Yaz aylarının gelmesiyle birlikte besin, su ve havuz kaynaklı enfeksiyonlarda artış yaşanıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, sıcak havalarla birlikte mide-bağırsak rahatsızlıkları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü belirtti. Özellikle temizliği yeterince sağlanmayan havuz sularının çeşitli hastalıklara zemin hazırladığına dikkat çekti.
Dr. Ekici, yaz mevsiminde en çok karşılaşılan hastalıkların kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, hepatit A ve mantar enfeksiyonları olduğunu ifade ederek, “Havuz suları insanların farklı salgılarıyla kirleniyor ve uygun dezenfeksiyon yapılmadığında enfeksiyon riski artıyor” dedi.
Sindirim sistemi enfeksiyonlarının yazın en yaygın sorunlardan biri olduğunu belirten Ekici, rota virüs, hepatit A, Salmonella, E. coli gibi etkenlerin özellikle yetersiz klorlanan havuzlarda bulaşabildiğini vurguladı. Ayrıca su ve besin kaynaklı ishalin ciddi sıvı kayıplarına neden olabileceğini ve mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
Kulak enfeksiyonu olanlar havuza dikkat!
İdrar yolu ve cilt enfeksiyonlarına da değinen uzman, “Uzun süre ıslak mayo ile kalmak, havuz sonrası duş almamak ve temiz olmayan tuvaletlerin kullanılması enfeksiyon riskini artırır. Havuzdan çıkınca duş alınmalı, ayaklar antiseptik ile temizlenmeli” uyarısında bulundu. Dış kulak enfeksiyonlarının da sık görüldüğünü anlatan Dr. Ekici, “Kulağa su kaçması, kulak zarı zedelenmeleri veya tüp takılması enfeksiyon riskini yükseltir. Kulak enfeksiyonu olanların havuza girmemesi gerekir” dedi.
Gözlerde ise bakteriyel enfeksiyonlar veya klorun tahrişi sonucu konjonktivit gelişebileceğini söyleyen uzman, “Havuz gözlüğü kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapalı tutmak koruyucu önlemlerdendir” diye konuştu.
Son olarak, yaz boyunca sağlıklı kalmak için alınması gereken önlemleri sıralayan Dr. Ekici, “Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı, ıslak mayo hemen değiştirilmelidir. Ateşli hastalık, ishal, kulak enfeksiyonu varsa havuza girilmemelidir. Ayaklar dezenfekte edilmeli, kulak tıkacı ve su altı gözlüğü kullanılmalıdır. Ayrıca şikayetlerin görülmesi halinde hemen doktora başvurulmalıdır” dedi.