Toplumumuzun sosyal kültürel ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimizdir.
Ahi kelimesinin, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına geldiğini söyleyebiliriz.
Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarların iş teşkilatı manasını taşır. Ahilik teşkilatının kurulmasındaki asıl sebep; Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkmenler arasında yer alan çok sayıdaki sanatkarlara kolayca iş bulmak; bu kişilerin Anadolu'da ki yerli Bizans sanatkarları ile rekabet edebilmesini sağlamaktır. Ahilik sisteminde; Yamaklıktan çıraklığa, çıraklıktan kalfalığa ve kalfalıktan ustalığa yükselen bir nevi sinsiler takip edilir. kolunda liyakat esastır. Yamaklıkla başlayan insan, ustalıkla taçlandırılır. Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.
Ahilik; mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme, denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği üyelik 14 5 süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı, özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır. Ve hala kendimi sorgularım. Neden ülkemizin güzelliklerini anlatırken içinde ahilik geçmiyor ki? O dostluğun, güvenin ve adaletin nişanesi olmalıydı aslında. Bence ahilik sistemi, yüzyılların doğmamış asırların bir devrimi niteliğindeydi. Bu yüzden ona Türk'ün devrimi, yenilikler ve güzellikler manzumesi de diyebiliriz. Ahiler yüzyıllar önce kurdukları çarşı sistemiyle günümüzde iş merkezlerinin, büyük marketlerin, süpermarketlerin kuruluşuna öncülük etmişlerdir. Bu kurumlar arasındaki en büyük fark hiç kuşkusuz,
Ahilik ahlakının olduğu açıktır. Ahiler, yaşadıkları devirlerde kurdukları çarşıların kapılarını birbirinden güzel sözlerle süslüyorlardı. Sevgi göster herkese ha! Selamdan kaçınma sakın. insanları ayırma ha! Hepsine adil ver hakkın. Niyetin iyi olsun ha! Her şeyin gerçeğini söyle. Hayırlıdan ayrılma ha!iyi anlaş herkes ile. Deyimler Hak ile Sabır dileyip bize gelen bizdendir,Akıl ve Ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Ahi kişi kendine istediğini, önce başkalarına isteyendir.
Ahi kardeş demektir Helal lokma yemektir.