BELEDİYELER NEDEN BORÇLANIYOR?.
2021 bütçeler yapılırken 2022' de ne olabileceğini kimse tahmin edemezdi.
Bu kadar sık maliye bakanlarının değişeceğini, bu kadar sık merkez bankası değişeceğini, hükümetin yaptığı stratejik planların bu kadar çok sık revize edileceğini, yağmur gibi zamların olacağını nereden bilebilirlerdi.
İşte bu nedenle borçlanma yetkisi almak için meclise getiriyor. Gerçi hepsini anladık da, bu zamlar nasıl çözülecek diyorsanız, AKP milletvekili Yeliz'in çözüm önerisi gayet mantıklı… 'Bu zamlarda bizim bir dahlimiz yok, elektrikten gıda fiyatlarına kadar bu zamların tamamı cehape zihniyetinin ürünüdür, bu zamları biz çözeriz.' Diyordu ama o günden beri çözemediler. Sanki CHP 20 yıldır iktidarda, ekonominin başında.
Çözüm zorunluluktan borçlanma ile aşılmaya çalışılıyor. Büyükşehir belediyeleride borçlanma ihtiyaçlarının bu nedenle borçlanmaları doğaldı. Belediyelerin yol yapma, asfalt yapma gibi üst yapı görevleri de var. Birde AK Partililer aman efendim, yol'a katılım asfalt ve kaldırım paralarını alma demeleri yok mu? Sık sık bunu konuşuyorlar. İyi de o zaman bunu yasal hale getirin. AKP' lilerin yapması gereken ağır vasıta ve binek araçlarından yol-asfalt ve otopark vergilerinin alınmasını sağlayacak yasal düzenlemelerinin yapmaları gerekmiyor mu?
BELEDİYE MECLSİNDE TARTIŞMA BAŞLIYOR.
130 milyon liralık kredi alıp borçlanması için yetki verilmesiyle ilgili madde..
Komisyonlarda görüşülen konular belediye meclisine gelince muhalefet ret oyu verme gerekçelerini açıklıyor... AK Partinin bütçe plan komisyonunda üyesi olan Orhan Durmuş. Aynı zamanda mali müşavir. Yani hesaptan kitaptan anlayan birisi.
Onunda rakamlar var. Yani gerçek enflasyonun ne olduğunu bilmiyor olamaz. Dolar nereden nereye gelmiş bilmemesi söz konusu olamaz..
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI 130 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ İSTİYOR.
Orhan Durmuş; borçlanma ile konunun yasal olarak herhangi bir hiçbir sakıncasının olmadığını, yasalara uygun olduğunu teyit ettiklerini ancak borçlanarak alınacak tutarın nerelerde kullanılacağının belli olmaması nedeniyle tereddütlerin olması gerekçesiyle karşı olduklarını ve ret oyu vereceklerini belirtti.
Söz alan CHP gurubu bütçe plan komisyon başkanı İbrahim aslan; borçlanmanın iki başlık altında değerlendirilmesi gerektiğini bunların 1-yasaya uygunluk, 2-borçlanmaya neden ihtiyaç duyulduğunu diyerek anlatmaya başlıyor..
Meclisten istenen yetkinin yasanın 68.maddesinde belirtilen hükümlere uygun olup olmadığını, bu açıdan değerlendirildiğinde, istenen borçlanma yetki talebinin yasaya uygun olduğunu zaten Orhan Durmuş unda bunu teyit ettiğini belirterek, Sayın Orhan Durmuş' un alınacak kredinin nerelerde? Ne miktarda kullanacağı belli olmaması gerekçesinin doğru olmaması, gerekçesinin ise, doğru olmadığını belirtti.
Gerek sevk yazısında ve gerekse komisyon raporunda alınacak kredinin son dönemde yaşanan olumsuz ekonomik koşullar sonucu başta akaryakıt olmak üzere tüm girdi fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar nedeniyle ödeneklerin yetersiz kaldığı başta kırsal ve kent merkezi yol yapım çalışmaları akaryakıt alımları ve yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanacağı belirtilmiştir.
Diğer yandan, belediye meclisinin yetkisinin sadece kanunun 68. maddesi hükümlerine uygun olup olmadığı ile sınırlı olduğu borçlanılacak tutarın ne zaman hangi harcamalara ne miktarda yapılacağı konusunun, idarenin üzerinde bir vesayet yaratacağı (Meclisin) bunun doğru olmadığını yasalarda da buna yönelik bir düzenleme bulunmadığını belirtti.
Borçlanmaya neden ihtiyaç olduğu hususu.
Herkes sonucu konuşuyor.. Ama, sonuçları yaratan sebepleri kimse konuşmuyor. Bunların konuşulması sorgulanması lazım.
