Geçtiğimiz hafta sonu yani 23 Aralık tarihinde hem twitter hem de facebook üzerinden bir anket düzenledim. Twitter üzerinden hem ETO hem de ESO seçimlerine yönelik 'Kimin başkan olmasını istersiniz?' sorusunu yönelttim.

Açıkça ifade edeyim ki oldukça yoğun bir katılım oldu. Bu kadarını ben de beklemiyordum. 'Eskişehir Sanayi Odası Başkanlığı için 2 aday var. Sizce hangisi Eskişehir Sanayisini Yönetmeli?' şeklinde facebook üzerinden düzenlediğim ve sadece 24 saat süren ankette 788 oy kullanıldı. Ankete katılanların 652'si Nadir Küpeli, 136'sı ise Celalettin Kesikbaş cevabını verdi. Yani oyların Yüzde 83'ü Küpeli derken yüzde 17'si de Kesikbaş dedi.

Aynı şekilde twitter üzerinden de aynı ankette 94 oy kullanıldı. Yine 24 saat süreli olan ankette twitter kullanıcılarının da tercihinin Küpeli olduğu ortaya çıktı. Ancak bu sefer makas biraz daha dardı. Yüzde 64 Küpeli derken yüzde 19 Kesikbaş dedi. Ancak yüzde 17'lik bir dilim de başka bir aday çıkmalı şıkkını tercih etti.

Bu anketin hiçbir bilimsel geçerliliği ve doğruluğu tartışma götürse de yüksek oranda katılım olunca ayrı bir şekilde ele almak gerektiğini düşündüm. Neredeyse toplamda 900 kişinin katıldığı bu anketleri yorumlamak gerekiyor.

Çünkü ankete katılanların neden Küpeli dediğini kestirmek de mümkündü. Bu anketin bana gösterdikleri şunlar:
1. Küpeli'nin kamuoyunda bilinirliği ve tanınırlığı daha yüksek.
2. İnsanlar Küpeli'nin yatırımlarını çok iyi biliyor ve bunu savunuyor.
3. Tanınırlılık ve bilinirlik artınca tercih yapmaları daha kolay oluyor.
4. Küpeli'yi savunanlar yatırımlarını gerekçe gösterirken Kesikbaş'ı savunanlar onun vizyonundan dem vuruyor. Bu da açıkça Kesikbaş'ın sanayici kimliğinin yeteri kadar bilinmediğini gösteriyor.
5. Kesikbaş'ı tanıyınca seversiniz görüşünün baskın olması Kesikbaş için önemli bir done. Demek ki kendisi hala kendisini tam olarak kente tanıtamamış ve anlatamamış. Belki de sanayici yönünü ve kente yaptığı yatırımları anlatma, tanıtma zamanı geldi.
6. Küpeli ise daha çok seçim çalışmalarında kullandığı söylemler ve projeler ile değil bilinirliliği ile yarışta büyük fark yaratmış durumda.
Elbette ki bu anketin hiçbir bilimsel geçerliliği ve doğruluğu bulunmuyor. Oda seçimlerinde oy kullanacak kitle de benim facebook üzerinde düzenlediğim anketten bihaber. Hepsinin farkındayım. Ama 24 saat gibi kısa bir süre içinde yaklaşık 900 insanın ilgi gösterdiği bir anket en azından adayların kamuoyu nezdinde bilinirlilik ve tanınırlığını gösterir özellikler taşıyor.
1 ay sonra bu anketi tekrarlayacağım. Bakalım bu sefer nasıl bir sonuç çıkacak.

KÜPELİ NEDEN SERTLEŞTİ?
Bu anketin yanı sıra dün Nadir Küpeli'nin Kesikbaş'ı hedef alan oldukça sert açıklamasını okudum. Açıkçası açıklamanın içeriğine girmeden kullanılan dilin sertliği ve agresifliği beni kaygılandırdı. Bugüne kadar Eskişehir sanayisinin gelişmesi için projeler geliştiren, bunun için tüm sanayicileri ve ekonomi aktörlerini kucaklayacak şekilde platform fikrini alıp geliştiren ve hayata geçiren Küpeli'nin bu sertliği pek alışık olduğumuz bir tablo değil. Samimiyetimle ifade edeyim ki hatta bulunduğu makama ve şahsına yakışmamış. Seçim ortamında herkes istediği gibi soru sormak, usulsüzlük varsa peşine düşmek ve kişisel görüşlerini açıklamak hakkına sahip. Bu tip soru ve değerlendirmeleri daha yumuşak dille cevaplandırmak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Net şekilde biliyorum ki Eskişehir siyasetinden ekonomisine kavga ortamından sıkıldı, bıktı, istemiyor.