Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta 'boşanma davalarında velayet hususunu' kanunlar ve Yargıtay kararları eşliğinde değerlendirmiştik. Bu hafta ise ülkemizin büyük bir sorunu olan kat karşılığı inşaat inşaat sözleşmeleri yaptıktan sonra kişilerin mağduriyetini ele alacağız.Türkiye'de inşaatların büyük bir bölümü kat karşılığı inşaat sözleşmeleriyle yapılıyor.Daha sonra hak kayıpları yaşanabiliyor bu hak kayıplarının yaşanmaması için sözleşmeler titizlikle yapılmalı ve her bir maddesi hukuka uygun olmalıdır.

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ
Türk Borçlar Kanunu'nun eser sözleşmesine ilişkin MADDE 470- Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, işsahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.Anlatımından yola çıkarak tanım yapmak gerekirse; kat karşılığı inşaat sözleşmesi; arsa sahibinin arsasını yükleniciye devretmeyi, yüklenicinin de bu paylara karşılık bağımsız bölümler inşa ederek bina yapmayı taahhüt ettiği bir sözleşmedir.
TBK 471. Maddede yüklenicinin borçlarından da bahsedilmiştir.
B. Hükümleri
I. Yüklenicinin borçları
1. Genel olarak

MADDE 471- Yüklenici, üstlendiği edimleri işsahibinin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle ifa etmek zorundadır.
Yüklenicinin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alandaki işleri üstlenen basiretli bir yüklenicinin göstermesi gereken meslekî ve teknik kurallara uygun davranışı esas alınır.
Yüklenici, meydana getirilecek eseri doğrudan doğruya kendisi yapmak veya kendi yönetimi altında yaptırmakla yükümlüdür. Ancak, eserin meydana getirilmesinde yüklenicinin kişisel özellikleri önem taşımıyorsa, işi başkasına da yaptırabilir.
Aksine adet veya anlaşma olmadıkça yüklenici, eserin meydana getirilmesi için kullanılacak olan araç ve gereçleri kendisi sağlamak zorundadır.

MÜTEAHHİT İNŞAATA BAŞLAMAZSA
İşin başlama tarihi sözleşmede belirlenmiş olan inşaata müteahhit tarafından başlanmaz ise müteahhitle yapılan anlaşma fesih edilebilir
Sözleşmeyi feshedebilmek için bir takım şartlar vardır ;

TBK'NIN 473. MADDESİNDE DE BELİRTİLDİĞİ GİBİ
3. İşe başlama ve yürütme
MADDE 473- Yüklenicinin işe zamanında başlamaması veya sözleşme hükümlerine aykırı olarak işi geciktirmesi ya da işsahibine yüklenemeyecek bir sebeple ortaya çıkan gecikme yüzünden bütün tahminlere göre yüklenicinin işi kararlaştırılan zamanda bitiremeyeceği açıkça anlaşılırsa, işsahibi teslim için belirlenen günü beklemek zorunda olmaksızın sözleşmeden dönebilir.
Meydana getirilmesi sırasında, eserin yüklenicinin kusuru yüzünden ayıplı veya sözleşmeye aykırı olarak meydana getirileceği açıkça görülüyorsa, işsahibi bunu önlemek üzere vereceği veya verdireceği uygun bir süre içinde yükleniciye, ayıbın veya aykırılığın giderilmesi; aksi takdirde hasar ve masrafları kendisine ait olmak üzere, onarımın veya işe devamın bir üçüncü kişiye verileceği konusunda ihtarda bulunabilir.

Arsa sahibi, 6098 sayılı yasanın 473. maddesinde belirtilen hakkını kullanabilmesi için öncelikle müteahhidi yazılı olarak uyarmalı ve uygun bir süre vermelidir. Tabi ki her somut olay kendi içinde ayrıldığı için bazı durumlarda müteahhite makul bir süreye gerek yoktur.

İNŞAAT YARIM BIRAKILIRSA
Eğer inşaat yarım bırakılmış ve tamamlanmamışsa hem arsa sahipleri hem de o inşaattan konut satın alanlar mahkemeye başvurabilir. Mahkeme eksik ve kusurlu işlerin tespitini yapacaktır.
TBK m.475/2 hükmü uyarınca iş sahibi yukarıdaki seçimlik hakların yanında ayıp sonucunda ortaya çıkan zararın tazminini de isteyebilir.
Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki ; Sözleşmede gecikme halinde kira kaybından ayrı olarak cezai şart ödenmesi kararlaştırılmış ise, her ikisi de istenebilir.