DENİZ ÇAĞLAR FIRAT
Eskişehir'in üzerine yapışmış kalmış bazı kavramlar ve olumsuzlar vardır. Bunlardan biri de Eskişehir'in merkezi iktidar tarafından sürekli göz ardı edilmesi, sorunlarının görmezden gelinmesi, yatırımlarda desteklenmemesi ve potansiyelini sergileyecek yetenek ve kültürünün önünün açılmaması gelebilir.Eskişehir'in sahip olduğu potansiyel yüksek olup sanayi ve ticaret rakamları umut verici olsa da yatırımların azlığı, beklenen yatırımların gerçekleşmemesi ve desteklenmemesi Eskişehir'i büyük sıkıntı içine sokuyor.
Her ne kadar bu tip konular Eskişehir'de sıklıkla 'siyasi zemin' üzerinden ele alınsa da ben bu tip sorunların her zaman siyasi zeminde değil ekonomik zeminde ele alınması gerektiğini ve çözümü için de ekonomi dünyasının devreye girmesi gerektiğini savundum.
Konuşmayan, eleştirmeyen, talep etmeyen, dillendirmeyen, takip etmeyen bir sanayi kültürünün oluşmasının kente büyük zarar verdiğine inanıyorum.
Örneğin, 18 Aralık 2013 tarihinde ilk olarak benim kamuoyuna duyurduğum, TÜLOMSAŞ'ın içine kadar girip 'İşte YHT burada üretilecek' haberleri dahi yapıp, fotoğraflarını Türkiye'ye servis ettiğim ve defalarca bu konuyu işlediğim bir haberdir, TÜLOMSAŞ'ın YHT hikayesi.
Ama aradan geçen kocaman bir 6 senede ne oldu? Hatta bu YHT'lerin yabancı bir firma tarafından bile üretileceği ortaya atıldı. 6 yıl önce YHT'ler TÜLOMSAŞ'ta üretilecek diyerek TÜLOMSAŞ üzerinden siyaset yapanlar bugüne nerede?
Hatırlayın, yerli otomobil tartışmalarını. ESO ve EOSB seçimleri öncesiydi. Adaylar, yerli otomobilin Eskişehir'de üretilmesi için açıklamalar yapıyor, bunun için Bakanlar ziyaret ediliyordu. O günkü gazetelerin manşetleri hep bu açıklamalar ile doluydu. Seçimlerin üzerinden 2 yıl geçti, yeni seçimlerin havasına da yavaştan girildi bile. Ama o zaman konuşan adaylardan bugün çıt çıkmıyor.
Neden?
Mevcut bir yatırım bile Eskişehir'in elinden alınacakken sessiz kalanlar, yerli otomobil üretimini nasıl Eskişehir'e getirir?
***
EKONOMİ SİYASETİ BELİRLER, SİYASET EKONOMİYİ DEĞİL
Siyaset toplumda bir üst yapı, ekonomi ise alt yapı kurumu olarak karşımızdadır ve tüm toplumsal kurumların işleyişini alt yapı kurumu olan ekonomi belirler. Bakmayın siz Türkiye'deki ve Eskişehir'deki tersi ve aksi duruma, dünya tarihi ekonomi tarihidir.
Dolayısıyla Eskişehir'in özellikle ekonomi ile ilgili sorun, talep ve beklentilerinde sanayicilerin devreye girmesi, söz söylemesi ve taleplerini sıralaması toplumsal etkileşim açısından hayati değer taşır.
Unutulmasın ki Eskişehirli sanayiciler 1970'lerin başında Topluma Dönük Sanayici Bildirgesi hazırlayarak Türkiye'de model ve örnek oldu. Bugün 50 yıl öncesinden bile geride bir duruş asla kabul edilemez. Tarihsel materyalizme yani ilerleme, değişim ve gelişme ilkelerine terstir.
***
SANAYİCİLER PLATFORM KURMALI
12 Aralık 2017 tarihinde aynen şu ifadeleri kullanmıştım;
'…Eskişehir'in bir talebinin hayata geçmesi için sanayicilerin kurumsal kimlikleri ile bir araya gelmesi ve ortak amaç doğrultusunda hareket etmesi kadar anlamlı ve güzel bir durum olamaz.
Dün de yazdım bugün de yazıyorum; bu platformun çatısını yükseltmesi gerekiyor. Helikopter motorundan YHT üretimine, uçak motorundan otomobile, animasyon merkezinden bilişim vadisine aklımıza ne geliyorsa Eskişehir ve ülke menfaatine uygun üretimleri merkezine koyan bir platforma dönüşmeli.'
PLATFORM NASIL ÇALIŞACAK?
Bu platform kendi içinde alt çalışma grupları kurarak ortak hedef ve amaç doğrultusunda kamuoyu baskısı yaratmalı, projeler geliştirmeli, sorunları yerinde çözmeli, sorunlara değil çözümlere tüm sanayicileri ortak etmeli.
Ve bu platformun bileşenleri arasında siyasiler asla yer almamalı.
Örneğin, tıpkı otomobilde olduğu gibi Eskişehir'de tarımsal Ar-Ge merkezleri kurulması için raporlar hazırlamalı ve bunu Ankara'ya sunmalı...
Örneğin; kod yazılımı konusunda seferberlik mi başlatılacak, bu platform çalışma yapmalı ve ilgili yetkililerle ortak güç birliği çağrısı yapmalı.
***
ANKARA'NIN DEĞİL ESKİŞEHİR'İN TALEPLERİ HAYATA GEÇMELİ
Bu platforma bağlı;
Eskişehir Yerli Otomobil Çalışma Grubu,
Eskişehir Helikopter Motoru çalışma Grubu,
Eskişehir Bilişim Çalışma Grubu,
Eskişehir Tarımsal Üretim Çalışma Grubu vb kurulmalı.
Her bir çalışma grubuna Odalar, SİAD'lar, üniversiteler ve ilgili kamu kuruluşları birer temsilci göndermeli.
Eğer Eskişehir kabuğunu kuracaksa, sanayicilerin bu işe ön ayak olması gerekiyor. Katılımcı ve çoğulcu yönetim adına siyasi baskılara boyun eğmeyen Eskişehir'i merkezine koyan bir platform hayata geçmek zorunda…
Merkezi iktidar desteklemiyor, siyaset Eskişehir'i sadece seçimden seçime hatırlıyor. Bu yüzden tek çare Eskişehirlilerin kendi potansiyelinde ve gücünde olmalı.