Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, seçimlerin hemen ardından 'seçim bitti artık ekonomiye odaklanalım' benzeri bir açıklama yaparak günlük sorunlara dönmemiz gerektiğine işaret etmişti. Ancak gel gör ki seçim sonuçlarına ardı arkası gelen itirazlar ülke genelinde özellikle İstanbul'da kazananın hala açıklanmamış olması Güler'in bu açıklamasının havada kalmasına neden oldu.
31 Mart seçimlerinin hemen akabinde 3 Nisan tarihinde ise ekonominin en önemli göstergelerinden biri olan enflasyon rakamları açıklanmış ve enflasyon canavarının büyümeye devam ettiği gözler önüne serilmişti.
Ancak seçim heyecanından, var olan tartışmalardan ve itirazlardan enflasyona ilişkin bazı noktalar gözden kaçtı. Bu yazıda bunlara işaret ederek belki de Başkan Güler'in istediği gibi ekonomiyi konuşmaya başlamış oluruz.
TÜİK'in açıkladığı verilere göre TÜFE, mart ayında bir önceki aya göre %1,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,70 arttı.
Yani mart ayında açıklanan enflasyon oranı %19,71 oldu.
İşte madde madde enflasyon artışındaki dikkat çeken özellikler: