Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak yoksullukla mücadele için yakında mahallelerde “halk mutfakları” kuracaklarını yazdım.

Yazımı da şöyle bitirmiştim:

“Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ‘Sosyal Demokrasi ve Belediyecilik Anlayışı’ konulu bir panelde önemli konulara da değindi.

Onları da yarın yazacağım…”

“ESKIŞEHIR’IN YOKSULLUK HARITASINI ÇIKARDIK”

Geçtiğimiz hafta sonu Haller Gençlik Merkezi’nde Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), kuruluşunun 30’uncu yılını kutlamak amacıyla, “Sosyal Demokrasi ve Belediyecilik Anlayışı” konulu bir panele konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, şehir adına yaptıkları ve yapacakları önemli projeleri de anlattı...

Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ünlüce’nin başkanlık koltuğuna oturduğu nisan ayından kasım’a kadar yaklaşık 6 ayda farkını gösterdi…

Hocaları kim?

En başta 5 dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda kesintisiz olarak oturan Yılmaz Büyükerşen…

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde 5. Kez Tepebaşı Belediye Başkanlığına seçilen istikrar ve hizmet abidesi Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç…

Son üç dönemdir de Odunpazarı’nda son derece önemli ve halkçı hizmetlere imza atan Belediye Başkanı Kazım Kurt…

Üç (Grand Master) büyük ustadan yaptıkları sosyal demokrat belediyecilikle ile ilgili doneler aldı. Deneyim kazandı…

Heybesinde biriktirdiklerini ve seçim döneminde seçmenlere vaatlerini hatta vaat etmediği projeleri kısa dönemde tek tek hayata geçirmeye başladı…

Ayşe Başkan, “Sosyal Demokrasi ve Belediyecilik Anlayışı” konulu bir panelde kendisinden ilk kez duyduğumuz Eskişehir’in yoksulluk haritasını çıkardıklarını söyledi…

“Hangi mahallede ve hangi sokakta ‘kimin neye ihtiyacı var, kaç çocuk var, kaç aile sosyal yardım alıyor’, bunların hepsini biliyoruz. Bunu da oy için yapmıyoruz. Hiçbir siyasi parti ayrımı olmaksızın sadece veri tabanından yola çıkarak yapıyoruz” dedi…

Bu Eskişehir adına son derece önemli bir veri…

“ESKİŞEHİR'DE BÜYÜK BİR DEĞIŞIM VE DÖNÜŞÜM YAŞANDI”

Ünlüce, konuşmasında Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç ile Kazım Kurt’tan da övgüyle bahsetti ve “Eskişehir’deki hizmet yolculuğu yirmi beş sene önce Yılmaz Hoca (Yılmaz Büyükerşen) ve Ahmet Ataç ile başladı. Sonrasında Kazım Kurt başkanımız ile devam etti. Eskişehir’de büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Eskişehir, bugün Avrupa’da bile adından bahsettiren çağdaş bir kenttir. Büyük bir dönüşüm şehridir. Eskişehir, yerelde sosyal demokrat belediyeciliğin iyi bir örneğidir. Bu fikre hepimiz sahip çıkıyoruz” dedi.  

“ESKİŞEHİR'DE GETTO MAHALLESI YOK BU AÇIDAN BİRAZ ŞANSLIYIZ”

Ayşe Ünlüce, önemli bir konuya daha dikkat çekti. 

Gençlik şehri olarak bilinen Eskişehir’de, nüfusun dörtte birini 50 ve 60 yaş üstü kişilerin oluşturduğunu, Eskişehir’de “getto” mahallesinin olmadığını, bu yüzden şanslı bir kent olduğumuzu söyledi…

Şimdi birileri “Getto da neymiş?” diyecekler…

Hemen ne anlama geldiğini yazayım: “Bir kent ya da yerleşim bölgesinin, aynı şehirden gelen insanların yerleştiği bölümü...”

