1. Türkiye'de nüfus artış hızı binde 12,4 olarak açıklanırken Eskişehir'de nüfus artış hızı binde 18,5 oldu. Böylece Eskişehir ülkeden daha hızlı bir nüfus artış hızına sahip oldu.
2. Eskişehir, nüfus artış hızında ülke ortalamasının üzerinde seyretse de geçen yıla göre artış hızının azaldığı görüldü. Çünkü 2016'da Eskişehir'in nüfus artış hızı binde 21,7 olarak açıklanmıştı.
3. 2016'ya göre nüfus artmış olsa da hem ülke genelinde hem de Eskişehir'de nüfus artış hızının düştüğü ortaya çıktı.
4. Eskişehir kent merkezi nüfusu 752 bin 630'a yükseldi. 2016'da bu nüfus 734 bin 807'ydi.
5. Eskişehir'de kırsaldan kente nüfusun çok etkin bir şekilde kaydığı görüldü. 2016'da nüfusun sadece yüzde 13'ü ilçelerde ikamet ederken 2017'de bu oran yüzde 12,5'e indi. Yani Eskişehir tek merkezli kent özelliğini sürdürdü.
6. 2016'da 110 bin 35 kişi ilçelerde yaşarken nüfus artış hızı binde 18,5 arttığı halde ilçelerde yaşayan nüfus 107 bin 990'a düştü.
7. Eskişehir ilçelerinden sadece Günyüzü, Han ve Mihalgazi'nin nüfusu çok küçük de olsa artış gösterdi. Günyüzü'nde 658, Han'da 7 ve Mihalgazi'de 49 kişi arttı.
8. Alpu, Beylikova, Çifteler, İnönü, Mahmudiye, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar'da nüfus azalması yaşandı. Oransal olarak en yüksek nüfus azalışı Sarıcakaya'da gözlemlendi.
9. Bu köyden-ilçeden Eskişehir'e göç devam ederse 2023 yılında ilçelerde ve köylerde yaşayan insan kalmayacak. Şu an Eskişehir nüfusunun sadece yüzde 12,5'inin ilçelerde yaşadığı gerçeğinden hareket edersek bu oranın giderek düştüğü gerçeğinden hareketle yetkililerin etkin çalışma yapmasının zorunlu olduğu görülüyor.
10. Tepebaşı ve Odunpazarı için ayrı bir başlık açmak gerekecek ama iki ilçe arasındaki nüfus makası giderek daralmaya devam etti. Tepebaşı 350 bin barajını aştı. Nüfus artış hızı binde 27 olarak gerçekleşti.
11. Odunpazarı'nda nüfus artış hızı binde 21 olarak tespit edildi. Bu oran Odunpazarı'nda 2009 yılından bu yana gözlemlenen en yüksek nüfus artışı olarak dikkat çekti.
Nüfus dağılımımıza yönelik tespit ve analizlere yarın da devam etmek istiyorum. Özellikle Odunpazarı ve Tepebaşı arasındaki yıllara göre karşılaştırmalı nüfus dağılımı ve mahalle bazlı değerlendirmeler yapacağım.