Bizleri üç ayların güzelliğine kavuşturan, yine bir Berat Gecesine ulaştıran Rabbimize sonsuz hamd ve senalar olsun. 24 Şubat 2024 Cumartesi gecesi, Şaban ayının 15.gecesi olan Berat Kandilini idrak edeceğiz inşallah. Berat kelimesi sözlük anlamı olarak; “İki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şaban ayının 15. gecesinde Müslümanların, Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat Gecesi denmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu geceyle ilgili şöyle buyurmaktadır: “Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar; ‘Yok mu benden af isteyen, onu affedeyim; yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim’ der. Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder” (İbn Mâce, “İkâmetü’s-salât”, 191). 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu sözleriyle Berat Gecesinin önemini bizlere anlatmış ve şu hadisi ile de bizleri uyarmıştır: “Allah Teâlâ Şâban’ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına âsi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar” (Tirmizî, “Savm”, 38).

Rabbimizin affının coştuğu bir gece olması sebebiyle bu gece Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Peygamberimizin uyarısı olan “Allah’a ortak koşanlar ve ana-babasına âsi olanlar dışında bütün kullarını bağışlar” açıklaması sebebiyle, Rabbimizin affına engel olabilecek bu iki husus konusunda dikkatli olmamız gerekmektedir. Rabbimizin bizleri affetmesini hepimiz istiyoruz. Bunun için de Rabbimizin rahmetiyle tecelli ettiği gecede O’na tevbe etmemiz, o gece için yapılması gereken ibadetlerin başında gelir.

Günahlarımıza tevbe ederken bahsettiğimiz hususlardan başka nelere dikkat etmemiz gerekir? Öncelikle yaptığımız hatalardan dolayı pişmanlık duymak gerekir. Bu hususta Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “Pişmanlık duymak tevbenin kendisidir” (İbn Mâce, “Zühd”, 30). Günahlardan pişman olmakla birlikte günahları terk etmek de gereklidir. Pişman olunan bir iş terk edilmeli ve tekrar yapılmamalıdır. Yüce Rabbimiz bu hususu bizlere şöyle bildirmektedir: “Onlar çirkin bir iş yaptıkları veya kendilerine kötülük ettikleri zaman Allah’ı hatırlarlar da hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir ki? Onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler” (Âl-i İmrân 3/135). Kısacası günahlarımızdan tevbe için; pişmanlık, günahları terk etme ve tekrar etmeme gayreti, günahlarda bile bile ısrar etmemek ve iyi ameller ile geçmiş kötü işlerimizin telafisi gerekmektedir.

Hûd suresinde Yüce Rabbimiz tevbe ve istiğfar konusunda şöyle buyuruyor: “Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O’na tövbe edin ki Allah da sizi belirlenmiş bir süreye (ömrünüzün sonuna) kadar güzelce yararlandırsın, fazlasını yapan herkese de iyiliğinin karşılığını versin...” (Hûd 11/3). Bu gecede Rabbimize bol bol dua etmek, tevbe- istiğfar etmek, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetlerle meşgul olmak, affedilmemize ve Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesile olacaktır. Aile fertlerimizi de bu gecenin feyz ve bereketinden istifade etmeleri için teşvik etmek, Rabbimizin cennetine ailecek girmemiz için kaçırılmayacak bir fırsattır. Tabi ki dualarımızda zulüm altında kalan mazlum din kardeşlerimizi de unutmamamız çok önemlidir.

Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “De ki (Allah şöyle buyuruyor): “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir” (Zümer 39/53).

Bu ayet-i kerime ile umutlanarak dua ve tevbe etmek dileğiyle, tüm Müslüman kardeşlerimizin Berat Kandili mübarek olsun...

Hamdi UZUNHARMAN

 Odunpazarı İlçe Müftüsü