Saygı kelime olarak her hangi bir şeye karşı duyulan üstün sevgidir. Bizim konumuz olan saygı ise, karşımızdaki bir insana,topluma karşı kişi olarak onların vasıflarını durumlarını mevki ve makamlarını, yaşlarını kaale almadan aralarında ayrım ve aşırılığa kaçmadan hürmete dayanan duygu ve sevgidir.
Saygı ile sevgi kelimelerini birbirinden ayırmamak gerekir. Çünkü sevgi ve sevmekten ve hatta sevilmekten nasbini almamış olan insanda saygı da yoktur sevgi de. Saygı ailede başlar. İnsanın saygılı olması karşısındakine değer vermesi ailenin verdiği ilk kazanımlardır. Çünkü aile insanın ilk eğitim aldığı tecrübe edindiği deney ve uygulamaların verildiği eğitim kurumu ilk basamak okul dur.
Ailede başlayan saygı sokakta insanlar arasında takviye görür. Kültürel ve saygın bir oluşuma doğru insanı hazırlar. Fakat toplumun saygın yapısı değerler manzumesi de insanı olumlu veya olumsuz etkiler. Diğer taraftan aile çevre faktörü derken okul hayatı ve eğitim sistemi bireyi olgunlaştırırken inanç ve iman yani din etkisi de saygınlığını ve sevgi duygularını pekiştirir.
Saygı varsa beraberinde sevgi de vardır. İşte bu birliktelik insanlar arasında güzel ilişkilerin oluşmasının kapılarını açar ki çocukluk yıllarında başlayan sevginin doğurduğu saygı alışkanlığı o kişiye de karşı insanların saygı ve sevgi duymasına sebep olur. Ailenin fertleri arasında hayat ve ilişkiler yaşayış biçimleri birbirleri ile olan münasebetleri saygı ve sevgi temelinde yürürse ki öyle olmalıdır; bu gibi ailelerin oluşturduğu insanlardan meydana gelen toplumlarda nahoş davranış biçimleri beklenmeyen ve tasvip edilemeyecek kötü davranışlar karışıklık yaratacak hadiseler yok denecek kadar az veya nadir görülür.
Saygının egemen olduğu insanlar arasında yardımlaşma, acıları iyi ve kötü günleri paylaşmayı sıkıntıların giderilmesini sevgi çerçevesinde yok etmeyi görürüz. Bu da insan olmanın vazgeçilmez karakter yapılarıdır.
Saygıyı kendisine düstur edinen bir kimse başkalarına sevgide hisseder. Sevgisiz saygı da içi boş göstermelik ikiyüzlülük ve riyadan öte gitmez. Böyle davrananlar başkalarından da ne saygı nede sevgi görürler. Çıkar ve menfaat için gösterilen saygıdan yarar gelmeyeceği gibi bir değer de taşımaz.
En güzel ahlak en güzel insanlık onuru birbirimizi saymak ve sevmekten geçer. Sevmeyi ve saygıyı karakterimizin en önemli öğesi olarak alalım ve unutmayalım. Saygı göstermeyi bilenler de unutulmasın ki saygı görürler.