ODUNPAZARI İLÇE MÜFTÜSÜ HAMDİ UZUNHARMAN'IN YAZISI...

Yüce Rabbimiz insanoğlunu yaratmış ve bizleri her türlü ihtiyacımıza uygun olarak düzenlediği yeryüzüne göndermiştir.
Dünyaya gözümüzü açtığımız ilk andan itibaren bilmediklerimizi öğrenmeye, gönderildiğimiz yeryüzünü tanımaya başlarız. Gördüğümüz her yeni şeyi anlamlandırmaya, tanımlamaya çalışırız. Rabbimiz bu öğrenme yolculuğumuzda bizi başıboş bırakmamıştır. Gücümüzün yetmediği yaşlarımızda bizleri anne ve babamız ile desteklemiştir. Dünyaya gelir gelmez ilk öğrenmeye başladığımız okul olan ailenin içinde buluruz kendimizi. Yüce Rabbimiz'in Kur'an-ı Kerimde Mülk Suresi 2. ayette 'O, hanginizin daha güzel işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır.' buyurduğu istikamet üzere hayat dediğimiz yolculuğa devam ederiz.

Diğer taraftan Kur'an-ı Kerim'in ayetlerine baktığımızda insanın kendisini tanıyıp bileceği konulara bakmayı emreden 350, yeryüzünü araştırmaya teşvik eden 50, eğitim-öğretim ve pozitif ilimlere işaret eden ayetlerin ise 750 civarında olduğunu görmekteyiz. Akıl ve aklı kullanmayı öğütleyen ayetlerin sayısı 65, cehaleti, bilgisizliği yeren ayetlerin sayısı ise 25 kadardır. Bu durum da göstermektedir ki İslam Dini bilim, eğitim ve öğretime çok önem vermektedir (Prof. Dr. Fahri KAYADİBİ, İslam Dininin Eğitime ve Öğretime Verdiği Önem).

İlk emri 'Oku' olan Rabbimizin bizlerden neler istediği açıktır. Yüce Rabbimiz kendimizi, yeryüzünü ve alemi tanımamızı istemekte ve bu tanışmanın nihai hedefi olarak da kişinin Rabbini tanımasını istemektedir. Bu tanıma sürecinin de gelişi güzel değil akıl ve pozitif ilimlerle yürütülen eğitim-öğretim ile yapılmasını öğütlemektedir. Bu sürecin doğru işlemesi için de insanı peygamberlerle ve kitaplarla desteklemiştir. Sevgili Peygamberimiz: 'Allah beni bir muallim (öğretici) olarak gönderdi.' (İbn-i Mace Ebu Abdullah, Sünen, Mukaddime, Kahire 1372, Nr. 229.) buyurarak kendisinin insanları eğitmek için gönderilmiş bir öğretici olduğunu bizlere bildirmiştir.

Kur'an-ı Kerim ile de Rabbimiz kullarını eğitmekte, bilmediklerini öğretmekte ve doğruyu bizlere bildirmektedir. Bu sebeple İslam dini, peygamberimizden günümüze öncelikli olarak Kur'an-ı Kerim öğretimine büyük önem vermektedir. Kur'an-ı Kerim'i bizlere gönderildiği dil olan Arapça şekliyle öğrenerek okumanın sevabı ve kalplere şifa oluşu ile beraber Yüce Rabbimizin bizlere neleri öğütlediği ile ilgili de meal ve tefsir çalışmaları ile insanlara Kur'an eğitimi bir bütün olarak verilmekte, Kur'an'ın hem Arapça lafzıyla hem de manasıyla beraber öğretilerek insanların eğitimi tamamlanmaktadır.

İslam Dininde Kur'an eğitimi yanında peygamberimizin bizlerin ruhuna işlediği inanç konuları, Rabbimize kulluğumuzu nasıl göstereceğimizi öğrettiği ibadet konuları ve kendisinin yaşayan bir Kur'an olarak bizlere bizzat örnek olarak öğrettiği ahlak ve insan ilişkileri konuları İslam Dininde
Eğitim- öğretimde asli öğretim konularıdır.

Bunun yanında İslam Dininde Kur'an'ın ve Peygamberimizin öğrettikleri ile bütünleşen akıl ve pozitif bilimler ile mükemmel bir insan inşası sağlanmış olmaktadır. İslam dini akıl ve pozitif ilimlere karşı değildir, tam tersine tam bir uyum içinde bir öğretimi hedeflemektedir. İslam Medeniyet Tarihi'ne bakıldığında Kur'an, sünnet, akıl ve pozitif bilimler ile yetişmiş Müslümanlar medeniyette altın çağlarını yaşamışlardır.

İslami eğitim ve öğretim anlayışında kadın ve erkek ayrımı da yoktur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) 'İlim öğrenmek kadın-erkek her Müslümana farzdır.' (İbn Mace, Mukaddime, 17.) buyurarak İslam'da eğitim ve öğretimin Rahman olan Allah'ımızın tüm kulları için geçerli olduğunu da bizlere bildirmektedir.

Farz olan ilmi öğrenmek kadar önemli bir konu da ilmi öğretmek ve aktarmaktır. Bu sebeple ilmi öğrendiğimiz gibi Allah'ın emaneti olan çocuklarımıza da aktarmakla mesulüz. Onların ilimle donatılması, bir meslek sahibi olması ve İslam ahlak ve terbiyesiyle yetiştirilmeleri için özel çaba sarf etmeliyiz. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.); 'Bir babanın evladına bırakacağı en güzel miras, vereceği güzel ahlak ve terbiyedir.' (250 Hadis, Diyanet Yay., s.116; Tac'ul-Usul, c.5, s.8.) buyurarak çocukların hem maddi hem manevi mutluluğunu sağlamaya dikkat çekmiştir.

Yazımızı Peygamber Efendimizin şu hadisiyle bitirelim. 'Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen ilme sarılsın; hem dünyayı hem ahireti isteyen ilme sarılsın.' (Tirmizi, Daavat, 68.).

Rabbim hepimizin ilmini arttırsın, bizlere hem dünya hem ahiret mutluluğu kazandıracak işler yapabilmeyi nasip eylesin inşallah.