Cennet; sözlükte 'bitki ve ağaçlarla örtülü yer ve bahçe' anlamına gelmektedir. Cennet, din literatüründe iman edip salih amel işleyenlere Ahirette vaad edilen nimet ve mükafat yurdu demektir. Kur'an'ı Kerim'de cennet için; adn cenneti, naim cenneti, Daru'l –huld(ebedilik yurdu), Daru'l-mukame (ebedi durulacak yer) ve Mak'am-ı emin(güvenilir makam) ifadeleri kullanılmaktadır.
Cennette;bakanlara hoş görünen, içenlere zevk veren nehirler, sular, süzme baldan ırmaklar, tatlı su pınarları, sarhoş etmeyen içenlere zevk veren içkiler, bembeyaz bir kaynaktan çıkan içkiler vardır. Çeşitli meyveler, hurmalar, nar ağaçları, ipekli elbiseler, altın süsler, güzel meskenler, huriler, mutluluk veren eşler, yorgunluk ve zahmet vermeyen işler, boş ve yalan işitilmeyen sözler, sonsuz nimetler ve güzellikler bulunmaktadır. Bütün bunların yanında cennet ve cehennem hayatının ne şekilde olduğunu tam manasıyla bilmemiz mümkün değildir.
İnsanların dualarında veya beddualarında cennet ve cehennemi temenni etmelerindeki neden, bu dünya hayatından sonraki hayatın süreceği yerlerin olmasındandır. Bu dünyadaki yaşantımız doğrultusunda ya cenneti ya da cehennemi hakedeceğiz. Allah cümlemizi cenneti kazananlardan eylesin.
Sözlükte 'derin kuyu' anlamına gelen cehennem, dini literatürde dünya iken Allah'a ve onun gönderdiklerine iman etmeyenlerin sürekli olarak azap görecekleri, iman ettiği halde güzel ve salih amel işlemeyen, kötü ve çirkin işlerle hayatlarını tamamlayan kimselerin de günahları ölçüsünde cezalandırılmak üzere kalacakları ceza ve azap yeridir. Kur'an'ı Kerim'de cehennem için yedi isim kullanılmıştır. Cehennem (derin kuyu), Nar (ateş), Cahîm (alevleri kat kat yükselen ateş), Haviye (düşenlerin bir daha geri dönemeyeceği uçurum, yar), Sair (çılgın ateş), Leza (dumansız ve katıksız alev), Sakar (ateş), Hutame (obur ve kızgın ateş). Bunlardan Kur'an'ı Kerim'de en çok telaffuz edileni ise Cehennem kavramıdır. Kur'an'ı Kerim'de birçok ayette cehennem hayatıyla alakalı olarak geçen acı, ızdırap, azap, ateş ve benzeri şeyler bu dünyadakilere benzetilmez. Bunların iç yüzünü insanların bilmesi mümkün değildir. Kur'an'ı Kerim'de geçmiş zaman kipiyle açık bir şekilde'cehennem kafirler için hazırlandı'(1) ifadesidir. Şu anda cehennemin hazırlandığını, var olduğunu göstermektedir. Kur'an'ı Kerim'de tekrar yaratıldıktan sonra cehennemdeki azabın ruhani ve bedeni olacağı belirtilmektedir. Cehennemin yaratılmasının elbette pek çok hikmetleri vardır. Cehennem olmamış olsa cennetin kıymet ve değeri anlaşılmazdı.
(1) Bakara Suresi, Ayet: 24