Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı İsmail Candemir, şehirdeki yüksek arsa maliyetleri, imar politikaları, kentsel dönüşümdeki sorunlar ve Eskişehirspor’un yaşadığı sıkıntılara dair değerlendirmede bulundu. Candemir, mevcut yapılaşma politikalarının konut üretimini zorlaştırdığını ve vatandaşın konuta erişimini imkansız hale getirdiğini vurguladı.
ORANLAR AŞAĞIYA ÇEKİLMELİ
Müteahhitlerin inşaat yapmak için en az yüzde 50’lik bir arsa payı vermek zorunda kaldığını söyleyen MHP İl Başkanı İsmail Candemir, “Şehrimize baktığımızda müteahhitler açısından arsa maliyetleri yüzde 50-60 civarında. Bu oranların daha aşağıya çekilmesi gerekiyor. Çünkü bu durum doğrudan inşaat maliyetlerine yansıyor. Zeminin uygun olduğu yerlerde kat artışı maksimum düzeyde tutulmalı ki müteahhitler de karlı bir şekilde yatırım yapabilsin. Ancak bu şekilde kentsel dönüşüm gerçekleştirilebilir. Bildiğiniz gibi kentsel dönüşümün önemli ayaklarından biri de yerinde dönüşümdür. Vatandaşın, mevcut yerinde müteahhitlerle anlaşarak dönüşüm gerçekleştirebilmesi için en önemli etkenlerden biri de kat yüksekliğidir” dedi.
"İMAR PLANINDA 4 KAT İZİN VERİLDİ"
Odunpazarı’nda Erenköy, Huzur ve Çankaya mahallelerinde hazırlanan yeni imar planlarında kat izninin 6 kat olmasını yeniden değerlendirilebileceğini ifade eden Candemir, “Yerel yönetimlerin yaptığı planlamalarda, Eskişehir’in butik şehir olarak konumlandırılması amaçlandı. Sanayi bölgelerinin önünün açılmaması, gerekli arsa üretiminin yapılmaması ve imar politikaları bu tercihi yansıtıyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, Eskişehir uzun yıllardır imar konusunda sıkıntılar yaşayan ve bu nedenle kira fiyatlarının yüksek olduğu bir kent haline geldi. Bu bir tercihti ve bugün bu tercihin sonuçlarını yaşıyoruz. Ancak insanlar bu durumu farklı şekillerde algılıyor. Eskişehir’de yaşayan insanların bu kente olan bağlılığı çok önemli. Eskişehirlilik bilinci, birlikte yaşamanın getirdiği huzurla birleştiğinde bu şehirde aidiyet duygusu öne çıkıyor. Sonuç olarak bu da Eskişehir sevgisini güçlendiriyor. Odunpazarı Belediyesi, Erenköy, Huzur ve Çankaya Mahallelerinde uzun yıllardır vatandaşların çözüm beklediği imar planı yapıyor ama binalar 4 kat olacakmış. Müteahhit arkadaşlar da ticaret yapıyor. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Zemin uygunsa, ki o bölgeler Eskişehir’in en sağlam zeminine sahip semtleri arasında yer alıyor. İnşallah bir kez daha değerlendirme yapılır. Bu bölgelerde kat artışı sağlanabilir diye düşünüyoruz. Çünkü konu gündeme geldiğinde 6 kat üzerinden konuşuluyordu. Ancak son çıkan imar planında 4 kat izin verildi. Bu da müteahhitler açısından pek cazip görünmüyor” ifadelerini kullandı.
"ESKİŞEHİR’DE GEÇİM ZORLAŞIYOR"
Yatay mimariye karşı olmadıklarını ancak bunun için yeterli arsa üretiminin ve imar alanlarının açılması gerektiğini söyleyen Candemir, “Eskişehir inşallah en kısa sürede bitişik nizamlardan kurtulur ve yatay mimariye geçer. Ama bunun için arsa üretmeniz gerekiyor. Yeni imar alanları açmanız şart. Bunları gerçekleştirmeden yatay mimari nasıl uygulanacak? Arsa maliyetlerini düşürmediğimiz sürece, inşaat maliyetleri artacak. Vatandaş ev alamayacak, müteahhit ev yapamayacak ve yerinde dönüşüm de gerçekleştirilemeyecek. Bizim bu şehirde yaşadığımız en büyük sorunlardan biri, arsa maliyetlerinin çok yüksek olması. Uygun bir bölgede inşaat yapmak isteyen bir müteahhit, en az yüzde 50 arsa katılım payı vermek zorunda kalıyor. Bu da maliyetin iki katına çıkmasına neden oluyor. Tüm bu etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda; Eskişehir’de konut fiyatları pahalı, kiralar yüksek, geçim zorlaşıyor ve şehir yaşanabilirlik açısından geriye gidiyor” diye konuştu.
"ESKİŞEHİRLİLER OLARAK NE GÜNAHIMIZ VAR Kİ?"
Candemir, Eskişehirspor’un son haftalarda uğradığı haksızlıklara dikkat çekerek, “Bölgesel Amatör Lig’de mücadele ediyoruz. Özellikle son 3-4 haftadır Diğer takımlar nasıl gelip Eskişehir’de rahatlıkla maçlarını oynayıp taraftarlarını getirdiyse, deplasmana gitmek de bizim anayasal hakkımız. Eskişehirspor böyle şeylere maruz kalmamalı. Herkes elinden geleni yaparak bu problemi bir an önce çözmeli. Elbette farklı bir şehirde oynanması meselesine gelince, burada Mezitli 33 Spor yönetiminin bu duruma olumlu yaklaşması gerekiyor. Onun dışında zorlayıcı bir adım ne yazık ki atamıyoruz. Deplasman yasağına kesinlikle karşıyız. Eskişehirspor’un geçmişi ortada. Türkiye’ye deplasman kültürünü getiren bir kulübüz. İnşallah böyle bir sıkıntı yaşamayız. Temennimiz, Konya ya da başka bir şehirde, daha uygun bir ortamda oynanması yönünde. Güvenlik gerekçeleri öne sürülerek böyle bir karar alınması kabul edilemez. Böyle bir dünya da yok. Biz burada herkesi misafir ediyoruz. Eğer bu takımlar güvenliği sağlayamayacaksa, Federasyon bu kulüplere bu hakkı zaten vermemeli. Eskişehirspor olarak, Eskişehirliler olarak ne günahımız var ki? Kendi takımımızı doğru düzgün destekleyemez duruma geldik deplasmanlarda. Eğer ilçe takımları güvenliği sağlayamıyorsa, bu liglerde oynamamalılar” ifadelerini kullandı.
STADYUM TARTIŞMASINI DEĞERLENDİRDİ
Stadyum ismi tartışmasına da değinen Candemir, “Stadyumun ismi konusu çok tartışılıyor. Bunun iki yönü var. Biz isteriz ki Türkiye’de tartışılmaz tek lider Mustafa Kemal Atatürk’tür. İsmi her yere yakışır. Ancak futbolda ticari kaygılar ön plana çıkıyor ve kulüpler stat isimlerini satarak gelir elde etmeye çalışıyorlar. Bu durum, siyasi bir çekişmenin ötesinde bir gerçekliktir. Eskişehir ve Eskişehirspor gerçeğinden bakıldığında ise, aslında çok daha farklı konuları tartışmamız gerekiyor” dedi.