Deniz Çağlar Fırat

Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi' hizmete açıldı. Uzun süredir Eskişehir'in gündeminde olan ve Başkan Büyükerşen'in yatırım projeleri arasında yer alan tesis birçok açıdan önem taşıyor.
Öncelikle hatırlatalım ki 2004-2009 yılları arasındaki dönemde, Başkan Büyükerşen ve o günkü Büyükşehir Meclis üyelerinin ciddi çalışmaları projenin temelini oluşturuyor.
Yapımı 2 yıl süren tesiste şehirden toplanan çöplerden katı atıklar ayrıştırılacak, kalan kısmından elde edilecek metan gazı da elektriğe dönüştürülecek. Projenin maliyetiyse 70 Milyon Türk Lirası.

Başkan Büyükerşen'in açılışta yaptığı konuşma ise tesisin önemini ortaya koyması açısından da önemliydi. Bunun dışında Başkan Büyükerşen ciddi serzenişlerde de bulunmuştu. Büyükşehir Belediyesinin sağlıklı, verimli ve yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi yatırımları olduğu halde yokmuş gibi gösteren çevreler olduğunu ifade eden Büyükerşen 'Sanırım bu tesis hepimizden çok bu arkadaşları sevindirecektir. Aslında, sevindirir mi, üzer mi pek emin değilim' diyerek göndermede bulundu.

Sadece bu açıklaması bile açılan 'Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi'nin önemini ortaya koydu.
Gelelim tesisin nasıl çalışacağına…

TESİS NASIL ÇALIŞACAK
1. Çağdaş teknoloji eseri tesiste, çöplerden katı atıklar ayrıştırıldıktan sonra kalan kısım, fermantasyonla çürütülecek,
2. Ortaya çıkan metan gazı 36 metre çapındaki balonda toplanacak ve 8 dizel motor aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek.
3. Seyitgazi yolundaki eski 'Vahşi Çöp Atık Alanı' ile yakınında istimlak edilen yerlerde, ITC firması tarafından yoldan gözükmeyecek şekilde kurulan tesiste, her biri 1.4 Megawatt elektrik üreten devasa 8 dizel motor, çöplerden elde edilen gazı yakarak, günlük toplam 11.2 Megawatt elektrik üretecek.
4. Bu miktar, 55 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak miktar.
5. Tesisin yapımını gerçekleştiren ve 9 yıl işleticiliğini yapacak olan firma, belediyeye 1 Milyon 375 Bin TL kira ödemesi yapacak ve sözleşme sonunda tesiste kullanacağı tüm iş makinalarını da Büyükşehir Belediyesi'ne bırakacak.
6. Tesiste ayrıca 2000 metre karelik modern sera yapılmış olup, bu seralarda da şehrin muhtelif yerlerinde kullanılmak üzere, çiçek ve süs bitkisi üretecek.
7. Vahşi çöplükte daha önce çalıştırılan iş makinaları ve personel kadrolarına, Büyükşehir Belediyesi yılda 5 Milyon TL ödüyordu, şimdi bu miktar da belediye bütçesinden tasarruf edilmiş olacak.