Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakülte bahçesine yapılan çocuk parkı, bahçedeki kafe işletmesinin öğrencilere sorulmadan personel yemekhanesine dönüşmesi ve kampüs genelindeki uygulamalara karşı seslerini yükseltti. Hukuk Fakültesi bahçesinde toplanan öğrenciler, sloganlar eşliğinde rektörlük binası önüne yürüdü. Konuyla ilgili 600’e yakın imza toplandığını belirten öğrenciler dilekçelerini rektörlüğe iletti. ‘Müşteri değil öğrenciyiz’, ‘Parasız bilimsel demokratik eğitim’ ve ‘Kampüsler bizimdir, bizim kalacak’ sloganlarının atıldığı yürüyüşte öğrenciler, üniversite yönetimini şeffaf ve demokratik bir yönetime davet etti.
"Yetki ve karar haklarını açıkça yok saymaktadır"
Hukuk Fakültesi öğrencileri adına rektörlük binası önünde yapılan açıklamada, Anadolu Üniversitesi’nde alınan bazı kararların, öğrencilerin ihtiyaç ve beklentilerinden uzak olduğu belirtilerek, “Son dönemde üniversitelerde artarak devam eden antidemokratik uygulamalar, öğrencilerin; söz, yetki ve karar haklarını açıkça yok saymaktadır. Bu uygulamalar öğrencilerin karar alma mekanizmalarından dışlandığı, görüşlerinin dikkate alınmadığı bir ortam yaratmaktadır. Bu durum yalnızca bireysel hakların ihlali değil, aynı zamanda üniversitelerin temel değerleriyle de çelişmektedir. Ne yazık ki bu anlayışın yansımalarını, kendi fakültemizde ve kampüsümüzde her geçen gün yeni bir olayla deneyimliyoruz. Anadolu Üniversitesi’nde son dönemlerde alınan kararlar ve yapılan uygulamalar, öğrencilerin ve üniversite bileşenlerinin ihtiyaç ve taleplerinden uzak, keyfi bir yönetim anlayışını gözler önüne sermektedir. Anadolu Üniversitesi’nin kendi internet sitesinde paylaştığı verilere göre, 2024 yılı için üniversiteye tahsis edilen yıl başlangıç ödeneği 4 milyar 359 milyon TL ancak bu bütçenin öğrencilerin doğrudan yararına olacak alanlara değil, önceliklerle örtüşmeyen projelere harcandığı görülmektedir. Bunun son örneklerinden biri, Hukuk Fakültesi bahçesine yapılan çocuk parkıdır. Bu proje kapsamında fakülte bahçesinde bulunan havuz yıkılmış, yerine beton dökülerek çeşitli peyzaj çalışmaları yapılmıştır. Bu masraflı düzenlemelerin üniversite öğrencilerinin faydasını önceleyen bir gerekçesi kamuoyuyla paylaşılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.
Projeye aktarıldığına dair bir açıklamanız olacak mı?
Hukuk Fakültesi öğrencileri uzun süredir kapalı olan fakülte yanındaki kafe işletmesinin geleceği hakkında da bilgi verilmemesini eleştirerek, “Üniversite yönetimine açıkça soruyoruz, bir hukuk fakültesi öğrencisi yalnızca bir ders kitabı için neredeyse bin lirayı aşkın para öderken; her dönem başı yemekhaneye yapılan zamlarla yemek yerken; kamuda tasarruf adı altında tuvaletine peçete ve sabun dahi koyulmuyorken; öğrencilerin bu ve benzeri birçok sorunu ve talebi ortadayken, bu bütçenin neden bu projeye aktarıldığına dair bir açıklamanız olacak mı? Öte yandan, Hukuk Fakültesinin yanında bulunan uzun süredir kapalı olan kafe işletmesiyle ilgili belirsizlikler de devam etmektedir. Rektörlük tarafından aylardır yürütülen çalışmalar olmasına rağmen, bu alanın geleceğine dair resmi bir açıklama yapılmamıştır. Bu süreçte ne öğrencilere danışılmış, ne de şeffaf bir bilgilendirme yapılmıştır. Bahsedilen işletmede çalışmalar yürüten personellerden ve hocalarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, bu alanın akademik personel yemekhanesi olarak yeniden düzenleneceği ifade edilmektedir” diye konuştu.
Taleplerini açıkladılar
Öğrenciler taleplerini şu şekilde sıraladı: “Bizler, üniversite gençliği olarak; üniversitenin tüm bileşenlerini kapsayan, demokratik ve şeffaf bir yönetim anlayışı talep ediyoruz. Okulun öznesi olan biz öğrencilerin, karar alma mekanizmalarında yer aldığı bir yapı istiyoruz. Yapılan her harcamanın, her planlamanın ve her düzenlemenin şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılmasını; öğrencilerin görüşlerinin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Bu kapsamda taleplerimiz şunlardır: Fakültemizin yanındaki eski kafe işletmesinin öğrencilerin KYK burs kredi miktarları da gözetilerek sosyalleşebileceği, vakit geçirebileceği bir alan olarak yeniden düzenlenmesini, Hukuk Fakültesi bahçesine yapılan çocuk parkı uygulamasının derhal iptal edilmesini, fakültelerdeki fiziki yetersizliklerin giderilmesi ve gerekli iyileştirmelerin ivedilikle yapılmasını, üniversite rektörünün tüm bileşenlerinin birlikte seçilerek gelmesini ve öğrencilerin karar alma mekanizmalarında yer almasını talep ediyoruz.”