Ramazan Ayı'nda Nasıl Beslenmeliyiz? Nelere Dikkat etmeliyiz? Uzun uzun konuştuk. Şimdi gelelim oruç tutarken hazımsızlık problemlerine.
Oruç tutarken hazımsızlık neden olur ?
Şişkinlik ve hazımsızlığın birçok nedeni olabilir. Stres, uzun süreli açlık, kötü beslenme, mide ve bağırsaktaki fizyolojik problemler, mide asiditesinin bozulması,… bu nedenlerden başlıcalarıdır.
Bu ay boyunca normalden farklı bir düzene geçtiğimiz için bağırsaklarımız adaptasyon sürecinden geçiyor. Böylece ilk haftalarda hazımsızlık daha fazla yaşanıyorken son haftalarda bu problemler kısmen daha azalıyor diyebiliriz.
Mide asiditesinin bozulması sindirim açısından oldukça önemli ve rahatsız edici bir problemdir.
Gastrit, reflü, mide yanması, hazımsızlık ,şişkinlik, gaz problemleri mide asiditesiyle doğrudan ilgili problemlerdir.
Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin sebebi ise genellikle mide asiditesinin azalmasından kaynaklanır.

Mide Asiditeniz Yeterli mi ?
Daha önce yedikleriniz, içtikleriniz size bunun sinyalini vermiş olabilir ama dikkat etmemiş olabilirsiniz. Mide asiditenizi evde test etmek aslında mümkün. Gelin birlikte öğrenelim…
Eğer tansiyon probleminiz veya fizyolojik mide yaralanmalarınız yoksa
Sabah aç karnınıza yarım çay kaşığı karbonat ile 1 su bardağı suyu karıştırın.
Eğer birkaç dakika içinde hemen gaz hisseder ve geğirme ihtiyacı duyarsanız mide asiditeniz normal demektir.
Eğer hissetmiyorsanız mide asiditeniz azalmış, mide pH'ınız yükselmiş; gaz problemleri, hazımsızlık yaşayabilirsiniz demektir.
Bu yöntem maden suyu tüketmekle aynı mantık aslında. Kimyasal olarak asit bir maddeye sodyum bi karbonat döktüğünüzde karbondioksit gazı açığa çıkar. Eğer mide asiditeniz bozulmuş ve pH miktarı artmış ise bu gaz hemen açığa çıkmayacak, geğirme hissi yaşamayacaksınız. Fakat yükselemeyen karbondioksit gazı midenizde varlığını hissettirecek ve size hazımsızlık, şişkinlik olarak dönecektir.


Mide Asiditenizi Yükseltmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
-Yemeklerinizi yavaş yemeye özen gösterin, besinleri iyice çiğnemeyi ihmal etmeyin.
-Öğün esnasında su tüketmemeye özen gösterin.
-Salatalarınıza limon, sirke ekleyebilirsiniz.
-Eğer düşük tansiyon probleminiz yoksa limonlu su içebilirsiniz.
-Eğer midenizde yara, ülser gibi ciddi problemleriniz yoksa sabahları aç karna su bol ile seyreltilmiş elma sirkesi içmek mide asiditenizi artırmaya yardımcı olacaktır.
-Zencefil tüketmeyi ihmal etmeyin.
-Rezene çayı hazımsızlığa iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır. Eğer antidepresan veya ağır ilaçlar kullanıyorsanız fitoterapik ürünleri tüketirken lütfen dikkatli olun hekiminize danışmadan herhangi bir ot, bitki çayı, bitkisel ürün kullanmayın. Bazı ilaçlarla bazı fitoterapik ürünler etkileşebilir veya ilaç aktivitesini düşürebilir.
Bu saydıklarıma özellikle Ramazan ayı süresince dikkat ederseniz hazımsızlık ve şişkinlik problemlerinizin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum, haftaya görüşmek üzere…