Kira sözleşmesi: Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği tam iki tarafa borç yükleyen bir borç sözleşmesidir.

Kira sözleşmesi 'Kararlaştırılan Kullanım Amacı' ve buna bağlı 'Koruma Düşüncesi' esas alınarak konut, çatılı işyeri, ürün(hasılat) kirası gibi isimler almaktadır.

Konut Kirası:Kişinin süregelen oturma ihtiyacının giderilmesine hizmet eden kira ilişkisini kapsamaktadır. Bir konut kirasının varlığı için kira konusunun kiracının uyku ihtiyacını karşılamada kullanılması ve çevresel etkilere karşı minumum bir korumayı sağlıyor olması şarttır.

Bu bakış açısıyla para karşılığı bir çadırın veya birden fazla kişinin bir arada kaldığı bir barakanın veya yurtta para karşılığı bir yatma yerinin kullanımının bırakıldığı durumlarda bir konut kirasından bahsedilemez.

Bu açıklamalardan sonra kiralayanın mağduriyet yaşamaması açısından kira kontratı düzenlenmeden önce dikkat edilmesi gerekenlere değinmek istiyorum.
1-)Kira sözleşmesini mutlaka yazılı olarak düzenleyin.
2-)Eğer kira sözleşmenizi noter huzurunda yapmayacaksınız kiraya vereceğiniz kişinin imzasının kendisine ait olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Uygulamada sahte imza atılma durumuyla karşı karşıya kalınmaktadır.
3-)Diğer önemli bir husus ise, kiracının T.C. Kimlik numarasına mutlaka sözleşmede yer verilmesi gerektiğidir.
4-)Kişinin borçlarına sadık olup olmadığı, kira borcunun ileride ödenmemesi halinde icra takibine başvurmak zorunda kalacak olursanız alacağınız karşılıksız kalmasın diye kişinin e-devlet üzerinden adına açılmış dava-icra takibi olup olmadığını kontrol ediniz. Ayrıca gene e-devlet üzerinden kişinin SGK dökümünü inceleyerek çalışıp çalışmadığını da teyit edebilirsiniz.
5-)Kira alacağınızı güvence altına almak için, kiracıdan mutlaka teminat isteyiniz. Bu teminatlar kefalet(Kefillik), garanti(Garantörlük), rehin-ipotek, senet olabilir.
Uygulamada sıklıkla karşılaştığımız ve yüzde 99 yanlış alınan kefillik ilişkisine değinmek istiyorum. Kefil olacak kişinin evli olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer kişi evliyse eşinin o kira sözleşmesine rızasının olduğuna ilişkin yazılı bir belge almanız ve kira dosyanızın içerisine koymanız gerekmektedir.
Kefile ilişkin diğer bir husus ise, kira sözleşmesinde her sayfasının altına KEFİL EL YAZISI İLE kefil olarak sorumlu olacağı bedeli, kefalet tarihini mutlaka yazmalıdır. Aksi halde imzası dahi olsa bu ibarenin yer almaması kefalet ilişkisini geçersiz kılar.
Öte yandan, kefaletin de müteselsil kefalet şeklinde alınması ve bu ibarenin de el yazısı ile yazdırılması alacağınıza kavuşmak açısından önem arz etmektedir.
6-)Diğer önemli bir nokta ise, kiracının sözleşmenin her sayfasını imzalaması gerektiğidir. Aksi halde imzalanmayan kısımlarda yer alan maddelerin inkar edilebilme ihtimali doğmaktadır.
Bu haftaki yazı dizimizde tüketicilerden gelen soru üzerine kira sözleşmesi akdedilmeden önce kira alacağımıza sağlıklı bir şekilde kavuşmak adına alınması gereken bir takım önlemlerden bahsetmiş bulunuyoruz. İlerleyen haftalardaki yazılarımızda kira sözleşmesinde mutlaka yer alması gereken maddelerden de bahsedeceğiz. 02.11.2020