Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bu duruma dikkat çekerek ebeveynleri bilgilendirdi. Dt. Nurgül Demir, burundaki kemik eğrilikleri, geniz eti veya bademcik büyümeleri gibi faktörlerin çocuklarda ağızdan nefes alıp vermeye neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üst çenenin dar veya geride konumlanması bu alışkanlığı daha da pekiştirerek üst çene darlığının artmasına sebep olabiliyor. Demir, “Ağızdan nefes almak, zamanla çene gelişiminde bozulmalara ve alt çenenin geriye doğru büyümesine neden olabilir” dedi.

Çene Darlığı ve Diş Kapanış Bozukluklarına Karşı Erken Müdahale

Demir, üst çene darlığına zamanında müdahale edilmemesi durumunda, diş kapanış bozukluklarının ortaya çıkabileceğini ve çocuğun yüz yapısının uzun bir görünüme kavuşabileceğini belirtti. “Daimi dişler çıkmadan yapılacak tedavi, ileride çok daha maliyetli ve zorlayıcı tedavilerin önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.

Nefes Alışkanlıklarını Gözlemleyin

Çocukların ağızdan nefes alma alışkanlıklarının ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini vurgulayan Dt. Nurgül Demir, “Ebeveynler genellikle çocuklarının televizyon izlerken ağızlarının açık olduğunu veya gece uyurken ağızdan nefes aldığını fark eder. Bu durum, üst çene darlığına ve konuşma bozukluklarına işaret edebilir” dedi. Çocuklarının ağız solunumu alışkanlığı geliştirdiğini gözlemleyen ailelerin, kulak burun boğaz uzmanına başvurmasının ve diş hekimine yönlendirilmesinin önemini vurguladı.

Çocuklarda Diş ve Çene Gelişiminde Muayene Şart

Dt. Nurgül Demir, çocukların süt dişlerinin tamamlandığı 36. ay itibarıyla dişlerin ve çenelerin ideal büyüme paternlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkların çene yapısını bozabileceğini ve erken dönemde önlem alınmasının önemli olduğunu belirtti.

Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer? Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer?

Ağızdan Nefes Alıp Veren Çocuklar İçin Riskler

Son olarak, ağızdan nefes almanın ağız hastalıkları ve diş çürüklerine yol açabileceğini vurgulayan Dt. Demir, bu durumun özellikle Türkiye'deki çocuklar arasında yaygın olan alerjik rinit gibi solunum problemleriyle birleştiğinde çene gelişimini daha fazla riske attığını belirtti. Tedavi sürecinin kulak burun boğaz uzmanı ve diş hekimi iş birliği ile yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.
 

Kaynak: Haber Merkezi