Av. Aslıcan ÖZGÜR İLELİ
Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta Türk vatandaşının yurt dışında işlediği suçtan dolayı cezalandırılması konusunu yargıtay kararı ve kanunlar çerçevesinde incelemiştik. Bu hafta ise son zamanlarda avukat taklidi yaparak watsapp üzerinden vatandaşları dolandırmaya çalışan ve bunu meslek haline getirmiş olan dolandırıcıların durumuna değineceğiz.
AVUKAT TAKLİDİ YAPIYORLAR
Bu şahıslar öncelikle kişilerin telefon numaraların kişisel verilere aykırı bir şekilde ele geçirdikten sonra hakkınızda açılan bir icra takibi dosyası var, ödemeniz gerekmektedir diyerek vatandaşlara mesaj attıktan sonra dahada inandırıcı olmak adına kendilerini Avukat olarak tanıtmakla kalmayarak avukatların sahip olduğu bir baro sicil numarasına da sahip olduklarını belirterek hatta tüm sahte bilgileri vatandaşı inandırmak için mesaj yoluyla gönderiyorlar.
FAKAT GÖNDERİLEN BİLGİLER SAHTE
Kendini avukat olarak tanıtan şahısın gönderdiği bilgiler sahte olup bazı durumlarda ise avukatların adını soyadını kullanarak suç işlemektedirler ve avukatların bu durumdan haberi dahi yoktur, internet üzerinden avukatların bilgilerine ulaşarak sahte internet sitesi dahi kurma teşebbüsüne girenler vardır.
HANGİ YÖNTEMİ KULLANIYORLAR
Dolandırıcılar vatandaşlara sms ve whatsapp üzerinden ;
İcra dosyanız olduğu belirterek sahte bir icra dosya numarası belirleyip acil bu dosyayı kapanmanız gerektiğini belirterek iban numaralarını paylaşıyorlar ödeme yapılması için,
Ödeme yapılmadığı takdirde maaş, banka hesaplarınıza bloke işlemi uygulanacağını ve hakkınızda yasal işlem başlatılacağını,
Telekom şirketine borcunuz olduğunu,
Telefonunuza mesaj göndererek onay butonuna basmanızı isteyerek gelen mesajı onayladığınızda telefonunuz geçici olarak kapatılıyor ve whatsapp hesabınız geçici olarak dolandırıcıların eline geçiyor ve telefon defterinizdeki diğer kişilere çok rahat ulaşabiliyorlar.
ŞİKAYET HAKKININ KULLANILMASI GEREKİYOR
Bu mesajlarla eğer dolandırılmaya çalışıyorsanız kesinlikle mesajlara itibar etmeden savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.
TCK 157
Dolandırıcılık
Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Whatsapp Instagram, Facebook, vb. sosyal medya uygulamaları üzerinden kandırarak failin haksız kazanç elde etmesi TCK m. 158 hükmü uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçudur.
Yargıtay CGK., E. 2018/51 K. 2021/68 T. 2.3.2021
““basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık” olmak üzere dolandırıcılık suçunun iki farklı nitelikli hâlinin oluştuğu, bu durumda aynı fıkranın son cümlesi uyarınca suçun daha ağır cezayı içeren nitelikli hâli olan “bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçundan hüküm kurulması gerektiği kabul edilmelidir. “