Oturup bir çırpıda Eskişehir'in onlarca sorununu sıralayabilir, bu sorunlar üzerine uzun uzun konuşabiliriz de… Ama şu an üzerinde hiç hareket edilmeyen, çözüm için atılan adımları da boşa çıkarmak için çaba harcanan iki büyük sorunu, kentin tam göbeğinde çıbanbaşı gibi büyümeye devam ediyor.
Ne zaman televizyona bir konuk alsam 'Küçük Sanayiyi sor' diyenden Eskişehir'e şehir dışından gelen birisi ile ne zaman karşılaşsak 'Gündoğdu ne zaman çözülecek?' soruları ile ciddi şekilde muhatap olmaya başladık.
Oysa çok da yalın bir gerçeklik var önümüzde. Bu iki sorun büyüyor, çözülmesi için Belediye projeler geliştiriyor, ancak sayısal siyaset adını verdiğimiz mekanizmaya takılıyor. Sayısal siyaset buranın çözümü için herhangi bir öneri sunuyor mu? Çözülmesi için ortaya bir öneri atıyor mu?
Geçenlerde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Gündoğdu ile ilgili tekrar altını çizdi.

AFET RİSKLİ ALAN OLDU, ÇİVİ ÇAKILAMIYOR
'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet Riskli kararı alınca, bu bölgede imarla ilgili yetkinin tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçiyor. Böyle olunca da siz oradan izin almadan çivi dahi çakamıyorsunuz. 5 yıldır çektiğiniz sıkıntının nedeni de bu.'

1 KİŞİ DAVA AÇTI İLGİLİ BÖLÜM BOZULDU
'Bunu aşabilmenin bir kaç yolu vardı. Birincisi arkadaşın biri dava açtı o davada bu afet riskli alan ortadan kaldırılması ile ilgili. İkincisi de bakanlığın ya uygulamaya başlaması ya da yetkisini ilgili belediyeye devretmesi. Bu üç yoldan biriyle bu sorun çözülebilirdi. Mahkemeye siz hepiniz müracaat etmediniz 1 kişi müracaat etti. Mahkeme de sadece o kişinin arsası ile ilgili bölümü bozdu, bütününe karışmam dedi. Davayı 500 kişi açsaydı 500 kişinin kararı bozulacaktı.'

YETKİ İSTEDİK BİZE DE YETKİ VERMEDİNİZ
'Baktık sorun büyüyor size geldik, toplantı yaptık. Bize yetki verin, gidip bakanlıktan yetki isteyelim dedik, bize de yetkiyi vermediniz. Dolayısıyla bu iş böyle kaldı. Şimdi bu sıkıntı halen devam ediyor ve bu sıkıntı çözülmediği sürece de Gündoğdu Mahallesi'nde kalıcı bir yatırım yapma şansı yok.'

ESKİŞEHİRLİ İKTİDARA BASKI YAPAMIYOR
'Bize yaptığınız baskı kadar iktidar partisine baskı yapsaydınız şimdiye kadar çözülebilirdi. Ama ne yazık ki Eskişehir'de halkımız belediyelere olan baskıyı iktidara gösteremiyor'

SİYASİ PARTİLER NEDEN KONUŞMUYOR?
Bence tüm bu cümlelerin arasında sorunların çözülmemesi ile ilgili olarak en dikkate değer tespit son cümleydi. 'Eskişehir'de halk belediyelere olan baskıyı iktidara gösteremiyor.' Sadece halk değil Eskişehir'de muhalefette yer alan tüm siyasi partiler ve baskı grubu olması gereken STÖ'lerin hiç biri bu konuda iktidara çözümü için baskı yapamıyor.
Örneğin, siyasi partilerin Hamamyolu Projesi için uğraştığı kadar Küçük Sanayi ve Gündoğdu ile kafa patlatsaydı bugün ortada ne Küçük Sanayi ne de Gündoğdu sorunu kalırdı.
Sanırım yapılan bir projeyi eleştirmek hiç yapılamayan projeleri eleştirmekten daha kolay ve popülist görünüyor. Siyasi partilerin tamamının bu sorunların çözümü için ortaya koydukları önerileri merak ediyorum.
Onlar ne düşünüyor?
Ve neden en az Hamamyolu Projesini eleştirdikleri kadar bu sorunlara eğilmiyorlar?