Eskişehir’de lavanta yetiştiricisi ve arıcı Erhan İnan, lavanta balı üretiminde yaşanan düşüşün nedeninin son üç yıldır devam eden kuraklık ve azalan yağışlar olduğunu açıkladı. Bölgedeki bitki florasındaki azalma, arıların kaliteli bal üretimini zorlaştırıyor.
"Bal üretimini hobi amaçlı yapıyorum"
İnan, 18 dönümlük arazisinde lavanta yetiştiriciliği yaparken, Tarım İl ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle 40 kovan arı ile lavanta balı üretimine başladı. “Lavanta balı, piyasada nadir bulunan ve kestane balı kadar değerli bir ürün. Ancak kuraklık ve düşük bitki florası, bal üretimini olumsuz etkiliyor” dedi. Son yıllarda yağışların azalması nedeniyle arıların yeterince beslenemediğini ve bunun bal verimini düşürdüğünü belirten İnan, “Bal üretimini hobi amaçlı yapıyorum. Bu yıl arılarıma istediğim ilgiyi gösteremedim ama elde ettiğim mahsulden memnunum. İnsanlara kaliteli ve sağlıklı bal sunmak beni mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Eskişehir’de lavanta balı üretimi, bölgedeki ekolojik değişimlerle mücadele ederken, yerel üreticilerin desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor.