Merhaba Değerli Okurlar ;
Geçtiğimiz hafta adli sicil kaydı yani halk arasında bilinen adıyla sabıka kaydının ömür boyu silinip silinemeyeceği hususunda bilgi vermiştik.. Bu haftaki konumuzda ise 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN NEDİR?
Kanun lafzında der ki; müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesidir. Müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında, spor alanları ile bunların çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahlarında, takımların kamp yaptığı yerlerde uygulanacak güvenlik önlemlerini, şike, teşvik primi ve diğer yasak fiil ve davranışları, bunlara uygulanacak yaptırımları, spor kulüplerinin, spor kulübü yöneticilerinin, sporcularının ve diğer görevlilerinin, genel kolluk veya özel güvenlik görevlilerinin, hakemlerin, taraftarların, taraftar derneklerinin, taraftar temsilcilerinin, spor federasyonlarının, yazılı veya görsel ya da işitsel kitle iletişim kuruluşları ile mensuplarının ve diğer ilgili kişi ve kurumların spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin hususlardaki görev ve sorumluluklarını kapsar.
Kanunun amacı sporda şiddetin önlenmesi amacıyla uygulanacak tedbirlerle ilgilidir. Kanunun lafzında geçen ceza ve tedbirler ise hakaret, yasaklı madde sokmak, spor alanlarında taşkınlık yapılması ve tesislere zarar verilmesi, yasak alanlara girme, müsabaka ve seyir alanlarına usulsüz seyirci girişi gibi cezai müeyyideleri olan suç konuları mevcuttur.
Ancak ülkemizde kanunun çıktığı günden itibaren en çok uygulanan madde ise ''seyirden yasaklanma'' diyebiliriz.
SEYİRDEN YASAKLANMA
Kişinin kanunda tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir. Seyirden yasaklanma ibaresinden kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır. Hükmün kesinleşmesiyle infazına başlanan seyirden yasaklanma yaptırımının süresi cezanın infazı tamamlandıktan itibaren bir yıl geçmesiyle sona erer. Bu güvenlik tedbirine ceza verilmesine yer olmadığı kararı ile birlikte hükmedilmesi halinde, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl geçmesiyle bu güvenlik tedbirinin uygulanmasına son verilir. Güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklama kararı 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu hükümlerine göre kaydedilir. Bu fıkradaki bir yıllık süreler, ikinci kez seyirden yasaklanma yaptırımına karar verildiğinde üç yıl; üçüncü kez seyirden yasaklanma yaptırımına karar verildiğinde ise beş yıl olarak uygulanır.
Bu madde hükümleri, taraftar gruplarınca spor alanlarının dışında işlenen kasten yaralama, hakaret veya tehdit içeren tezahürat ve mala zarar verme suçları bakımından da uygulanır.
Bu kanun kapsamında hakkında seyirden yasaklanma tedbiri uygulanan kişi; müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla müsabaka, antrenman ve seyir alanlarına giremeyeceği gibi; bununla birlikte yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, yurt içinde bulunduğu takdirde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlü tutulmuştur.
Eskişehirspor maçının olduğu günde hakkında bu suçla ilgili tedbiri olan kişi en yakın kolluk kuvvetine gidip imza vermek zorundadır.Kanun bununla ilgili olarak imza yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiye karşı 25 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacağını hükme bağlamıştır. Bu durumun her müsabaka da yerine getirilmemesi durumunda cezanın arttırılacağını belirtmiştir.
Yargıtay 19. Ceza Dairesi'nin 24.10.2016 tarih 2016/13026 E. 2016/21692 K. Sayılı kararında 'sanığın eylemleri arasında hukuki bir kesinti olmadığı gözetilmeksizin, hakkında 5237 sayılı Kanun'un 43/1. maddesinin uygulanması gerekirken, sanığın belirtilen tarihlerde kolluk birimine başvurmama şeklinde gerçekleşen her bir eylemi ayrı suç kabul edilerek 6 kez cezalandırılmasına karar verilmesinde isabet görülmediği gerekçesiyle, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 18/9. maddesi gereğince 25 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına, tayin olunan cezanın 5237 sayılı TCK'nın 43/1. maddesi uyarınca 1/4 oranında arttırılması suretiyle 31 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına.' şeklinde karar vermiştir.