Kemal Zeytinoğlu Caddesi ve bağlantılı sokaklar 26 Eylül 2022 tarihinde UKOME kararıyla belirli saatlerde araç trafiğine kapatılmıştı… Bilinen adıyla tarihi Odunpazarı Meydanı…

UKOME’NİN ALMIŞ OLDUĞU KARAR;

‘Değerli hemşehrilerimiz, İnsanların etkileşimi için güvenli, konforlu, erişilebilir alanlar, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin en temel bileşenidir. Bu çerçevede şehrimizde yayalaştırdığımız ve yayalaştırma sonrası daha da değer kattığımız alanlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bu kapsamda UKOME tarafından oy birliği ile alınan karar ile Kemal Zeytinoğlu Caddesi 26 Eylül tarih itibariyle araç trafiğine kapatılacaktır’ şeklinde duyurulmuştu… Bu duyuru Odunpazarı meydanında da uzunca bir süre kaldı…

Bu karar 2017’de alınmış 5 yıl erteleme sonrası 26 Eylül 2022’de uygulanmıştı…

Konu aylarca gündemden düşmedi, halende öyledir…

O dönem okuyucu ve takipçilerimizden gelen talep üzerine canlı yayınlar da yapmıştık… Sıklıkla ziyaret ederim… Her gidişimde esnaflar tarafından kamuoyu/desteği talep edilir…

        ODUNPAZARI MEYDANINDA BÜYÜK YANGIN!

Gazetecilik fikri takiptir… Hafızada bu hususta önemlidir…

Temmuz 2016’da sabah saatlerinde meydandaki bir Kafe’de çıkan yangın bitişiğindeki Mihalıççıklılar derneğine sıçramış, Kafe ve birkaç dükkan kül olmuş, Miyad’ında büyük bölümü yanmış, alt ve üst katında ciddi bir hasar oluşmuştu...

2016 YILINDA ODUNPAZARI MEYDANI YOLU DUBALARLA İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ…

Tamamlayıcı bilgi olması hasebiyle yazalım: Yangından 1 hafta önce Odunpazarı meydanındaki trafik sorununa çözüm olması adına (dönem çok eleştirilmişti) dubalarla, beton bloklarla refüj çalışmasıyla ikiye bölünmüştü/hatırlayın… Yangında ciddi hasar gören bölgeye çağrılan itfaiyenin geç kaldığı, sebebinin ise beton bloklardan dolayı girmekte zorlandığı iddiasıydı… Bizlerde sabahın ilk ışıkları ile o bölgeye ulaşmış, maalesef o kötü anlara şahitlik etmiştik… 

BİNLERCE KİTAP KÜL OLMUŞTU…

Can kaybının yaşanmamış olması tek teselli idi… Lakin Eskişehir (eski) Belediye Başkanlarından aynı zamanda Malıçlı olan Selami Vardar’ın adını taşıyan MİYAD’da bulunan binlerce kitabın/ kütüphanenin kül olması ve büyük maddi hasarın oluşması da ciddi üzüntüye sebebiyet vermişti…

Tabi o dönemki Miyad Başkanı Nurettin Kaba ve tüm Mihalıççıklılar bir araya gelmiş, olabilecek en kısa sürede tekrar ayağa kaldırmışlardı…

ESNAFLAR HALEN TEPKİLİ…

-       O bölge esnafları, potansiyel müşterinin araçlar ile geldiğini ve cadde yayalaştırıldığında büyük bir kayıp olacağını savunuyorlar...

-       Eskişehir’in birçok bölgesine simit dağıtımı yapan tarihi fırın sahipleri de, hem uzaklardan gelen müşterilerin artık gelmeyeceğini hem de ürün dağıtımı yaptıkları araçlarını caddeye nasıl sokacağını düşünüyor…

-       Esnaf Enes Altın, potansiyel müşterinin dışarıdan gelenler olduğunu, cadde yayalaştırıldıktan sonra dışarıdan gelenlerin azaldığını, burada yaşayan kesim yok, turizme açık bir yer. Gelen giden müşterilerimizden dolayı sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyoruz.’ Demişti ki Odunpazarı bölgesinde yaşayan birçok mahalle sakini (10 mahalle var, on binlerce kişi yaşıyor) sadece esnafların değil, o bölgede yaşayanlarında mağdur olduğunu araçları ile km’lerce dolaştıklarını beyan etmişlerdi…

-       Esnaf Kadir Şen: Hafta sonu işlerimiz nispeten iyi, lakin hafta arası işlerimiz ciddi durgun… Saat konusunda esnetme istedik, kabul edilmedi… Hafta içi 5 gün açık kalsın, hafta sonu kapatılsın dedik, yine olumlu cevap verilmedi… Şahintepe, Emek, Erenköy dâhil her yerden araçlı müşterilerimiz vardı, şimdi yok…

ESNAFLAR DİKKAT ÇEKMEK İÇİN TOP OYNADI, PİLAV DÖKTÜ…

-       Esnaflar dikkat çekmek için ‘İn, cin top oynuyor’ misali işlerin durgunlaştığına dair top oynayıp tepkilerini dile getirmişlerdi…

-       Bir başka gün imece usulü pilav ayran dağıtılmış, hem hayır yapılmış, hem de seslerini duyurmaya çalışmışlardı…      

VATANDAŞ YORUMLARINDAN BAZILARI…

Cüneyt Gökçül: Orayı kapatırken araçlar için alternatif sunulması gerekir... Bulvarın kapatılması esnafın iş durumunu da etkilemiştir...

Halit Gürsoy: Çok olumlu buluyorum Odunpazarı meydanı yeniden düzenleme yani peyzaj yapılırsa daha çok güzel olur.

