KRİPTO PARA MİRAS BIRAKILABİLİR Mİ ?

Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta Ülkemizde çok önemle vurgulanması gereken bir konu olan Taşıma Hukukundan bahsetmiştik.

Bu hafta ise son yıllarda yatırım aracı olarak görülen ve vatandaşlar tarafından çok ilgi ile takip edilen Kripto Paraların haciz edilebilirliği ve miras yoluyla mirasçılara bırakılıp bırakılamayacağına değineceğiz.
Kripto paralar son yıllarda çok moda özellikle genç yatırımcılar tarafından bir yatırım aracı olarak görülmektedir.
KRİPTO PARA NEDİR ?
Blockchain adı verilen teknolojiyi kullanarak, bütünüyle dijital ortamda yaratılan, fizikî dünyada karşılığı olmayan türlerdir. Kripto para, çeşitli şifreleme yöntemleriyle oluşturulan ve transferi sağlanan, değişim aracı olması amacıyla tasarlanmış dijital bir varlıktır. Kripto para birimleri bir tür dijital, alternatif ve sanal para birimleridir. Merkezî bir sisteme veya hiçbir ulusal para birimine bağlı değillerdir. 2009 yılında Kripto Paraya ilk örnek Bitcoin olmuştur. Bitcoin ilk yıllarda çok ilgi görmemiş yatırımcılar tarafından küçük alım satımlar yapılmış devamındaki yıllarda ise Bitcoin Ülkemizde ve Dünyada çok popüler olmuştur.
SADECE BİTCOİN DEĞİL
Sadece Bitcoinle sınırlı kalmayan kripto para birimi arasında piyasada dolaşımda bulunan yüzlerce kripto para örneği bulunmakta ve sayıları her geçen gün artmaktadır. Bunların her birinin temel yatırım, alım satım ve dolaşım yöntemi blockchain teknolojisine dayanmaktadır.
Bu kripto para birimlerinden ;
Bitcoin
Ethereum
Ripple
Bitcoin Cash
EOS
Litecoin
Stellar
Cardano
Örneklerini de sayabiliriz.
TÜRK HUKUKU AÇISINDAN KRİPTO PARA
Türkiye'de kripto para varlıklarına ilişkin yapılmış herhangi bir kanunî düzenleme bulunmamaktadır. Fakat kripto paranın ülkenizdeki popülerliği ve önemli bir yatırım aracı olarak kullanılmasından dolayı kripto para ile ilgili hukuki bir düzenlenmenin gelmesi gerektiği düşüncesindeyim. İleride oluşacak hukuki problemlerinden önüne geçmesi açısından hukuki düzenleme faydalı olacaktır.
Şunu söyleyebiliriz ki : TCK'nın 2. Maddesi 'Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.' hükmünü içermektedir. Bu hükümden yola çıktığımızda şu an için ülkemizde kripto paraya dair yapılabilecek herhangi bir işleme ilişkin bir yasak, hukukî bir engel bulunmamaktadır.
KRİPTO PARAYA HACİZ YAPILABİLİR Mİ ?
Genel İcra Kanunu'nu hükümlerine göre, Türk kripto para borsalarında kripto paranın tespiti mümkün olmaktadır. Fakat yurtdışı kripto para borsalarında paranın tespitine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı için bunun tespiti mümkün görünmemektedir
Türkiye'deki yabancı kripto para borsalarında; borçlunun burada yatırımı var mı ?
İcra Dairesi'ne alacaklının ya da alacaklı vekilin talebiyle, yerli kripto para borsalarına İcra ve İflas Kanunu'nun 89'uncu maddesine dayanarak bir yazı gönderilir. Kripto paranın tespiti böylece mümkündür. Ülkemizde de geçtiğimiz günlerde kripto paraların haczine ilişkin işlemler başlamış olup uygulamada ki örnekleri de ilerleyen zamanlarda artacağa benzemektedir.

HACİZ İŞLEMİ UYGULANMAKTADIR

Borçlunun hesabının bulunduğu bankaya bir haciz ihbarnamesi gönderildiğinde, banka yabancı mevduat hesabına bakar ve oradaki yabancı mevduat hesabına karşılık gelecek kadar TL bazında haciz uygulayabilir. Her ne kadar haciz konulsa da tahsil işlemlerine gelindiğinde ise orda mevzuat detaylı bir şekilde hazırlanmadan tahsil aşaması güç olacaktır.

KRİPTO PARA MİRAS BIRAKILIR MI ?

Kripto paraların Türk Hukukunda bir karşılığı olmadığından kaynaklı miras alanında da herhangi bir karşılığı yoktur. Şunu söylemek mümkün ki ;
Kripto paraların mirasta ana unsuru şifreleme konusudur. Ölen kişinin şifrelerine sahip olmayan mirasçıların hesaba ulaşamayacağı için malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunmaları da söz konusu olamayacaktır.
HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