Tabiki de tüm kabahatli geleneksel kargo firmaları değil. Büyük e-ticaret sitelerinin kargo ücretsiz kampanyalarının da payı var. Tüketicilerin kargo ücretlerine bakış açısı da bu durumun olumsuz anlamda etkilenmesine neden oluyor. Bize sunulan hizmetin ücretsiz olması gerektiğini düşünmemiz kargo firmalarında daha kalitesiz hizmet sunmasına neden oluyor. Hatta 'x liraya kargo ücretsiz' denildiğinde ihtiyacımız olan, olmayan şeyler alarak x liraya tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak e-ticaret sitesi - kargo firması - müşteri üçgeninde en çok mağdur olan ve kaliteli hizmet isteyen müşterilerin isteklerine kulak tıkanıyor.
Türkiye'deki bu sorunları gören 1990 yılından beridir ülkemizde lojistik alanında hizmet veren Ekol Lojistik, müşteriyi doğru anlayarak ihtiyaca yönelik hazırladıkları çözümler ile müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak üzere 'Kolay Gelsin' isminde bir uygulama geliştirdiler. Uygulama üzerinden, sipariş ettiğiniz ürünü kargoya verilmesinden itibaren anlık olarak nerede olduğunun canlı takibini yapabiliyorsunuz. Ayrıca tahmini teslimat zamanın yanında 'Komşuma gelsin', 'İstediğim zaman gelsin', 'Farklı adrese gelsin' gibi seçenekler sunarak bizlere alternatif teslimat imkanları sunuyor. Uygulama üzerinden kargonuz hakkındaki birçok bilgiye sahip olmanın yanı sıra telefonunuza gönderdikleri mesajlarla teslimattaki gelişmelerden anlık olarak haberdar oluyorsunuz. Bunlara ek olarak kargonuz eve gelmeden 1 saat önce mesaj atıyorlar ve evde değilseniz mesajdaki linke tıklayarak teslimat zamanını değiştirebiliyorsunuz.
Kolay gelsin uygulaması benim gibi internetten sık sık alışveriş yapanlar için arayıpta bulamadığı türden bir yenilik. Açıkçası ismini ilk duyduğumda bu sektörde hizmet veren bir uygulama olduğunu düşünmemiştim. Şuan için sadece Amazon Türkiye ekibiyle çalışan firma umarım gelecek dönem ile birlikte tüm e-ticaret siteleriyle çalışır duruma gelir. Umarım devrim olarak nitelendirdiğim bu uygulama diğer kargo firmalarına da örnek olur ve bu tarz inovatif çözümlerle biz müşterilerin karşılarına çıkarlar.
HAFTANIN KARİKATÜRÜ
.jpg)
HAFTANIN OLAYI
Her sene gerçekleştirilen Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) Covid-19 Pandemisi nedeniyle bu sene dijital olarak gerçekleştirildi. Apple, etkinlikte iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS'un yeni özellikleri gibi bir çok yenilik tanıttı. Etkinliğin en çok konuşulanı ise Apple'ın Mac ailesinde artık Intel işlemci kullanmayacağını duyurmasıydı. Apple bundan böyle Apple Silicon adı verdiği kendi ekosistemi içinde ürettiği ürünü kullanacak. Şirket işlemcisinden, işletim sistemine kendi ürettiği parça ve yazılımlar kullanacak. Bu değişim Apple'ın kullanıcıların isteklerine yönelik daha hızlı ve tutarlı ürünleri ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Dünya'nın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple bu sektörde tam bağımsız hale gelen ilk firma olabilir.
HAFTANIN İNSANI
28 Haziran 1971 tarihinde Elon Musk, Güney Afrika'da zümrüt madenleri olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık $500'a satarak ilk yazılım satışını yaptı. 24 yaşında kardeşi Kimbal Musk'la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başlamak için okulu bıraktı. 28 yaşında X.com'u kurdu ardından Confinity ile birleşerek PayPal'ı oluşturdu. 30 yaşında SpaceX'i, 32 yaşında Tesla'yı kurdu. Uzaya bugüne kadar arabadan insana birçok şey gönderdi.
HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ
HİNDİSTAN 59 UYGULAMAYI YASAKLADI
Hindistan'ın Çin'le bağlantılı 59 mobil uygulamaya yasak getirdiği bildirildi. Söz konusu uygulamaların 'Ülkenin bütünlüğü, savunması, güvenliği ve kamu düzenine karşı zararlı faaliyetlerde bulunduğu' savunuldu.

TİKTOK KULLANICILARINA KÖTÜ HABER
Bir Reddit kullanıcısının iddiasına göre TikTok kullanıcılarının telefonlarına kaydettiği tüm bilgileri kopyalıyor. İddialar arasında telefondan silinmiş bilgilerin depolandığı, uygulama kapalıyken ses ve görüntü kaydı yapıldığı, kullanılan telefonun teknik özelliklerinin hakkındaki bilgilerin toplandığına dair ifadeler yer aldı.

DEVRİM BİR HAFTA SÜRDÜ
WhatsApp'taki 'para transferi' dönemi sadece 1 hafta sürdü. Brezilya'da bir hafta önce başlatılan WhatsApp üzerinden ödeme sistemi Brezilya Merkez Bankası kararıyla askıya alındı.
