Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz haftayani 2022'nin son haftası eşin şirket hissesinde boşanma davası esnasında mal rejimi tasviyesine konu olup olamayacağı diğer eşin bu hissede hakkı var mı yok mu yargıtay kararları ve kanunlar ışığında değerlendirmiştik. Bu hafta ise hangi kelimelerin ve hangi cümlelerin ceza kanunu kapsamında ve yargıtay kararları çerçevesinde hakaret kabul edilip edilmeyeceğini değerlendireceğiz.
Sosyal medya kullanımının artması ile günümüzde herkes sosyal medyadan birbirine kolayca ulaşmakta ve hakaret içerikli yorumlarda yapabilmektedir.
Tabiki bunların bir bedeli var şimdi gelin hakaret kabul edilen, edilmeyen cümlelere bakalım ;

ALLAH BELANI VERSİN
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2014/328E., 2014/386K., 16.09.2014 tarihli.… 'Allah belanı versin' şeklindeki ifade, beddua niteliğinde, nezaket dışı, kaba ve rahatsız edici bir söz ise de, şikayetçi hakimin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını içermemesi ve sövme fiilini de oluşturmaması nedeniyle hakaret suçunun kanuni unsurlarının gerçekleşmediği kabul edilmelidir. Bu nedenle, yerel mahkemece sanığın beraatine hükmolunması gerektiği gözetilmeden, unsurları oluşmayan suçtan mahkûmiyet kararı verilmesi isabetsizdir.'şeklinde hüküm kurmuştur.

EŞEK,SIPA
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin Emsal nitelikteki kararı 'Sanığın duruşmadaki beyanlarında 'Ben ona eşek sıpası değil, eşek, sıpa dedim' şeklinde katılana hakaret ettiğine yönelik ikrarı karşısında, yerinde olmayan gerekçeyle sanık hakkında yüklenen suçtan beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.

TERBİYESİZ,SAYGISIZ
…'terbiyesiz, saygısız' şeklinde, kaba ifade ve ağır eleştiri niteliğindeki sözlerin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden...' (Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 2015/26138 E., 2016/6745 K., 04/04/2016)
Terbiyesiz, ve saygısız bu yargıtay kararında hakaret olarak kabul edilmemiştir.

TERBİYESİZLİK YAPIYORSUN
(Yargıtay 4.Ceza Dairesi, 2013/6780 E., 2014/32605 K., 11.11.2014)
…kendisine yapıldığını düşündüğü haksızlığı eleştiri amaçlı olarak söylediği kabul edilen, 'terbiyesizlik yapıyorsun' biçimindeki sözlerin, müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı davranış niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından…'
Her somut olay kendi içinde değerlendirilmeli yargıtay kararlarından anladığımız kadarıyla asıl amaç bedduanın hakaret teşkil edip etmediği ve nasıl kullanıldığıdır.

ZİBİDİ
Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2017/1806 esas, 2019/6629 karar ve 03/04/2019 tarihli kararı'Somut olayda, sanığın facebook internet sitesinde yazmış olduğu yorumlarının bütünü bir arada irdelendiğinde, doğrudan katılanı hedef alarak, kendisine hakarette bulunmak kastıyla hareket etmeyip, eleştirme amacı güttüğü, yine yorumlarda geçen 'zibidi' kelimesinin, Türk Dil Kurumu'ndaki anlamının, 'gülünç olacak derecede kısa ve dar giyinmiş olan' şeklinde olduğu ve hakaret unsuru içermediği, yorumlarda geçen diğer sözlerin de, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı gözetilmeden, sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmesi hukuka aykırıdır.'

ÖKÜZ
Yargıtay Dördüncü Ceza Dairesi 30.01.2014 tarih 2012/34024 E. ve 2014/2716 K. Sayılıkararı 'Sanığın, katılanın kendisine 'sarhoş köpek' demesine sinirlenerek 'sen de öküzsün'dediğine dair savunması karşısında, olayın çıkış sebebi üzerinde durularak, TCK'nın 129.maddesindeki haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmadan, yetersiz gerekçe ile hüküm kurulması kanuna aykırıdır.'

APTAL
Yargıtay Onsekizinci Ceza Dairesi 10.02.2020 tarih 2019/8228 E. ve 2020/4060 K.sayılı karar; 'Sanığın iddianamede hakaret olarak tarif edilen sözü olan; 'Bu mahkeme aptal' sözünün müşteki tarafından tutulan tutanakta bulunmadığı gibi aşamalarda da müştekinin, sanığın bu sözü söylediğine ilişkin beyanı olmadığı, sanığın da iddia edilen bu sözü söylemediğini savunması karşısında; sanığın itham edildiği hakaret suçundan her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil olmamasından dolayı beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi kanuna aykırıdır.'

KARAKTERSİZ HERİF
Yargıtay18. Ceza DairesiEsas : 2015/40646Karar : 2017/10756'Ancak;1-Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Bu şekilde kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir.Olay günü sanığın, katılana söylediği kabul edilen 'işini yapmıyor, karaktersiz herif' şeklinde ve kaba hitap tarzı niteliğindeki sözlerinde hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, mahkûmiyet kararı verilmesi,2- Kabule göre de;TCK'nın 53/1-b maddesinin Anayasa Mahkemesi'nin, 08.10.2015 tarih ve 2014/140 esas, 2015/85 karar sayılı kararıyla, iptal edilmiş olması nedeniyle, uygulanma olanağının ortadan kalkmış olması,
Bozmayı gerektirmiş ve sanık … müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye aykırı olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 11.10.2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi….' Şeklinde belirtilmiştir.
Yukarıdaki emsal yargıtay kararlarından anladığımız kadarı ile her somut olay kendi içinde değerlendirilmelidir.Her somut olay kendi içerisinde kelimenin kullanım şekline ve kanunlara göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER
Av.Aslıcan ÖZGÜR İLELİ