Geçen yıl bu zamanlar yaklaşık 8 TL olan motorin fiyatları yaklaşık olarak 30 TL ye çıkmış durumda. Bu günde yine zam var. Örneğin. Yılda 5 milyon litre motorine ihtiyacımız var. Önceki yıl bunun için ödeyeceğimiz rakam motorin 30 TL kalırsa 150 milyon TL. Ediyor. Neredeyse geçen yıla göre 4 kat artış var. Bu 110 milyon TL nin farkının sorumlusu kim?
AKP NİN RET OYU VERDİĞİ TAŞINMAZ SATIŞIN MESELESİ
KONUNUN ASLI ŞU.
a) SİVRİHİSAR /AHİLER MAHALLESİNDE 116 BİN metre kare alanda parselasyon çalışması yaptıktan sonra 31 bin metre karesi konut alanı olarak satış, 85 bin metrekaresini ise mera alanı olarak kiralama
b) Sarıcakaya Bey köy mahallesindeki 940 metrekare
c)Tepebaşı/ Yusuflar mahallesindeki biri 87 bin metre kare, diğeri 5800 metrekare olan iki ayrı tarlanın satışı ve kiralanması konusunda meclisten yetki istenmiştir.
1- talep ilgili mahallerdeki vatandaşlardan gelmektedir.
2- B.Ş Belediyesinin gelecekte bu yereler için üzerinde herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır.
3- Gelecek taleplere göre satışı veya 5 yıl süreyle kiralanması için yetki talebinde bulunmaktadır.
Orhan. Durmuş ve AKP gurubu.
Tam anlaşılamamakla birlikte Orhan Durmuş önce, Sivrihisar'daki alanın satışına karşı olduklarını daha sonra düzeltme yaparak Yusuflar' daki büyük alanın satışına karşı olduklarını belirmiş özet olarak tarlaların satışına karşı olduklarını kiralamaya taraf olduklarını belirterek ret oyu vermiştir.
İbrahim Aslan tekrar söz alarak; Türkiye ziraat odaları genel başkanı Şemsi Bayraktar'ın iki gün önce yaptığı açıklamada son 30 yılda 4.8 Milyon hektarlık alanın tarım arazisinin kaybedildiğinin açıkladığını, Merkezi idarenin 2022 bütçesinin gerekçeli kitabında 248. sayfasında milli emlak genel tebliği hükümleri çerçevesinde hazinin mülkiyetinde ki 7 bin adet taşınmazın satışına devam edileceği düzenlemesinin bulunduğu hatırlatarak, Yabancılara T.C. vatandaşlığı geçişinde 250 bin dolar, yeni düzenlemeyle 400 bin dolar taşınmaz mal alımının düzenlendiğini belirtti.
Herhalde buna AK Partililerin verecekleri cevapları vardır!
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ihtiyaç olmayan tarla satışlarına karşı çıkan AKP gurubunun hassasiyetlerinin saygıyla karşıladıklarını ancak, yukarıda belirttiğim saptamalar ışığında merkezi hükümetin uygulamalarında AKP gurubunun hassasiyet göstermelerini beklediklerini belirtti.
Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen; Tarım arazilerini betona gömdünüz.
İbrahim Aslan; Ülkede tarım arazilerini tarıma kazandırmak yerine yurt dışında 10 ülkede tarım yapmak için T.C devletinin tarım arazisi kiraladığını belirtti. Başka bir örnek, ocak ayında mecliste AKP lilerin de desteği ile borçlanma kararı alınmıştır.(İL Banktan asfalt için)
Başka bir örnek; ocak ayı meclisten AKP' lilerin de desteğiyle 15 milyon TL lik borçlanma kararı alınmıştır. Bu borçlanma bitüm içindi.(asfalt).Aradan geçen 5 ayda olumlu ve olumsuz hiçbir cevap yok..
1 Ocak 2022 tarihinde BİTÜM fiyatı tonu 6.833 TL. Karar alınan tarihte kredi onaylansaydı 2195 ton BİTÜM alınabilecekti.
Bugün BİTÜM' ün ton fiyatı 9852 TL olmuştur. Yani bu gün kredi gelse ancak 1523 ton alına bilinecek. 6 ayda henüz kredi alınamamışken kayıp 672 tondur.
Bunun parasal değeri de yaklaşık 7.5 milyon TL dir.
İnanılacak gibi değil. Bu ne anlama geliyor.
Peki, bunun sorumlusu kim?
Kurlardaki yükselişler nedeniyle son 4 yılda B.Ş belediyesinin zararı 986 milyon TL dir. ESKİ 'nin zararı 160 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 146 milyondur.
