Deniz Çağlar Fırat'ın kaleminden
Önceki gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Eskişehir'e gelerek Eskişehir Orman Fidanlığı ve yerleşkesindeki Biyoyakıt Tesisi, Toprak ve Ekoloji Enstitüsü ile Kayaç Parkı'nda incelemede bulundu.Bu ziyaret basınımızda yer buldu. Bakan Pakdemirli'ye bu ziyarette Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay ve Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel eşlik etti.
Eskişehir'e ne zaman bir Bakan ya da siyasetçi gelse gündem daima siyaset ve CHP'li belediyeler olsa da bu ziyaret bizleri oldukça şaşırttı. Çünkü Bakan Pakdemirli, Biyoyakıt Tesisi, Toprak ve Ekoloji Enstitüsü'nü ziyaret ederek bu projeler hakkında bilgiler verdi.
Ziyaret ile ilgili olarak biraz daha fazla bilgi verirsek Bakan Pakdemirli, projenin amacının ısı ve enerji elde etmek olduğunu belirterek, elde edilen enerji ile bir evi ve bir serayı ısıtabileceklerini söyledi.
Projenin orman köylerinde kullanabileceğini ve Eko Köy Projesi hazırladıklarını ifade etti.
Proje basit haliyle şu:
1. Orman atıklarını alıyorsunuz, bu atıkların arasına boruları döşüyorsunuz,
2. Bir taraftan soğuk su veriyorsunuz, bir taraftan da sıcak su alıyorsunuz. Buradaki amaç ısıtma. Serayı, bir evi ısıtabilirsiniz.
3. Orman köyleri bunları kullanabilir.
4. Nihayetinde 18 ay sonra bu atıklar tamamen torf ve gübre haline geliyor. Her açıdan kullanılabilir yönü var.
5. Orman köylerinden birinde de uygulamaya alındı.
6. Bir eko köy projesi... Kerpiçten, samandan yapılan evler...
Bakan Pakdemirli diyor ki 'O köye Cumhurbaşkanımızı ve Hanımefendi'yi de davet edeceğiz.'
Cumhurbaşkanı ve eşi, yoğun programlarından dolayı Eskişehir'deki Eko Köye zaman ayırabilirler mi? Bilmiyorum ama projenin çok değerli bir proje olduğu her halinden belli.
Konuyu biraz daha açalım;
· Şu an tesisteki atıklardan 61,5 derece su elde edildi. Herhangi bir ısıtma yok.
· Orman atıkları kendi kendine, içinde kızışmasından dolayı 60 derecelik bir ısıya erişiyor.
· 50 tonluk bir yığınla aşağı yukarı 200 metrekarelik bir evi ısıtmak mümkün.
· 18 ay sonunda atıklar tamamen torf, gübre ve kaliteli bir toprak olarak geri geliyor.
Bakan Pakdemirli diyor ki, 'biyoyakıt tesisimiz, güzel bir permakültür uygulaması. Her atığın bir şekilde tekrar kullanılması ve çevreye zarar vermeden bundan kurtulmak amaçlanıyor. Özellikle geliri düşük orman köylerinde, gelir getirici projelerimize ek olarak bu projeleri uygulamak istiyoruz.'
Açık ifade edeyim, Eskişehir'deki CHP'li belediyelerin son yıllarda yaptığı yeşil enerji yatırımlarından sonra merkezi hükümetin hayata geçireceği bu proje büyük öneme sahip. Günümüzde tüm dünya yüzünü yinelenebilir enerjiye dönmüş durumda. Bunu tartışmak bile yersiz ve gereksiz. Sahip olduğumuz tüm enerji potansiyellerini doğayı ve insan sağlığını tehdit etmeden kullanmamız gerektiğini savunuyoruz.
Ancak böylesine biyoyakıt tesisleri kurarak atıklardan enerji elde etmek üstüne üstlük bunları seracılık gibi üretimlerde kullanabilmek çok ciddi bir iş.
EMİNE HOCA BU TİP PROJELERİ YAYGINLAŞTIRABİLİR
AK Parti'de dış ilçelerden sorumlu koordinatörlüğe Prof. Dr. Emine Nur Günay getirildi. Emine Hocanın, geçmiş dönemlerde ilçeler nezdinden yaptığı ciddi marka yaratma ve ekonomiye dönük çalışmaları olduğunu biliyoruz. Kendisi bu tip projelerin daha da yaygınlaşması için devreye girip, yaygınlaşmasını ve katı atık gibi, rüzgar gibi, güneş gibi doğal enerji kaynaklarının en azından mikro üretim alanlarında kullanılmasını sağlayabilir.
Çünkü görüyor ve biliyoruz ki Eskişehir'in bu konuda ciddi bir potansiyeli mevcut.
Örneğin Kızılinler'de yerin altında bekleyen sıcak su, pek ala seracılıkta kullanılabilir. Bu konudaki önerimizi de pazartesi günü sizlerle paylaşacağım