Deniz Çağlar Fırat
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, her geçen dönem başarılı çalışmaları ile Türkiye'ye örnek olmaya devam ediyor. Kentleşme konusunda ortaya koyduğu ve hem önemi hem de değeri zaman içinde rakip parti liderlerince de tespit edilen Büyükerşen, belediyeciliğin de hocası oldu.Dikey mimariye karşı yatay mimarinin günümüzde tartışıldığı bir ortamda yatay mimarinin Türkiye'deki ilk uygulayıcısı olan Büyükerşen'in kenti Eskişehir'in de bu alanda örnek gösterilmesi elbette ki tesadüf değil. Kimileri onlarca yıldır yönettiği kentlere bakarak 'kentlerin canına okumuşuz' derken Büyükerşen'in yönettiği Eskişehir'e bakarak 'Türkiye'nin Eskişehir'i Var' denmesi de boşuna değil.
Siz bakmayın seçim atmosferinde Eskişehir'in imar sorunu var, trafik sorunu var, toplu taşıma sorunu var diyerek seçim çalışması yapanlara… Söyleyecek bir şey bulamadıkları için oradan girmek zorunda kaldıklarından dolayı öyle söylüyorlar. Mesela imar sorunu var dedikleri Eskişehir'in imarcılık örneği bugün Cumhurbaşkanı tarafından bile kent ismi verilmeden örnek gösteriliyor. İmar sorunu olmadığı düşüncesiyle AK Parti belediyeciliğinin kodlandığı şehirlerin canına okunurken; dikey mimari ile şehirler ucubelerle doldurulurken yatay mimarinin ve ada bazlı imarın en güzel örneği Eskişehir'de veriliyor.
Daha 1992 yılında demiryolunun toplu taşımacılıkta kullanılması gerektiğini öneren Büyükerşen'in hafif raylı sistem projesi, Türkiye'de yeni bir dönemi bile başlatmışken, tramvayların doluluğunu gösterip Eskişehir'de toplu taşıma sorunu var demek de kelimenin tam anlamıyla demagojinin zirvesi olarak görülüyor.
Büyükerşen'in ortaya koyduğu bakış açısı ve kentleşme vizyonu da doğal olarak her açıdan örnek gösterilmeye ve örnek alınmaya devam ediyor. Dedim ya kentleşme konusunda ortaya koyduğu ve hem önemi hem de değeri zaman içinde rakip parti liderlerince de tespit edilen Büyükerşen, belediyeciliğin de hocası oldu diye.
Türkiye'nin her bir yanından bu yönde açıklamalar gelirken bunun en güzel örneklerinden biri de Antalya Konyaaltı'ndan geldi. CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Semih Esen önceki gün yaptığı bir toplantıda aynen şu cümleleri kullandı;
'Partimizin belediye başkanlarının hepsi bulundukları bölgelerde birer Yılmaz Büyükerşen örneği sergileyecektir. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın.'
Ben daha da ileriye giderek Malatya, Ankara, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Samsun, Sinop ve daha nicelerinde Büyükerşen'in ortaya koyduğu belediyecilik anlayışının sergilenmesinin ana hedef olması gerektiğini düşünüyorum.
Kentlerin canına okunmadan, 30 yıl sonra imar sorununu gündeme getirerek pişman olmamak için Türkiye'nin Eskişehir'den ve Büyükerşen'den alacağı ders ve örnekler var.
Çünkü Türkiye'nin Eskişehir'i var.