Eskişehir Porsuk çayı başta olmak üzere, Sarısu vb. havzalarda balık ölümlerine şahit oluruz /yıllardır… Bıkmadan, usanmadan hemen her mecrada dile getiririz bu durumu… Yetkililere sorular sorar, cevaplar bekleriz… Diğer bir üzüntümüz ise bu balık ölümlerini hemen herkesin biliyor olması… Daha da kötüsü kanıksamış olmasınadır… Belki de en fazla üzerinden durmamız gereken konuda budur…

Geçen yıl, ondan önceki yıl, 3 yıl, 5 yıl önce de oldu balık ölümleri… 10 yıl öncede… Toplu balık ölümlerini yazdık, söyledik… Hatta olası balık ölümlerine dikkat çekmek, acaba önleyebilir miyiz düşüncesiyle öncede yazılarımızda 'Sazan balığını konuşturduk'

06.09.2020'de yine bu köşede dedik ki!

'BANA SAZAN DEYİP GEÇMEYİN!

Ey İnsanoğlu;
Bana sazan' deyip geçmeyin…
İnanın önümüzdeki birkaç ay içerisinde hepimizi öldürecekler diye çok korkuyorum…
Not: Sazan Balığı'

Keşke haksız çıksaydık… Çok isterdik haksız çıkmayı…

Ne oldu dersiniz!

Eşzamanlı olarak Porsuk çayı havzasında, Sarısu ve civarında toplu balık ölümleri meydana geldi…

18.01.2021 Pazartesi günü Yenigün gazetesi Güvence köşemizden 'SAZAN HAKLI ÇIKTI! İHBAR EDİYORUM! SUÇLU (.....)DIR...' diye haykırdık yine /yeniden…

Yazımıza destek verenler, paylaşanlar yorum yapanlar oldu var olsunlar!

O balıklar benim değil, hepimizin… Geçmişimizin, geleceğimizin…

KONUSUNDA UZMAN PROFESÖRLER DİYOR Kİ!

İfade ettik yineleyelim;

Toplu balık ölümleri doğal yaşamın zarar görmesinin yanı sıra, flora (bitki) ve fauna'nın (hayvan türleri) dengesinin bozulmasına da sebebiyet veriyor…

Bunu ifade etmek için uzman olmaya da gerek yok inanın…

İllaki bir uzmandan duymak istiyorsanız kıymetli büyüğüm /hemşehrim Eskişehir Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı, Prof. Dr. Ersin Yücel Bey'in, Prof. Dr. Atila Ocak Bey'in, Prof. Dr. Naime Arslan (Anabilim Dalı Başkanı) hanımefendinin, arkadaşım Prof. Dr. Özgür Emiroğlu Bey'in açıklamalarını okusunlar lütfen…

Araştırsınlar, dinlesinler tehlikenin farkına varsınlar…

Dinlemeden, okumadan, araştırmadan yazmadım, yazmam…
Hemen hepsinden dinledim, balık ölümlerine şahit olanlar ile konuştum, yeri geldi gidip gördüm…

BU HUSUSTA BİLGİ ŞÖLENİ OLDU (SEMPOZYUM)

Hatta 19.02.2019 tarihinden Eskişehir Olta Balıkçıları Doğal yaşamı koruma derneği) ESBALDER, (Eskişehir tatlı su olta balıkçıları doğayı ve sucul hayatı koruma derneği) ETSOBDER'in organize ettiği ve Eskişehir Kent Konseyinin katkılarıyla düzenlenen, Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü yaptığım 'ESKİŞEHİR'DE OLTA BALIKÇILIĞI VE DOĞA' sempozyumunun videolarını bulup izlesinler… Haberlerini okusunlar…

Sempozyumda, Eskişehir'in biyolojik çeşitliliği, Eskişehir'in tatlı su balık çeşitliliği, Eskişehir'in balık popülasyonu vb. önemli konulara yer verilmişti…

Adeta kitaplar doluş bilgi verildi…

Prof. Dr. Naime Arslan, Prof. Dr. Atilla Ocak, Prof Dr Özgür Emiroğlu ve Öğretim Görevlisi İrfan Ongar konuşmacı olarak katılmış, saatlerce önemli konulardan bahsedilmişti…

ANLAMLI DESTEK VE YORUMLAR!

