İç Anadolu Bölgesinde bulunduğu konum gereği pek çok yolun kavşağında bulunan Eskişehir, hem yüzölçümü büyülüğüne hem konum avantajına hem de büyük şehir olmasına rağmen bu avantajını yol yatırımına yansıtamıyor. Eskişehir ölçeğindeki pek çok şehirde devlet karayolu uzunluğu ve bu yollardaki bölünmüş yol konforu Eskişehir’e göre çok daha fazla.

ESKİŞEHİR’DE 911 KİLOMETRE YOL

Karayolları Genel Müdürlüğünün 2023 Yılı başı itibariyle yayımladığı son verilere göre, Eskişehir kendi ölçeğindeki diğer büyükşehirlere ve karayolu ağının merkezinde olmasına rağmen devlet karayolu uzunluğu bakımından geride kaldı.

Açıklanan resmi rakamlara göre Eskişehir’de toplam devlet karayolu uzunluğu 911 kilometrede kalırken, bu uzunluğun ancak 316 kilometresi bölünmüş yol vasfını içeriyor.

DİĞER İLLERDE ÇOK FARKLI

Genel Müdürlüğün yayımladığı resmi rakamlarda son yapılan yol çalışmalarının ardından karayolu uzunlukları illere göre belli oldu. Buna göre yüzölçümü ve büyükşehir statüsünde olan diğer iller Eskişehir gibi merkezi bir noktada olmamalarına rağmen devlet yolu uzunluğu bakımından Eskişehir’in ilerisinde yer aldı.

Konya ve Sivas, yüzölçümü büyüklüğü nedeniyle büyük yol ağlarına sahip. Konya 3159 kilometre yol uzunluğu ve 1234 kilometre bölünmüş yola sahip durumda. Bu rakamlar Sivas’ta yol uzunluğu olarak 2240 kilometre, bölünmüş yol olarak ise 813 kilometre olarak karşımıza çıkıyor.

Zirvenin yeni sahibi Eskişehirspor Zirvenin yeni sahibi Eskişehirspor

Ankara’da 1632 kilometre yol yer alırken bunun 800 kilometresi bölünmüş yol. Antalya 1775 kilometre yola sahipken bunun 646 kilometresi bölünmüş yol. Balıkesir’de 1235 kilometre devlet karayolu yer alırken bunun 559 kilometresi bölünmüş olarak kullanılıyor. Bursa 1045 kilometre yola sahipken 339 kilometre bölünüş yol kullanıyor. Erzurum ise 1723 kilometrelik yol ağının 610 kilometresini bölünmüş olarak kullanılıyor. Komşu Afyonkarahisar’ın da 1017 kilometre yolu bulunurken bunun 582 kilometresi bölünmüş yol.

ESKİŞEHİR YOL BEKLİYOR

Diğer illerin devlet yolu bakımından gerisinde kalan Eskişehir’de yol ihtiyacı bu rakamlardan da ortaya çıkıyor.

Özellikle kuzey-güney geçişinde önemli bir kavşak olması gereken Eskişehir’in komşusu Afyonkarahisar’a ulaşımında bırakın bölünmüş yolu doğru dürüst bir yolu dahi olmaması bile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra yine ilçelerine ulaşmakta zorluk çeken Eskişehir, bu yolların sorunlu olması nedeniyle yaşanan pek çok kazada mal ve can kaybı yaşamaya devam ediyor.

Beri yandan yıllardır söylenegelen Kuzey ve Güney Çevreyolu Projelerinin bir türlü hayata geçirilememesi de Eskişehir’in diğer illerden yol bakımından geride kalmasına sebep oluyor.

Eskişehirliler, diğer kentlerdeki gibi yol yatırımlarından gerekli payın Eskişehir’e de verilmesini istiyor.HM