Merhaba Değerli Okurlar;Geçtiğimiz hafta kiracı ev sahibi borç ilişkisinden bahsetmiştik, bu hafta ise yeni düzenleme ile hangi davalardan önce zorunlu arabuluculuğa başvurmamız gerekecek kanunlar nezdinde inceleyelim.
1 EYLUL İTİBARİYLE HANGİ DAVALARDA ZORUNLU ARABULUCULUK VAR ?
Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta kiracı ev sahibi borç ilişkisinden bahsetmiştik, bu hafta ise yeni düzenleme ile hangi davalardan önce zorunlu arabuluculuğa başvurmamız gerekecek kanunlar nezdinde inceleyelim.
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NDA YAPILAN BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER İÇERİSİNDE ARABULUCULUK HAKKINDA:
1. Ticari davalardan, konusu bir miktar para olan itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında arabuluculuğun zorunlu dava şartı olduğu hüküm altına alınmıştır
BİR TAKIM UYUŞMAZLIKLAR ZORUNLU ARABULUCULUK KAPSAMINA ALINMIŞTIR. BUNLAR:
2. Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar.
3. Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar.
23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar.
Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar.
Ayrıca bu uyuşmazlıklar bakımında düzenlenen anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin taşınmazla ilgili anlaşma belgeleri bakımından taşınmazın bulunduğu yer, diğer anlaşma belgeleri bakımından ise arabulucunun görev yaptığı yer sulh hukuk mahkemesinden şerh alınması zorunlu kılınmıştır. Mahkemenin taşınmazla ilgili anlaşma belgeleri bakımından yapacağı incelemede anlaşma içeriğini, arabuluculuğa ve cebri icraya elverişli olup olmadığı ve taşınmazla ilgili olarak kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esaslara uyulup uyulmadığı yönünden denetleyeceği, bu kapsamda kurum veya kuruluşlardan bilgi veya belge talep edebileceği ve gerektiğinde duruşma açabileceği hüküm altına alınmıştır.
7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER İÇERİSİNDE ARABULUCULUK HAKKINDA:
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında zorunlu arabuluculuk dava şartı olarak düzenlenmiştir. (Not: Geçici Madde 1 uyarınca 1/9/2023 tarihinde ve sonrasında açılacak davalar bakımından uygulanır)
6325 SAYILI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU’NDA YAPILAN BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER:
Arabuluculuk faaliyeti sonunda arabulucunun taraflar hazır değilse her türlü iletişim vasıtasını kullanarak hazır bulunmayan tarafları bilgilendireceği düzenlenmiştir.
Milletlerarası sulh anlaşma belgelerinin icrasına ilişkin madde eklenmiştir.
Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıkların arabuluculuğa elverişli olduğuna yönelik düzenleme yapılmıştır.
Kanunlarda icra edilebilirlik şerhi alınmasının zorunlu kıldığı haller hariç, taraflar ve avukatları ile arabulucunun, ticari uyuşmazlıklar bakımından ise avukatlar ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesinin, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayıldığı düzenlenmiştir.
Arabulucunun görevlendirme konusunda avukatı bulunsa bile asıl tarafı da bilgilendireceği düzenlenmiştir.
Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından sonra, başvuran taraf aleyhine uyuşmazlık konusuyla ilgili olarak icra takibi yapılması durumunda, başvuran tarafın bu takibe karşı son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde 2004 sayılı Kanunun 72. maddesi uyarınca menfi tespit davası açması ve talep etmesi halinde 72. maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanacağı düzenlenmiştir.
HAFTAYA GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