Yazılarımıza öyle anlamlı yorumlar geldi ki herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum…

Hele ki gönül insanı, Devlet adamı hasan Kocagöz Bey'in 'Lakin yeterli değil… Göz göre, göre açıkça suç işlenmiş. Birçok daha önemsiz söz ve görsellere yüzlerce ilgi ve beğeni yapılıyor. Ancak bu hususta ciddi farkındalık gerektiriyor. Değerli kardeşim Hüseyin Bey. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.' Demesi ısrarımızın ve dahi fikirlerimizin ayakta durmasını sağlayan bir o kadarda üzerinden düşünülmesi gereken /yorumlardan…

ESÇEVDER VE BALIK ÖLÜMLERİ…

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESCEVDER ) olarak son günlerde Porsuk çayı havzasında kirlilikten kaynaklanan Balık ölümlerinden dolayı yöre halkından sıkça şikayet ve ihbarlar almaktayız.
Porsuk Çayının geçtiği Beylikova ilçemizin Süleymaniye, Uzunburun, Sarıköy ve Yalınlı mahalleleri çevresinde çok fazla balık ölümleri görülmüştür.
Bu balıklar neden ölüyorlar?
Balık ölümleri bir çevre felaketi olup, Balıkların ölmesi balıklardan beslenen su Samuru, balıkçıl kuşlar vb. doğal hayatın zarar görmesine, Flora ( bitki ) ve Fauna' nın( hayvan türleri ) dengesinin bozulmasına sebep olacaktır.
Porsuk çayındaki kirliliği kimler tetikliyor acaba? Yörede bulunan Tarım Kredi Kooperatifinin işlettiği Süt Fabrikası mı? yoksa Tarımsal kirlilik mi?
Bunun sebeplerini Eskişehir Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi – ESKİ ( Eskişehir Su ve Kanalizasyon idaresi ), Eskişehir DSİ 3.Bölge Müdürlüğü konuyu inceleyerek halkımıza doyurucu bilgiyi vermesini bekliyoruz.
Porsuk çayı Eskişehir için çok kıymetlidir. Şehrimizin tek su kaynağına gözümüz gibi korumalıyız.
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESCEVDER ) olarak olayın takipçisi olduğumuzu ve konunun bir an önce aydınlığa kavuşturulmasını ilgili ve yetkililerden talep ediyoruz.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği
Sadık YURTMAN ( Başkan )

TÜKDES VE BALIK ÖLÜMLERİ!

Porsuk Çayı'ndaki balık ölümlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı;

Her yıl olduğu gibi bu yılda Porsuk Çayı'ndaki balık ölümlerinden şikayetler başladı.Duyarlı muhtarlarla ,tüketiciler feryat ederek seslerini duyurmaya çalıştı.
Beylikova; Uzunburun, Akköprü Süleymaniye ,Yalınlı ve Mihalıççık; Belen -Cilbirt ,Yunusemre hattında yüksek oranda balık ölümleri olduğu ; sosyal medyaya /medyaya ve TÜKDES'e yansıdı.
Balık ölümleri ALO 181 çevre hattı ve diğer iletişim vasıtaları ile resmi makamlara iletildi. Henüz devletimizin resmi organlarından bir açıklama yapılmadı.
Konuyla ilgili resmi kurumlar; yaptıkları araştırma/tahlil sonuçlarına göre balık ölümlerinin sebebini gerçeğe yakın bir şekilde tespit edebilmekte; idari ve adli işlem başlatabilmektedir.
Ülkemizin flora ve faunasına çok ciddi olarak zarar veren toprak ve hava kirliliği; kim tarafından hangi mazeretle yapılırsa, yapılsın mazur görülemez.

Bu dönemde; geniş ve uzun bir alanda, kış ortasında meydana gelen balık ölümleri zirai ilaç zehirlenmesine, debi azalmasına vb. bağlanamaz. Faili meçhul bırakılamaz.

İnceleme sonucu açıklansın, tekrarlayan balık ölümleri önlensin...

Kamu otoritesi; yaptığı araştırma /tahlil sonucu elde ettiği bulguları kamuoyu ile paylaşmalı; Porsuk Çayında tekrarlayan çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve balık ölümlerinin önlenmesi için adli,idari ve fenni önlemleri almalıdır.
Birden fazla Evrensel Tüketici Hakkının ihlali olan Porsuk Çayındaki kirlenme ve balık ölümlerini takip etmeye ve tüketicileri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Balık ölümleri vahametin görünen yüzüdür, çevre felaketinin boyutları daha geniş ve derindir.

Porsuk Çayı'nda tekrarlayan balık ölümleri önlenmeli ve kamuoyu bilgilendirilmelidir.' Dedi…

Gördüğünüz üzere aklın yolu bir…
O balıklar benim, senin değil, hepimizin… Geçmişimizin ve dahi geleceğimizin… Yetkililer toplum vicdanını rahatlatacak, bilimsel ve dahi gerek nedenlerini açıklamakla yükümlüler…
Yakinen takipçisi olacağız…
Ves'selam