DENİZ ÇAĞLAR FIRAT
31 Mart seçimleri öncesinde Eskişehir kamuoyunun en çok merak ettiği soruların başında Alpu'ya yapılması planlanan Tepebaşı-Alpu Termik Santral Projesinin hayata geçip geçmeyeceğiydi. Bu soruya CHP kanadı oldukça net şekilde hayır derken yapılmaması için de hem hukuki hem de demokratik tepki haklarını hukuksal zeminde gösteriyorlardı.AKP adayı Burhan Sakallı'ya en sık sorulan sorulardan biri de buydu. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart tarihinde Eskişehir'de miting düzenlemişti. Mitingde Alpu Ovasını koruma altına aldıklarını duyurmuş ve 'Tarımsal verimi artırmak için Alpu, Günyüzü, Ayvalı ve İnönü ovalarını SİT alanı olarak koruma altına aldık' demişti.
Kamuoyu bu açıklama ile rahatlarken hemen akabinde eski bakan AKP milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı da Alpu Termik Santralinin yapılmayacağını açıklamış ve bu açıklama TEMA Genel Merkezi'nin sosyal medya hesabında da paylaşılmıştı.
SAKALLI DA HAYIR YAPILMAYACAK DEMİŞTİ
Bu gelişmelerin hemen ardından da AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı da şu çok tartışılan sunucu Buket Aydın'a konuk olmuştu. Programda Aydın 'Sanırım partiniz içinde termik santral yapılmasını isteyenler var! Önümüzdeki yıllar içinde Eskişehir'e termik santral yapılması olası mı?' demişti.
Sakallı 'Olası değil' diyerek eklemişti 'ben şehrimizin, hemşerilerimizin hayrına olmayan her şeye direnç gösterdim bu zamana kadar, bundan sonra da direnç göstermeye devam edeceğim. Suyu koruyacağız, havayı koruyacağız, toprağı koruyacağız. Mutlaka alternatif enerji kaynaklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarını mesela rüzgarı mesela güneşi değerlendireceğiz. Ve o bölgedeki tarımı desteklemeye, hayvancılığı desteklemeye, gıda üretimini desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü bizim birçok seçeneğimiz var!'
Hatta programda Aydın'ın 'söz mü?' demesine de 'elbette' cevabını vermişti.
Yani 31 Mart Seçimleri öncesinde önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonra eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı ve en sonra da Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhan Sakallı, Eskişehir'de termik santral yapılmayacağını ya direkt söylemişlerdi ya da işaret etmişlerdi.
SONDAJ KUYUSU ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Bugün geldiğimiz noktada ise Gündüzler Mahallesi'nde Alpu Kömürlü Termik Santrali ve Kömür İşletmesi için sondaj çalışmaları yapılıyor.
Bakın bu ifadelerin üzerinden daha 2 ay bile geçmeden üstelik 40 sondaj kuyusu açılmış durumda, 3 ay sürecek çalışmalar bittiğinde de toplamda 300 noktada sondaj çalışması yapılmış olacak.
Seçim öncesi doğrudan Cumhurbaşkanlığı makamınca koruma alanı yani sit alanı olduğu ilan edilen Alpu'da üstelik…
Seçim öncesi 'Yapılmayacak' denilen Termik santral için üstelik…
JALE NUR SÜLLÜ SORU ÖNERGESİ VERDİ
Konuyla ilgili CHP Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, hemen harekete geçerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e cevaplaması için verdiği yazılı soru önergesi vermiş durumda.
Süllü soruyor;