Ayşe Başkan’ı ilk kez bir panelde dinledim…

Kendinden emin, herkesin rahatlıkla anlayacağı akıcı bir konuşma yaptı…

“Sosyal demokrasi, yerelde eşitliği ve adaleti mahalleler arasında sağlamak anlamına gelir. Şehirler farklı farklı yapılanır. Dış ve iç çeperinde mahalleler vardır. Gettolar oluşur. Eskişehir’de getto mahallesi yok, bu açıdan biraz şanslıyız. Eskişehir’de gecekondulaşma da olmadı. Bu konuda önemli çalışmalar yapıldı. İmar sorunu ve altyapı sorunları yaşayan kenar mahallerimiz var. Eskişehir’de biraz o eski şehirlerin kaderini yaşıyor.  30-40 sene önce zenginlerin merkezde yaşadığı ama zamanla okuyan ve beyaz yakalı dediğimiz kesimin şehrin dışındaki site hayatını tercih ettiğini, merkezde ise artık yaşlı nüfusun yaşadığını görüyoruz. Merkez mahallelerimizdeki yoksullaşma ve yaşlı nüfusun artması şehirde farklı sosyal demokrat politikalar gerektiriyor. Bizim şehrimiz ‘gençlik şehri’ olarak bilinir. Ancak yaşlı ve kıdemli nüfus, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyor” dedi... 

* * *

Bazı panellerde hatip konuşmasını uzun tuttuğunda katılımcılar sıkılır, dinlemek yerine yanındakilerle sohbet etmeye başlardı. Ayşe Hanım, uzun bir konuşma yapmasına rağmen katılımcılar pür dikkat dinlediler…

Uzun bir konuşmaydı…

Başka önemli konulara da değindi…

Yazım uzamasın diye burada bitiriyorum…

Diğerlerini bir başka yazımda yazacağım…

* * *

CHP VE AKP YÜZDE 30 BANDINDA

PİAR Araştırma'nın son anketine göre CHP ve AKP'nin oy oranları başa baş gidiyor… Ankete göre, DEM Parti ise yüzde 8,1 oy oranına sahip…

PİAR Araştırma şirketinin, kasım ayında gerçekleştirdiği Türkiye siyasi gündem araştırmasında partilerin oy oranları açıklandı.

Ankette de birinci, diğer partilerde kayda değer oy kaymaları var...

Siyasi arenada son yaşanan gelişmeler ışığında anketlerde de değişiklikler oluyor… PİAR Araştırma Şirketi, son anket verilerini paylaştı. Ankette, Devlet Bahçeli’nin “Öcalan çağrısı” sonrası MHP’de 1,5 puan, AK Parti’de ise 2 puan oy kaybı yaşanırken, kararsız seçmen oranı ilk sırada yer alması dikkat çekti…

26 İLDE GERÇEKLEŞTİ

3 bin 680 katılımcıyla 10-15 Kasım tarihleri arasında 26 ilde gerçekleştirilen ankette, "Bu pazar genel seçim olsa oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" sorusu yöneltildi…

Katılımcıların cevaplarına göre; CHP, yüzde 23,3 oy oranı ile birinci parti konumunu sürdürürken, AKP’nin oy oranı yüzde 22,8’de kaldı…

ANKET SONUÇLARI…

Yüzde 24.2'lik kararsız grubu dağıtılmadan önce partilerin durumu şöyle:

CHP: yüzde 23.3, AK Parti: yüzde 22.8, MHP: yüzde 6.6, DEM Parti: yüzde 6.1. 

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise tablo şöyle:

CHP:      yüzde 30.7, AK Parti: yüzde 30.1, MHP: yüzde 8.7, DEM Parti: yüzde 8.1.

Diğer Partilerin oy dağılımı şu şekilde: 

Kararsız               : Yüzde 24.2 

YRP        yüzde 4.6, İYİ Parti yüzde 3.9, Zafer Parti: yüzde 3.7, TİP yüzde 1.0, Saadet Partisi: yüzde 0.8, BBP: yüzde 0.7, DEVA Parti: yüzde 0.6, Yerli ve Milli Parti: yüzde 0.5, Demokrat Parti: yüzde 0.4, Diğer: yüzde 0.8.

KARARSIZLAR BİRİNCİ KONUMDA MHP’NİN OY ORANI ERİYOR

PİAR, Kasım ayı araştırmalarında öne çıkanlar şunlar oldu: Devlet Bahçeli’nin “Öcalan çağrısı” sonrası MHP 1,5 puan, AK Parti 2 puan oy kaybı yaşadı. En kalabalık seçmen gurubu ise kararsız seçmen. CHP birinci parti konumunu sürdürüyor. Kararsızların uzun süredir tercih yapmamaları, siyasi alandaki boşluğu gösteriyor ve bu durum yeni partiler için fırsat oluşturuyor. AK Parti ve MHP’nin oy kaybı ile birlikte İYİ Parti oylarında hissedilen bir yükseliş görünüyor… Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi oy oranlarını korumaya devam ediyor…