Büyükşehir'in 2021 yılı toplam geliri 1 milyar 96 milyon TL dir. Yani son 4 yılda kurdaki artışlar nedeniyle kurdaki artışlar nedeniyle uğranılan zarar 2021 yılı bütçesinin toplam gelirine eşittir.
Ayrıca 2022 yılının 5.5 ayında yine kur artışları nedeniyle uğranılan zarar 130 milyon TL dir. Bunuda eklediğimizde kur artışı nedeniyle uğradığımız zara 4.5 yılda tam 1.300 milyon TL seviyesindedir. Borçlarımızın artırama etkisi (Faizler, kur artışları) ile hesaplandığında yaklaşık bu rakamlar önümüze gelmektedir.
Bunun sorumlusu kim?
Çalışanlarımız ağır ekonomik koşullar altında ezilmektedir. Hepsi mutsuzdur. Temmuz ayından geçerli olmak üzere, Toplu iş sözleşmelerinin sonuçlarına göre, ücret artışları gündeme gelecektir. Memur çalışanlar için temmuz ayında enflasyon farkına göre % 35-40 artışlar
Hükümetin asgari ücrete bir düzenleme yapıp yapmayacağını bilmemekle birlikte yılın 2.yarısında belediyenin personel giderlerine ciddi bir artış olacaktır.
CHP Lİ BEELDİYE BAŞKANLARI ESKİŞEHİRDE TOPLANMIŞTI.. Bunları İbrahim Aslan hatırlatmada bulunarak, Bu tespitler ışığında neler yapılmalıdır? Önerileri sıraladı.
1-Başta toplu taşıma olmak üzere belediyelerin akaryakıt alımlarında KDV ve ÖTV kaldırılmalıdır.
2-Kur korumalı mevduat hesabıyla gerçek ve tüzel kişilere verilen faiz ve kur farkları hazineden karşılanırken belediyelerin kur farkı nedeniyle uğradıkları zararlar hazinece karşılanmalıdır.
3-Belediyelerin elektrik, doğal gaz gibi yüksek girdileri nedeniyle uygulanacak tarifeler yeniden düşürülmelidir.
Yılın 2. Yarısında yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle artışlardan kaynaklanan personel giderleri için merkezi hükümet yerel yönetimlere kaynak aktarılmalıdır. Aksi takdirde yılın 2. yarısında belediyeler kilitlenecek çok daha zor bir döneme girecektir.
*****
Benim yazıyı yazmaya başladığım saate, (19 Haziran 2022) saat 06.04 de ki İzmit rafinerisi fiyatları.
TÜPRAŞ ÇIKŞLI BİTÜM FİYATLARINA GÖZ ATTIM..
KDV dahil satış fiyatı TL/TON 12.544.58-12.640.16.
Bugün almaya kalsan, yarı yarıya kayıplar var. Yani hocanın dediği gibi planlanan hizmetlerin yarısı borçlanma yapılsa, bugün para hazır olsa bile, ancak yarısı yapıla biliniyor.
Ondan sonra ilçeler bizim yolumuz neden asfaltlanmıyor sorusuna verilecek cevap nedir Allah aşkına!
Bugün ise, bu rakam 12.milyon 544 bin TL dir.
Yeni yıldan bu güne % 50 daha az asfalt demektir. Yol yapımı demektir.
Bu fiyatlarla 1.195.790.ton alabiliyorsun. Kayıp 1000 ton.
Kötü ekonomik yönetimini getirdiği gözlerimin içine bak Heterdoks ekonomik modelin getirdiği sonuç. 20 yıldan beri AK Parti iktidarda..
Bizlere masallar anlatılıyor.
Sorumlusu kim?
Gerçeği AK partililerde biliyor ama, onlar şunu söylüyor.. Belediyenin de genel bütçeden gelen gelirleri artmış mış. Fakat vatandaştan alınan ÖTV ve KDV ile harçların artığını, bu yüklerin vatandaşın sırtına bindiğini söylemiyor. İyide gelen paralar yaraya merhem olmuyor.
Üş beş yerden maaş alan, vakıfların, bankaların yönetim kurullarında ve diğer kuruluşlardan maaşlara bağlandıklarını nedense söylemiyorlar!.
İbrahim Aslan dersine iyi hazırlanmıştı. Orhan Durmuş'un itiraz ettikleri konulara açıklık getirdi adeta mukayeseli fayda maliyet analizleri dersler verdi. Çelişkilerini söyledi.
Meclis toplantısında aynı konuların tekraralar çoktu. Canım sıkıldı. Son gündem maddesinde çıktım. Sonrasını bilmiyorum! Eh! Ne diyelim. kurumun bekası için kulislerdeki yorumları yazmıyorum..
Yazabildiklerimin detayları, sansürlüsü bu kadar!.