Merhaba, Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta hisseli tapu ve hisseli tapunun ayrılması nasıl olur bu konuları anlatmaya çalıştık.Bu haftaki konumuzda ise evlat edinme nedir?Evlat edinmenin şartları ve nasıl gerçekleşir?Bu konulara değineceğiz.
EVLAT EDİNME NEDİR?
Evlat edinme, şartları uygun olduğu durumlarda bir kişinin veya evli çiftlerin bir küçüğe bakma yükümlülüğü altına girmeyi talep ettikleri durumdur. Bu şekilde taraflar arasında çocuk-ebeveyn ilişkisi kurulmuş olacaktır. Evlat edinme değişen TMK hükümlerine göre sadece mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir.
EVLAT EDİNMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
Evlat edinen ile evlat edinilen arasında en az 18 yaş olması gerekmektedir.
Eşler birlikte evlat edinmek için başvuruda bulunuyor iseler 5 yıl evli olmaları gerekmektedir.
Eşlerin 30 yaşını doldurmuş olmaları halinde 5 yıllık süre şartı aranmaz.
Bir kişi evlilikleri 2 yıl sürmesi halinde eşinin çocuğunu evlat edinebilir.
30 yaşını doldurmuş ama evli olmayan kişi şartları sağladığı durumda evlat edinebilecektir.
Evlat edinilen çocuğun rızası alınacaktır.
Eşlerden her biri 30 yaşını doldurmuş olma şartı ile tek başlarına da evlat edinebilirler. Bu durumun var olabilmesi için özel şartlar aranmıştır;
Diğer eş ayırt etme gücüne sahip değil ise
Diğer eşin iki yıldır kayıp olması halinde
Diğer eşin nerede olduğu bilinmemesi halinde
İki yıldan fazladır eşler ayrı yaşamaktaysalar
Bu hallerin varlığında 30 yaşını doldurmuş olan eş, tek başına evlat edinmek için başvuruda bulunabilir.
EVLATLIK EDİNME YOLLARI
Evlat edinme için ülkemizde iki yol bulunmaktadır. Bunlar ;Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kuruluşlardan, Çocuğun biyolojik ailesinden ya da vasisinden İkinci durum için direkt aile mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. Aile mahkemesine başvuruda bulunarak evlat edinme durumunda çocuğun ailesinin rızası da alınacaktır

EVLAT EDİNMEK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILMALIDIR?
Evlat edinmenin iki yolu olduğundan bahsetmiştik. İlk yol olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kuruluşlara başvuru yapılmak isteniyorsa o halde;
Türkiye vatandaşları yerleşim yerlerindeki kuruluşlara yurt dışında ikamet eden Türkiye vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşları, kabul eden devletin merkezi makamına,Türkiye'de bir yıldan fazla süreyle oturma izni almış yabancı ülke vatandaşları merkez makama gönderilmek üzere bulundukları yerdeki kuruluşlara başvuruda bulunabilirler.

İkinci yol olan mahkemeye başvuru ile evlat edinme yolunda görevli ve yetkili mahkeme eşlerin veya evlat edinecek kişinin yerleşim yeri aile mahkemesidir.

ÜLKELER ARASI EVLAT EDİNME
Bu kapsamdaki dosyalar Lahey Ülkelerarası Evlat Edinme Sözleşmesi'ne tabidir. Bu sözleşmeye göre eğer çocuk kendi ülkesinde evlat edinilmemiş ise o zaman ülkelerarasında evlat edinme yoluna başvurulabilir.
Ülkeler arası evlat edinmenin gerçekleşebilmesi için çocuğun evlat edinenin ülkesine girmesine ve orada ikamet etmesine izin verilmiş olması gerekmektedir.

EVLAT EDİNENİN HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Bu durumda hak ve yükümlülükler evlatlığın yararı gözetilerek TMK m314'te sayılmıştır. Madde metnine göre;
Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer.
Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur.
Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir.
Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılır.
Evlatlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlatlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlatlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.
Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.

AKRABALARIMI EVLAT EDİNEBİLİR MİYİM?
TMK'da bu konuda bir düzenleme yoktur. Ama evlat edinilmeyecek durumlar arasında akrabaların evlat edinilmesi sayılmadığı için akrabalar da evlat edinilebilir denilmektedir.