19 Mayıs 1919 tarihi, biz Türk'ler için tarihimizin en önemli günlerinin başında gelir
Tarihimizdeki dönüm noktalarından biridir.
Atatürk'ün gençliğe armağan ettiği ve 'Gençlik ve Spor Bayramı' olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk'ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk'ün Samsun'a ayak basışıdır.
Samsun'a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk'ün Büyük Nutku'nu 19 Mayıs 1919 Samsun'a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır.
Atatürk'le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:
'-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir !
Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir...
Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!...
Bu sözlerden hayrete düştüm.
Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...
O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur?
Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:
-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...'
Atatürk bu konuşmada planlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama, O'nu bekleyen ve O'na güvenen bir 'Türk Milleti' vardı.
Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra 'Bandırma' adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu'ya varır.
18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir.
Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar.
Atatürk'ün Samsun'a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi.
Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas'ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu.
Ama, O'nda ve O'nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.
Aşıldı da.

Atatürk;
'Gençler!
Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!
Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum' derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.
Atatürk'ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:
'Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir' demiştir. Atatürk'ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk'ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.
Sevgiyle kalın