Elektronik sigaraların giderek daha fazla kişi tarafından kullanıldığı ve genellikle zararsız bir alternatif olarak görüldüğü günümüzde, sağlık uzmanları bu ürünlerin tehlikelerine karşı uyarılarda bulunuyor. Özellikle gençler ve çocuklar arasında hızla yayılan elektronik sigara kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların sanıldığı kadar masum olmadığını vurgulayarak, bu ürünlerin akciğer hasarına ve diğer sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti.

15-16 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR KULLANIYOR

Elektronik sigaraların, nikotin bağımlılığını sürdüren ve akciğerlerde kalıcı hasarlara yol açan, aynı zamanda kalp hastalıkları ve beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratan ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, “Elektronik sigaralar, birçok kişi tarafından zararsız olarak algılanıyor çünkü meyve aromalarıyla ve sigara gibi kokmayan özellikleriyle cazip hale geliyor. Ancak bu sigaralar, sigara kadar zararlıdır ve bu konuda büyük bir yanılsama söz konusu. 10-15 yaşlarındaki çocukların bile rahatlıkla kullanabildiği bu cihazlar, erken yaşta akciğer, kalp damar ve başka hastalıkların görülmesine neden olabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların "patlamış mısır akciğeri" olarak adlandırılan hastalığa da yol açabildiğini söyledi. Bu hastalık, akciğerlerde iltihaplanma ve hasar meydana getiren, elektronik sigara kullanımına bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Özellikle gençlerin beyin gelişimini olumsuz etkileyen nikotin gibi maddeler, uzun vadede daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Aç karna yapılan bu 5 alışkanlık sağlığınızı sessizce bozuyor Aç karna yapılan bu 5 alışkanlık sağlığınızı sessizce bozuyor

Uzmanlar, elektronik sigara kullanımının çocuklar ve gençler arasında yayılmasının önüne geçilmesi gerektiği konusunda aileleri ve eğitimcileri uyararak, sağlık için tehdit oluşturan bu alışkanlığa karşı toplumda daha fazla bilinçlenme çağrısı yaptı.


 

Kaynak: İHA