Şükür namazı, bir dileğin gerçekleşmesi sonucu Allah'a yönelerek kılınan nafile bir namazdır. Bir istek gerçekleştiğinde veya sıkıntıdan kurtulduğunda Allah'a teşekkür etmek amacıyla şükür namazı kılınır. Peki şükür namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte konuyla ilgili detaylar..

Şükür Namazı Nedir?

Şükür namazı, isminden de anlaşılacağı üzere, Allah'a şükranı ifade etmek amacıyla kılınan nafile bir namazdır. Müslümanlar, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanırlar. Hayırlı bir gelişme yaşandığında Allah'a şükrettikleri gibi, karşılaştıkları bir olumsuz durumda da Allah'a sığınırlar.

Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Şükür namazı kılmak için öncelikle niyet etmek gerekmektedir. "Niyet ettim Allah rızası için iki rekât şükür namazı kılmaya" diyerek niyet edilir. Daha sonra "Allahu Ekber" denilerek tekbir alınır, ardından "Subhaneke" okunur ve besmele çekilir. Fatiha suresi okunur ve bir zammı sure ya da Kuran-ı Kerim'den ayet okunur. Rukuya gidilir, sonra secde yapılır. İkinci rekatta da aynı şekilde Fatiha ve Zammı sure okunduktan sonra ruku ve secdeden sonra son oturuşta "Ettahiyyatü, salli, barik" ve "Rabbena" duaları okunur, ardından selam verilir.

Şükür Namazı Kaç Rekattır?

Şükür namazı, sünnete itibar edildiği için iki rekât olarak kılınmaktadır. Nafile namazların birçoğunda iki rekât şeklinde kılınması sünnet kabul edilmektedir. Şükür namazı, nafile namaz olduğu için Fatihadan sonra herhangi bir zammı sure okunabilmektedir. Bazı alimler, şükür namazında birinci rekatta Kafirun Suresi'ni, ikinci rekatta ise İhlas Suresi'ni okumayı tavsiye etmişlerdir. Özellikle sıkıntılı zamanlarda bu şekilde nafile namaz kılınmaktadır.

Şükür Namazının Faziletleri ve Önemi Nedir?

Şükür namazı kılmanın bir çok fazileti bulunmaktadır. Şükür namazı kılmak sünnet olduğu gibi sünnete itibar etmenin sevabına nail olmaya vesile olmaktadır. Şükür namazı peygamber efendimizin hadislerinde günahlardan kurtulmaya vesile olan bir ibadet olmaktadır.

Şükür Secdesi Nedir?

Şükür namazının yanında, şükür secdesi yapmak da oldukça faziletli ve kolay bir ameldir. Şükür secdesi yaparken abdestli olarak kıbleye yönelip, hiçbir dua okumadan direkt olarak secdeye kapanmak suretiyle "Subhane Rabbiyel Ala" diyerek 3 kez söylenir, ardından kalkılır ve selam verilir. Birçok sevindirici haber alındığında bu secdenin yapılması oldukça kolay ve fazileti büyük bir amel olmaktadır.

Şükür Secdesi Ve Şükür Namazı Nedir, Farklı Mıdır?

Şükür secdesi, bir nimete kavuşmaktan veya bir sıkıntıdan kurtulmaktan dolayı kıbleye yönelerek ve tekbir alarak, tilâvet secdesi gibi yapılan bir secdedir. Şükür secdesi müstehaptır; ancak namazdan sonra yapılması mekruhtur. Çünkü işin mahiyetini bilmeyenler bunun namazın bir parçası olduğunu sanabilirler. Bu gibi inanışa yol açabilen her türlü mübah iş ise mekruh olur. Şükür secdesinin mekruh vakitler dışında yapılması gerekir.

Editör: Tuğçe Kaş