Merhaba Değerli Okurlar ;

Geçtiğimiz hafta geride bıraktığımız 2023 senesindeki yasal düzenlemelerden konuşmuştuk.

Bugünkü konumuz adli sicil kaydı yani halk arasında bilinen adıyla sabıka kaydı. Günlük hayatta da iş başvurusu yaparken, yurda çıkarken vs. pek çok yerde insanlardan adli sicil kaydı istenmektedir. Yazımızın içinde adli sicil kaydının ne olduğu,neleri kapsadığı, nasıl silindiği, nereden alınabildiği gibi konulardan bahsedeceğiz 

ADLİ SİCİL KAYDI NEDİR ?

İlk olarak adli sicil kaydının tam olarak ne olduğundan bahsedelim. Adli sicil kaydı bireylerin devlet nezdinde tutulan suç kayıtlarıdır. Bu veriler Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nde tutulur. Bu tanımdaki suçlar kesinleşmiş mahkeme kararı olan suçlardır. Yani örnek olarak kişinin bir suçtan yargılanıp bunun sonucunda hapis, adli para cezası, denetimli serbestlik veya ev hapsi vb. gibi bir cezaya çarptırılmış olması gerekmektedir. Yani kişinin beraat aldığı veya hükmün açıklanmasının geriye bırakıldığı durumlarda adli sicile herhangi bir şey işlemez. 

YABANCI MAHKEME KARARLARI ADLİ SİCİL KAYDINA İŞLER Mİ? 

Adli Sicil Kanunu’nun 2. Maddesinde “Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları (...) “ bu husus açıklanmıştır. Kişinin yabancı ülkedeki aldığı suçun Türkiye’de de suç olması durumunda bu suç kişinin adli sicil kaydına işler. Örnek olarak Almanya’da dolandırıcılık suçundan hüküm giyen birisinin Türkiye’deki adli sicil kaydında dolandırıcılık suçu yer alır. Ancak İran’da başörtüsü takmamaktan ceza alan bir kişinin Türkiye’deki adli sicil kaydında böyle bir suç yer almaz. Çünkü başörtüsü takmamak Türkiye’de suç değildir. 

KİŞİ CEZASINI ÇEKMİŞ DE OLSA ADLİ SİCİL KAYDINDA SUÇ GÖRÜNMEYE DEVAM EDER Mİ? 

Evet devam eder. Ancak suçun cezasının çekilmiş olduğu şeklinde görünür. Bunun haricinde koşullu salıverilme, adli para cezası alma, af kanunu ile salıverilme, veya adli kontrol yani toplumdaki bilinen adıyla denetimli serbestlik vb gibi durumlarda da bu bilgiler adli sicil kaydında görünür. 

ADLİ SİCİL KAYDI NEREDEN ALINIR?

Adli Sicil Kaydı E-Devlet sistemi üzerinden, adliyelerden, kaymakamlıklardan ve yabancı ülkelerde büyükelçiliklerden alınabilir. 

ADLİ SİCİL KAYDINDAKİ BİLGİLERİN ADLİ SİCİLDEN SİLİNİP ARŞİV KAYDINA ALINMASI

1. Cezanın veya güvenlik tedbirini sona ermesi ile 

2. Şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçilmesi ile 

3. Cezanın zaman aşımı süresinin dolması ile 

4. Genel af ile 

Bu bilgiler adli Sicilden Silinip arşiv Kaydına alınır. 

ARŞİV BİLGİLERİNİN SİLİNMESİ 

1. Kişinin ölmesi ile 

2. Suçun kanunen suç olmaktan çıkarılması ile 

3. Yüz kızartıcı suçlar bakımından Cezanın adli sicilden çıkarılıp arşive alınma tarihinden itibaren 30 yıl beta bazı belli durumlarda 15 yıl sonra

4. Diğer suçlar bakımdan ise 5 yıl sonra

Arşiv kaydı tamamen silinir. 

ADLİ SİCİL KAYDI SİLİNME BAŞVURUSU

Adli Sicil Kaydı maalesef kendiliğinden silinen bir durumda değildir. Bunun için kişinin gerekli makamlara bizzat veya bir avukat aracılığıyla başvurması gerekmektedir. Bu yapılan başvurular neticesinde kayıtlar silinmektedir.

AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