Varis; toplardamarlar içinde, kalbe dönmekte olan kirli kanın geri kaçmasını engelleyen kapakçıkların bozulması, içindeki kanı geri kaçırması ve bunun sonucunda toplardamarlar içinde basıncın artıp yüzeysel damarların belirgin hale gelmesidir. Toplumun hemen her kesimi ilgilendiren bu hastalık dikkat edilmediği takdirde, hem sağlık hem vücut estetiği açısından sorun meydana getiriyor. Eskişehir Özel GürLife Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Muharrem Şenel, varis hastalığının oluşmasını sağlayan etmenlere dikkat çekti.

Op. Dr. Şenel, varis hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğüne işaret ederek, 'Toplumun en az yüzde 20-40'ında bacaklarda varis görülmektedir. Bacaklarda varis oluşumunun en önemli nedeni, toplardamarlar içinde var olan, görevi kalbe dönmekte olan kirli kanın (yerçekimi etkisinden dolayı) geri kaçmasını engellemek olan kapakçıkların bozulması, içindeki kanı geri kaçırması ve bunun sonucunda toplardamarlar içinde basıncın artıp yüzeysel damarların belirgin hale gelmesidir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla oluşmakta olup, bu durum daha çok östrojen hormonuna bağlanmaktadır. Gebelikte hormonal değişimler ve anne karnındaki bebeğin giderek büyümesi ve karın içi ana toplardamarlara baskı yapması sonucunda bacaklardaki toplardamarlar içindeki basınç artmakta ve bu da damar içi kapakçıkların geriye kan kaçırmasına sebep olarak yüzeysel toplardamarların belirginleşmesine yol açmaktadır. Her 100 gebenin 60'ında değişik derecelerde varis görülmekte olup, genellikle doğum sonrası bu durum düzelmekte, varisler çoğu zaman kaybolmaktadır. Varis gelişmiş her 100 gebenin 5 ila 10'unda doğum sonrası varisler kalıcı olmaktadır' ifadelerini kullandı.

Ayrıca Şenel, genetik olarak ailesinde varis görülen insanların bu hastalığı görme olasılığının 3-4 kat oluğunu belirterek, 'Ailesinde, özellikle anne ve babasında varis hikayesi olanlarda varis görülme olasılığı, olmayanlara göre en az 3-4 kat yüksektir. Bazı mesleklerde, özellikle ayakta fazla kalmayı, oturmayı ve uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren işlerde çalışanlarda (hemşire, doktor, cerrah, kuaför, berber, öğretmen, bankacı, sekreter, fabrika işçisi ve benzeri) varisler daha çok görülür. Fazla kilolularda, dar kot, tayt giyenlerde, topuklu veya düz sert tabanlı ayakkabı giyenlerde de varis gelişme olasılığı yüksektir. İlerleyen yaşla birlikte toplardamar duvarı elastikiyetinin azalması, genişlemesi ve kapakçıklarda göreceli yetersizlik oluşmasıyla varis oluşma olasılığı artmaktadır. Bu nedenle 50 yaşın üzerindekilerin yüzde 50'sinde, 70 yaş üzerindekilerin en az yüzde 70'inde varis görülmektedir' şeklinde konuştu. İHA