Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta haksız rekabete ilişkin dava hakkı ve sektörler arası haksız rekabet hükümlerini kanunlar ve Yargıtay kararları nezdinde değerlendirmiştik. Bu hafta ise yaş küçülteme ve yaş büyültme davalarını hukuki yönlerini Yargıtay kararları ve kanunlar nezdinde inceleyeceğiz. Daha genel adıyla yaş düzeltme davası diyebiliriz.


YAŞ DÜZELTME
Kişinin nüfusta görülen yaşını mahkeme kanalı ile büyültmesi veya küçültmesine yaş düzeltme denilmektedir. Yaş düzeltme davası her zaman açılabildiği gibi herhangi bir zamanaşımına tabi değildir. Kişinin yaşı mahkeme kararı ile düzeltilebilmektedir.
KEYFİYETE GÖRE YAŞ DÜZELTME MÜMKÜN MÜDÜR?
Kişi kendi keyfi ve yaşını beğenmediği gerekçesiyle dava açamaz. Ya da kişi içinde bulunduğu duygusal durum neticesinde böyle bir karar veremez. Yaş düzeltme davasının açılabilmesi için belirli şartların varlığı aranmaktadır.
YAŞ DÜZELTME DAVASININ ŞARTLARI VAR MIDIR?
Yaş Küçültme davasında en önemli şart yaş değiştirmek isteyen kişinin açtığı bir davada hukuki bir sebebinin varlığı ve haklı bir nedeninin olmasıdır.
Kendimi genç hissediyorum yaşımı değiştirmek istiyorum diye bir haklı nedenin kabulü mümkün olmamaktadır.
YAŞ DÜZELTME DAVASININ ŞARTLARINDA BAZILARI SAYMAK GEREKEKİRSE;
1-) Dış görünüşün değiştirilmek istenen yaşa uygun olması
2-) Değişimi talep edilen yaşta aynı anneden bir kardeşinin bulunmaması
3-) Doğumun hastanede veya doğum evinde gerçekleşmemesi
4-) Önemli bir haklı sebebin varlığı vs…
Bu şartlar somut olayın durumuna göre çoğaltılabilmektedir.
KEMİK YAŞI ÖLÇÜMÜ YAPILIR MI ?
Kimlikte yazan yaş her zaman doğru olmayabilir. Eskiden evde doğumlar çokça olduğundan hastane kayıtları olmadığı için kişilerin doğum tarihlerinde çokça hatalar ihmaller yapılıyormuş. İşte bu durumlara maruz kalıp dava açmak isteyen kişiler için kemik yaşına bakılmaktadır. Kemik yaşının tespiti adli tıp kurumu aracılığı ile ya da bir sağlık kurumunda yapılır.
KEMİK YAŞI TESPİTİ HER YAŞTA YAPILIR MI ?
Fiziksel gelişimimiz belirli bir yaşa kadar sürdüğü için ve kemik gelişimi 25 yaşında durduğu için kemik yaşı tespiti belirli bir yaş lan 25 yaşına kadar yapılmaktadır.25 yaşından büyükler ise mahkemeye tanık delili gb. Başka delillerle davalarını destekleyebilmektedirler
YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİNİN ESAS NO : 2011/212 KARAR NO : 2011/2745
'Değişimi talep edilen yaşta aynı anneden bir kardeşinin bulunmaması' ŞARTINA İLİŞKİN YARGITAY İLAMI
' Davacılar Cemal Laçin ve Tuba Laçin ile davalı Nüfus Müdürlüğü arasındaki dava hakkında Hınıs Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 24.10.2007 günlü ve 2007/311 Esas, 2007/332 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16.12.2010 gün ve Hukuk-2010/312597 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar Cemal Laçin ve Tuba Laçin'in Nüfus Müdürlüğüne karşı 25.09.2007 tarihinde açtıkları davada, velayetleri altında bulunan müşterek çocukları Kadir Laçin'in 20.05.2004 olan doğum tarihinin ay ve gün baki kalmak kaydıyla 2001 olarak düzeltilmesini istedikleri, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen Kadir ile aynı anneden doğduğu anlaşılan 01.01.2001 doğumlu Yusuf arasında düzeltilen doğum tarihine göre 4 ay 19 günlük bir zaman farkı mevcut olup, bu süre içerisinde bir kadının iki kez doğum yapması tıbben mümkün değildir.
Hakimin nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, kayıtlar arasında çelişki meydana getirmemeye ve hayatın doğal akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermesi gerekirken, bu hususa dikkat edilmeksizin nüfus kayıtlarında çelişki yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
Diğer yandan, 02.10.2007 tarihli sağlık kurulu raporunda 60 aylık olduğu belirtilen Kadir Laçin'in doğum tarihinin 6 yaşını bitirecek şekilde 20.05.2001 olarak düzeltilmesi de doğru bulunmamıştır.
Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 28.02.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.'