Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta Ceza kanunumuzda yapılan yeni düzenlemelere ve son değişikliklerden bahsetmiştik.Bu haftaki konumuz ise devlet memurlarında kurumlar arası geçiş nedir?Nasıl olur?Bunlardan bahsedeceğiz.
KURUMLAR ARASI GEÇİŞ
Kurumlar arası geçiş çoğumuz tarafından ''geçiş '' adı altında bilinse de doktrinde ''nakil'' olarak söylenir.657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74.maddesinde''Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.''denmiştir.
KURUMLAR ARASI NAKİL ŞARTLARI?
1-Nakil yapacak memurun yazılı olarak talepte bulunması: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kurumlar arası nakil işlemi için yazılı olarak talepte bulunma ve muvafakat şartını aramaktadır. Kurumlar arası muvafakatin sağlanması için öncelikle memurun geçmek istediği kuruma yazılı bir dilekçe ile başvurarak naklini talep etmesi gerekmektedir. İlgili kurum memurun bu isteğini değerlendirecek yerinde görürse kabul edecek, yerinde görmezse reddedebilecektir. Reddedilmesi durumunda idarenin bu tutumuna karşı iptal davası açma hakkı doğmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken durum ise geçiş yapılmak istenilen kurumda memurun derece, kadem ve pozisyon olarak mevcut kurumdaki durumundan aşağı olmaması gerekmektedir.
2-İki kurum arasındaki muvafakat: Nakil talebinde bulunan memurun nakil talebinin gerçekleşmesi için hem mevcut bulunduğu kurumun hem de geçiş yapmak istediği kurumun muvafakat etmesi gerekmektedir. Eğer bu kurumlar arasında karşılıklı muvafakat tesis edildiği takdirde talepte bulunan memurun kurumlar arası geçiş işlemi ivedi şekilde yerine getirilir. Kurumların muvafakat verip vermeyeceği kurum amirlerinin takdir yetkisine girmektedir. İdare tarafından amire verilen bu takdir yetkisi kesin bir yetki de olmadığı için nakil için başvuran memur başvurusundan zımni ya da açık şekilde ret aldığı takdirde idari yargıda hukuki yollara başvurabilir.
3-Aynı veya Üst Kademenin Bulunması: Memurun nakil olmak istediği kadronun, kendi kazanılmış hak derecesinde olması gerekmektedir.Nakil isteyen memur kendi kazanmış olduğu hak derecesinin üstünde bir kadroya naklini isterse memurun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu derece yükselmesi usul ve şartları başlığı altındaki bahsedilen durumlara uygun olarak derecesini yükseltmiş olması gerekmektedir.
Sonuç olarak kurumlar arası nakil sürecinde yukarıda anlattığımız hususlarla birlikte talep yapılacak kurumlar da muvafakat verirken kendi kurumuna has şartlar belirlemişlerdir.
Özetle nakil işlemleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74'üncü maddesine uygun olmanın yanında , geçiş yapılmak istenen kurumun kendisine ait mevzuat hükümlerine de uygun olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, memur nakil suretiyle geçmek istediği kurumdaki her pozisyona geçemez. Geçmeyi talep ettiği sınıfın hizmet sınıfı ile uygunluk göstermesi gerekir.