Emre Güneş: Ee suyu ısındı artık bunların başkanın gitmesi lazım artık.

Nuri Ünal: Özellikle orda yaşayan insanlar için ve esnaf için çokta dogru olmadi.Şehir merkezi trafik açısından cok kotu birde boyle kararlar iyice zora sokacaktır.

Adnan Doğru: Mükemmel bir uygulama olumlu buluyorum.Bazı sonradan görme insanlar neredeyse tuvalete bile arabayla gidecek.

Caner Başar: Otopark sorunu ne olacak? Şeker fabrikasının önünden geçen tramvay hattına benzedi.

Hacer Dönmez: Yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum , onca insanın olduğu hatta ara sokakların araç trafiğine uygun olmadığı bir tarihi semtte yayaların olması kadar güzel bir olay olamaz .Yapmış yine başkanımız yapacağını kutluyorum.

İlhami Ercan: Oradaki esnaf kan ağlıyor.

Serdal Soysal: Haftada 8 kez aracımla geçtiğim bir yoldu, kızımı dershaneye götürmek için, yol kapanınca Atatürk Lisesinin bulunduğu pazarın kurulduğu sokağı kullanmak zorunda kaldım. Buradan da sağlı sollu park eden araçların yüzünden yarım saat trafiğin sıkıştığı sinirlerin gerildiği durumlar oluyor, bizde adliyenin oradan dolanmak zorunda kalıyoruz bu seferde tramvay seferleri sebebiyle trafik lambalarında beklemekten illallah demeye başladık.

3 km’lik mesafe için saatlerce duraklarda beklemeyi bizleri mahkum ediyor.

Yavuz Toptaş: Burada oturan yaşlılar evlerine nasıl ulaşabilecekler. Burasının trafiğe kapatılması aşağıda ki ana artırın trafiğini daha sıkıntılı hale getirmektedir. Bir ambulans bir itfaiye bu trafikte ne denli zaman kaybedecektir. Bunu göz ardı etmemek gerekir. Bu uygulama esnafın müşterisini de yok edecektir.

YAYALAR İÇİN ÇOK İYİ…

Kemal Zeytinoğlu Caddesi ve bağlantılı sokakların trafiğe kapatılması yayalar için özellikle de turistler için çok iyi… Lakin esnaflar için aynı söylemek mümkün değil… Araçları ile gelip indi-bindi alışveriş yapanlar içinde durum kötü… Diğer yandan, o bölgedeki 8 mahallede yaşayan on binlerce vatandaşında farklı fikirlere sahip olduğunu söylemek mümkün…

    ŞARKİYE OTOPARKI ÇÖZÜM OLDU MU?

Geçtiğimiz yıl 365 araçlık Şarkiye Katlı otopark hizmete açıldı…

Büyükşehir Belediyesi, bu otopark ile özellikle yaz aylarında turist yoğunluğunun yaşandığı bölgede araçların park sorununu ortadan kaldırmayı amaçlamıştı… Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nin trafiğe kapanması ve bölgenin yayalaştırılmasıyla birlikte bölgeye ziyarete gelenler rahat bir nefes alması planlanmıştı… Elbette bu otopark bir yaraya merhem oldu, lakin kurutmadı, tam çözüm sağladı mı bilemem, sizlerin de yorumlarını bekliyorum…

TARİHİ ODUNPAZARI BÖLGESİNDE PARK SORUNU BİTTİ Mİ?     

İşte sorun tamda burada… O bölgede park sorunu daha da fazlalaştı, Gidip görebilirsiniz… Özellikle tarihi evlerin arkasındaki sokakların araç yığınları oluştu… Vatandaşlar kendi evlerinin önüne bile araçlarını park edemez hale geldi… Şarkiye otoparkına gitmek isteyen turistlerin ve vatandaşların orada yaşadığı sıkıntı çok büyük… Diğer yandan Perşembe pazarının kurulduğu cadde keşmekeş… Sağlı sollu parklardan dolayı yol tek yöne düşüyor… Trafik tıkanıyor, sinirler geriliyor… İnanın bu cümleler işin özetinin de özeti…

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Odunpazarı bölgesinde yeni bir kavşak düzenlemesi yapıldığı düşünüldüğünde gelin o bölgeyi hayal edin…

 

BAYRAMDA BİLE KAPALIYDI…

 

A.B: Kurban Bayramında akraba ziyareti için gitmiştim… Bizler gibi yüzlerce araç geçiş yolu aramak için epey uğraştı… Sokaklar zaten dar, dar olan sokaklarda da araçlar var. En azından bazı istisnalar olmalı diye düşünüyorum… Ki aynı fikrdeyim…

 

ODUNPAZARI BÖLGESİNDE YENİ SAAT UYGULAMASI…

Dede Mahallesi Muhtarlığının başvurusu ile tarihi Odunpazarı Kemal Zeytinoğlu
Caddesi (Atatürk Bulvarı- Şeyh Edebali sokak arası) ve bağlantılı sokaklarda trafiğe kapalı saatlerin 1 Nisan-31 Ekim tarihleri arası için yeniden düzenlenmesi talebi, UKOME’nin 19 Temmuz’daki Genel Kurulunda görüşüldü.

UKOME Genel Kurulu’nda bölgenin araç trafiğine kapalı saatlerin 1 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında 10.00 – 20.00 olarak güncellenmesine, 1 Kasım–31 Mart tarihleri arasında 10.00 – 17.00 olarak devam etmesine ve gerekli trafik işaret ve levhalarının konulmasına oy birliğiyle karar verildi.

Sorunun çözülemediği aşikar… Derdimiz üzüm yemek, siz olsaydınız ne yapardınız? Çözüm adına yorumlarınızı bekliyorum…

Ves’selam…