Merhaba Değerli Okurlar;

Bu yazımızda Sadakat Yükümlülüğü ve sadakat yükümlülüğüne aykırı halleri kanunlar ve yargıtay kararları ışığında inceleyeceğiz.

EŞLER ARASINDA SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

4721 Sayılı TMK’nın 185/3. Maddesinde de belirtildiği gibi

“Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadır.”

Sadakat yükümlülüğü en geniş ifadeyle eşlerin birbirine sadık kalmasını ifade etmektedir. Yasal düzenlemeye bakıldığında bu madde her iki eşi de kapsamaktadır.

SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ DENİNCE SADECE CİNSEL SADAKAT ANLAŞILMAMALIDIR

Sadakat denildiği zaman sadece cinsel sadakat anlaşılmamalıdır tabi ki , Sadakat dendiğinde ekonomik, duygusal, psikolojik, görsel, fiziksel sadakatin hepsini bir bütün olarak değerlendirmek gerekmektedir.

EŞLERİN GÜVEN SARSICI DAVRANIŞLARDA BULUNMAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VARDIR

Yargıtay, eşlerin birbirleri dışında başka kişilerle cinsel birliktelik yaşamasının haricinde GÜVEN SARSICI DAVRANIŞLARIDA sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak kabul etmiştir.

PEKİ NEDİR BU GÜVEN SARSICI DAVRANIŞLAR

Sık Sık Eski Sevgiliyi Anlatmak

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi sık sık eski sevgilisini anlatıp “Onunla evlenseydim daha mutlu olacaktım” diyen eşi kusurlu buldu.

Evli Olduğu Halde Kendini Bekar Olarak Tanıtmak

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, verdiği kararda, sosyal paylaşım sitelerinde kendini bekar olarak tanıtmanın güven sarsıcı bir durum olduğuna belirtti. Sosyal paylaşım sitelerine ilişki durumu bölümüne gerçekleri yazmayan eşler kusurlu bulunuyor.

Evli Olmasına Rağmen Eşlerden Birinin, Başka Bir Erkeğe Gece Yarısı Mesaj Atması

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşlerden birinin değişik zamanlarda, gece geç ve değişik saatlerde yaptığı telefon görüşmeleri ve kadının başka bir erkeğe kendisi tarafından çekildiğini kabul ettiği mesaj içeriği birlikte değerlendirildiğinde kadının davranışının güven sarsıcı boyutu aştığı, sadakatsizlik olarak kabul edilmiştir Gerçekleşen kusurlu davranışlar aynı zamanda erkeğin kişilik haklarına da saldırı teşkil eder niteliktedir. Erkek yararına TMK m. 174/1-2 koşulları oluşmuştur. Şeklinde karar verilmiştir. “Eşin bu davranışını genellikle güven sarsıcı davranış kapsamında yorumlanmıştır.

Karşı Cinsle Fazla Görüşmek

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Eşlerden birinin karşı cinsten başka birisi ile olağan dışında telefon görüşmesi yapması güven sarsıcı durumdur diyerek, başka bir bayanla olağanın üstünde telefon görüşmeleri yapmayı güven sarsıcı davranış olarak kabul etti.

Bu haftaki yazımızda eşler arasındaki sadakat yükümlülüğü ve güven sarsıcı davranışlarla ilgili yargıtaya konu olmuş kararlar ışığında bahsettik. Yazımı şu sözlerle bitirmek istiyorum. “

Başkasına sadık olmayan insan kendisine ihanet ediyor demektir.”

Sosyal Medyada Kendini Bekar Tanıtmak

Sosyal medyada kendini bekar gibi tanıtarak kadınlarla iletişim kurmaya çalışan ve eşine şiddet uygulayan kocayı ağır kusurlu buldu. Kararda, eşinin kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle kadına tazminat ödenmesine hükmedildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal niteliğinde bir kararla sonuçlandı. Davacının eşi hakkında açtığı boşanma davasında tarafların kusurları mercek altına alındı. Mahkeme sürecinde, davalı kadının eşine ve ailesine hakaret ettiği ve evlilik birliğinin gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmediği tespit edildi. kocanın boşanmaya neden olan olaylarda eşinden daha ağır kusurlu olduğuna kanaat getirdi. Sosyal medyada kendisini bekar olarak tanıtmasının, eşinin kişilik haklarını ihlal ettiğini vurgulayan Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu.