İl Müftü Yardımcısı Dilaver Şahin'in yazısı...

Cenab-ı Allah Müslümanlara sağlam temelli esaslara dayanan, dini, ahlaki, iktisadi, sosyaldüzeni kurmak, kendi iradesini ve kanunlarını yeryüzünde hakim kılmak için önemli bir görev vermiştir. Böyle bir düzenin kurulması içinde Rabbimiz Hz. Peygamber (s.a.v.)'i görevlendirmiştir. O(s.a.v), meşru vasıtalarla meşru hedeflere yürümüş ve hak davasını insanlara ulaştırmıştır.
Efendimiz (s.a.v.),risaletin ilk yıllarından itibaren inananlarla birlikte, önce Mekke de gece-gündüz İslam davetinin yayılması için çalışmış, daha sonra da Mekke dışındaki insanlara İslamiyeti ulaştırmak için büyük çaba sarfetmiştir. Davanın tek bir mekanla kayıtlı olmadığını bilen Rasûlullah (s.a.v.)Mekke dışında önce Taif'e gitmiş, onlardan teveccüh göremeyince Medine'ye hicrete müsaadeetmiştir.
Medine'nin hicret yurdu olmasıyla Müslümanlar geniş bir soluk almışlardır. Mekke'de doğan İslam güneşi Medine'de karar kılmış ve zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. İslam davasının bu kadar kısa sürede yayılmasının ve kabul görmesinin en önemli nedenlerinden biri, Allah Rasûlü'nün takip ettiği yöntem ve planlı çalışmasıdır. Efendimizin başarısındaki en önemli nedenlerden biri ise, hiç şüphesiz ilahi yardımdır. Bununla beraber Peygamberimiz(s.a.v.)'in bazı ilke ve yöntemleri çok önemlidir. Onlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Samimiyet:Peygamber Efendimiz(s.a.v.), hak davasında samimi olmasaydı etrafında insanlar toplanmazdı.

2. Dünya Algısı: Efendimiz (s.a.v.), dünyayı bir gölgelik veya meta gibi algılamış ve dünyada garip tarzı yaşamayı tercih etmiştir. O, hiçbir zaman konfora meyletmemiştir.

3. Takım Çalışması: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) işlerinde arkadaşlarıyla beraber hareket etmiş, ferdî olarak hareket etmekten sakınmıştır.

4. Ahlakî Yeterlilik: Peygamber Efendimiz(s.a.v.), davet ve görev halkasında ahlaken zayıf ve yıpranmış insanlara görev vermemiştir.

5. Çözüm Odaklı Olması:Sorunları çözüme kavuşturmuş, toplumun huzuru için daima çalışmıştır. Örnek olarak; Muhacir ve Ensar'ı kardeş yapması, Evs ve Hazreç kabilelerinin arasını bulması söylenebilir.

6. Ehliyet ve Liyakat:Efendimiz (s.a.v.) işleri ehline vermiş, ehli olmayanlara da bu işin ağırlığını anlatmıştır.

7. Sürece Odaklanma: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) neticeye değil çalışmaya odaklanmıştır. 'Netice Allah (c.c.)'ın takdirindedir' şuuruyla hareket etmiş ve O'na tevekkül etmiştir.

8. İstişare:Kur'an-ı Kerim'de geçen Rabbimizin emirleri doğrultusunda Peygamber Efendimiz daima işlerini istişare doğrultusunda yapmıştır.

9. Nezaketli Oluşu: Efendimiz (s.a.v.)'in insanlara hitabeti gönül alıcı olmuş, hiçbir söz ve davranışlarında kırıcı olmamıştır.

10. Cömertlik ve İnfakı: Efendimiz (s.a.v.), elinde olanı Allah (c.c.) için vermeyi daima şiar edinmiş ve ümmetini de buna teşvik etmiştir.

Sonuç olarak, Peygamber Efendimiz(s.a.v.)'in hayatındaki güzelliklerin Müslümanlarda bir nitelik ve karakter haline gelebilmesi için, onların dinlerini iyi öğrenmesi; samimi, şuurlu ve yaşantılarıyla diğer insanlara örnek olmaları gerekmektedir. Zira mü'minler Kur'an-ı Kerim ve Rasûlüllah'ı temsil etmektedirler. Yapmış oldukları fiiller İslam'a mal edilebilmektedir. Bu bağlamda unutulmamalıdır ki, zamanımızda insanlığı içine düştüğü sorunlardan kurtaracak olan yegane yol, Efendimiz (s.a.v.)'in yoludur. Allah Rasûlü (s.a.v.), müjdeleyiciliği ve merhametiyle bu görevi en güzel şekilde Mekke ve Medine'de yerine getirmiş ve her zaman çözüm odaklı hareket etmiştir. Bugün ise, İslam'ın hayatımızdaki sorunlara, çıkan problemlere karşı ortaya koyduğu çözüm önerilerini yaşanabilir bir proje olarak hazırlayıp insanlığın hizmetine sunmak, Müslümanların ve özellikle de ilim adamlarının görevidir.