Deniz Çağlar Fırat

Başlıktaki ifadeler, yazar Ayşe Kulin'e ait. Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen imza gününde Eskişehirliler ile bir araya gelen Ayşe Kulin, varlığı ile içimizi, sözleri ile de zihnimizi ısıttı. Büyük bir okur kitlesine sahip olan Kulin'in Eskişehir'e gelmesi sadece edebi açıdan değil ortaya konulan aydın ve çağdaş bakış açısından da değerliydi. Günümüzde özellikle yazın alanı ile uğraşan kesime yönelik ilgisizlik ve kitap okunma oranlarının düşüklüğünü göz önünde tuttuğumuzda yazara, edebiyata ve edebi duruşa yönelik bu sahiplenme umut vericiydi.
Hamamyolu Açık Hava Kütüphanesinde gerçekleşen imza gününe Eskişehirlilerin büyük ilgi göstermesi tüm bu düşüncelerimizi pekiştirir nitelikte oldu.
İmza Gününde Ayşe Kulin'in ifade ettiği cümleler bir Eskişehirli olarak beni oldukça mutlu etti ve umutlandırdı.
'Eskişehir'de yaşadığınız için çok şanslısınız' diyen Kulin 'Daha önce gezme fırsatını bulamamıştım, bugün Odunpazarı'nı gezdim ve çok beğendim. El işlerine hayran kaldım. Çeşitli cam eşyaları ve şal aldım, çibörek yedim. O kadar mutlu oldum ki anlatamam' dedi.
Uğur Mumcu Parkı'na da uğradığını belirten Kulin, orada da geçmişi yad ederek o acı günleri anımsadığını söyledi. Kulin 'Eskişehir'den mutlu bir şekilde ayrılıyorum. Eskişehir Türkiye'nin iftihar ettiği bir şehir gerçekten, sizleri Eskişehirli olduğunuz için tebrik ediyorum' diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN ÇOK KÜTÜPHANE AÇAN İLÇESİ ODUNPAZARI
Ayşe Kulin'in çok değerli ve özel bir yazar olduğunu belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise yazarın Eskişehir'de bulunmasını çok güzel bir şekilde anlattı;
'Biliyorsunuz biz Türkiye'nin en çok kütüphane açan ilçe belediyesi olarak kitap ve okumaya teşvik adına büyük bir başarı gerçekleştirdik. İnsanlar okusun, farklı bakış açıları yakalasın, yaşadıkları toplumu, dünyayı, insanları daha yakından keşfetsin, tanısın istiyoruz. Toplumun okumakla gelişeceğine inanıyor ve bu uğurda büyük çabalar harcıyoruz. Kütüphanelerimiz arasında burada olduğu gibi açık hava kütüphaneleri de var. Parklarımızı gezen insanlar ister parkta isterse istedikleri kitabı alıp evinde okusun ve geri getirsin istiyoruz. Ne mutlu ki bugüne kadar açık hava kütüphanelerimizde tek bir kitap eksilmediği gibi 1 kitap alıp okuyan 2 kitap geri getirdi. Bu da Eskişehir insanının kendilerine sunulan hizmeti sahiplendiğinin ve gelişmişliğinin bir göstergesidir. Demek ki doğru işler yapıyoruz. Demek ki okumaya teşvik adına iz bırakacak hamleler yapmışız. İnşallah yeni dönemde de kütüphane sayılarımızı artırmaya ve farklı insanların ilgisini daha da çekecek tematik kütüphaneler açmaya devam edeceğiz. Sayın Kulin'e de davetimizi kırmayıp geldiği için çok teşekkür ediyorum' dedi.
Kentler insan gibidir. Doğar, büyür, gelişir ve sona erer. Bu bazen binlerce yıl sürer bazen de yüzlerce… Bir kentin de tıpkı insan gibi duruşu, tavrı, karizması ve kişiliği vardır. Eskişehir, adında eski sözcüğü geçse de içinde sevgi, emek, dayanışma, mutluluk, huzur, paylaşım, gurur, birliktelik ve güzellik barındıran bir kenttir.
Bu kent kendisine dokunan, kendisini seven ve kendisi ile iftihar eden herkesle iftihar eder ve onu kabullenir.
Ayşe Kulin, sözleri ile tüm bu duyguların hepimizde uyanmasını tekrar sağlamış ve bizleri mutlu etmiştir.
Zaten boşuna denmedi;
Türkiye'nin Eskişehir'i var…