Tepebaşı'na kömürlü termik santralin kurulmasının planlandığı 1225 hektarlık tarım toprağının tarım dışı amaçla kullanımına açılması gündemi ile toplanan İl Toprak Koruma Kurulu'ndan çıkan ret kararı Eskişehir gündeminin dünden beri gündeminde yer alıyor.
Vali Özdemir Çakacak başkanlığında toplam 10 üyenin katılımıyla yapılan toplantı sonucunda gerçekleşen oylamada 6 üye kabul oyu kullanırken 4 üye ret oyu kullandı. Buna rağmen ret kararı çıktı dememizin nedeni ise üyelerin 3/2'sinin kabul demesi gerektiği. Yani istenen 6,66'lık çoğunluk sağlanamadı.
Kimler Alpu Ovasına Termik Santral kurulmasına evet dedi;
· Vali,
· Tarım İl Müdürü,
· İl Defterdarı
· Çevre ve Şehircilik İl Müdürü,
· ESOGÜ Ziraat Fakültesi Temsilcisi,
· DSİ Bölge Müdürü
Kimler Hayır dedi;
· Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi,
· Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi
· Ziraat Odası Temsilcisi
· TEMA temsilcisi
Küçük bir not daha var onu da hatırlatalım;
Normal şartlarda Toprak Koruma Kurulu 9 kişiden oluşması gerekirken DSİ; söz konusu termik santralin yapılacağı alanda projesi olması sebebiyle Toprak Koruma Kurulu üyesi olmamasına rağmen toplantıya 10. Kişi olarak katılım gösterdi. O da evet diyenler arasında yerini aldı.
Yani bir bakıma bürokratlar evet derken, Eskişehirliler hayır dedi.
Bir anlamda devletin kurumları evet derken, halkın kurumları hayır dedi.
Bir anlamda atanmışlar evet derken, seçilmişler hayır dedi.
Bir anlamda resmi kanat evet derken, sivil kanat hayır dedi.
Bir anlamda iktidar evet derken, muhalefet hayır dedi.
ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ
BİLİMSEL TARIM MI SİYASAL TARIM MI?
İşin en ilginç tarafı da ESOGÜ Ziraat Fakültesi'nin evet demesiydi. Tarım alanları ile ilgili alınacak bir karara bilimsel bir kurumun termik lehine evet, tarım lehine hayır demesi de tarihe geçti. Ziraat Mühendisleri Odası ve Ziraat Odası'nın hayır derken bu işin bilimsel boyutunu temsil edenlerin evet demesinin tek bir izahatı olabilir; sanırım ESOGÜ işin bilimsel boyutunda değil siyasal boyutu ile daha çok ilgilenmiş.
Ne diyelim, o bölümde okuyan çocuklarımızın işi çok zor.
Bilimsel tarım yerine siyasal tarım öğrenmek çok da kolay olmasa gerek.
PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK?
Eskişehir'de birçokları termik santral konusunun kapandığını, artık konunun bir daha gündeme gelmemesi gerektiğini savunuyor. Hatta bunu büyük bir müjde olarak görenler var. O kadar da iyimser olmamak lazım. Çünkü bu karar çok ortada bir karar. Bu karar Bakanlığa gönderilecek.
Bu karar ile Termik Santrale karşı olanların eline hukuki olarak sağlam bir dayanak daha geçti, o kadar. Bilimsel verilerin yanına hukuki dayanaklar da katılmış oldu. Ama bu Eskişehir Termik Santral Projesinin rafa kalktığı anlamına gelmiyor. Sadece bir cephe daha kazanılmış oldu.