esyenigun.com Yazı İşleri Müdürü Mustafa Anıl Aksoy'un hazırladığı Yakın Plan'ın bu haftaki konuğu CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel oldu.

RECEP TAŞEL KİMDİR?

Recep Taşel 1960 Eskişehir doğumlu, Atatürk Lisesi’nin arkasında eski Odunpazarı’nda doğan ama babasının işi nedeniyle 2 yaşında Isparta’ya göç etmiş daha sonra ilkokul ve ortaokulu Isparta’da bitirdikten sonra Eskişehir’e dönmüş, evli, iki erkek çocuk babası, şu anda il başkanlığı yapan, geçmişte birçok iş dalında çalışma yürüten, yaklaşık 40 yıllık bir sanayicilik hikayesi olan bir vatandaş.

NASIL BİR ÇOCUKLUK GEÇİRDİ?

Isparta’da kirada olduğumuz için aslında birçok ev değiştirerek, güzel bir çocukluk yaşadık. Babamızı kaybettiğimiz için kendi memleketimize dönmek durumunda kaldık 15 yaşında. Bir de erken yaşta kaybettiğimiz için 5 kişilik bir ailenin en büyük erkek evladıydım. O zaman Eskişehir Atatürk Akşam Lisesi vardı. Çalışmak zorunda olduğum için aslında Eskişehir Atatürk Akşam Lisesi’ne 15 yaşında kayıt almıyorlardı. Ama bana bir ayrıcalık yaptı. Atatürk Akşam Lisesi’nde öğrenimime devam ettim. Ama sürekli yapamadım bunu 2’nci yılımda ayrılmak durumunda kaldım. Çünkü çalışmak durumundaydım. Pazarcılık yapıyordum. Haftada Eskişehir’in ilçelerine her gün sıralı olarak gidiyordum. Devamsızlık sorunu oluşuyordu. 2’nci yılda ekmek davası için okulumuzu bırakmak zorunda kaldık. Babamın ekonomik gücü iyi olmasına rağmen babam bana şunu öğretmişti: Hayatını kendin kazanman gerekiyor demişti. Ben ilkokulda yaz tatillerinde babamın inşaatına gidip çalışırdım ve haftalık alırdım. Babamı kaybedince aslında babamın beni küçük yaşta hayata hazırlamasının ne kadar anlamlı olduğunu öğrenmiş oldum. Babam ölünce bize maaş da bağlanmadı. Biz 5 kardeş sersefil, 6 kişilik bir nüfus açıkta kalkıverdik. O nedenle de sürekli çalışmak durumunda kaldım. Hayata tutunmaya çalıştık.

ÇOCUKLUĞUNDA UNUTAMADIĞI BİR ANISI VAR MI?

Benim en büyük özelliklerimden birisi hayatım boyunca dostluklara çok önem veren bir yanım var. Bazen arkadaşlar bana şunu söylüyor, ‘Başkanım ne kadar insan biriktirmişsiniz’. Benim geçmişte hem ticaret erbabı tarafında 2 dönem yöneticiliğim var hem de sanayi tarafında 2 dönem yöneticiliğim var.  Hem de bir siyasi kuruluşun kurucu ilçe başkanı olarak bir çalışmam oldu. Bir ilke imza attık biz. Eskişehir merkezden yönetilecek kadar küçük bir yer değil. Sanayicisi var, ticaret erbapları var, kırsalında değerleri var. Bunu genişletmek gerekiyor dedik. O çalışma içerisinde o gruplara üreticileri, kırsal yerleri açtık. Ticaret odasını daha kapsayıcı bir hale getirdik. 2 arkadaş yola çıktık biz iddialı bir şekilde. Neye faydamız oldu, O zamanki dönemde ticaret odası kendi üyelerine hizmet ederken öğrencilere burs vermesini sağladık. Eskişehir’in güzelliğini ortaya çıkaran çalışmalar yaptık.

GENÇLİĞİNDE İDEALİ NEYDİ?

Çok gerçekçi bir çocukluk geçirdim ve hayal bile kuramayacak kadar çalışma hayatının içindeydim. İş, aş çok önemliydi. Zenginlik ya da başarı hikayeleri hayali hiç kurmadım. Bugün kazanırsam, bakkala borç yazdırmadan alışveriş yapıyorsak, annem 3 çeşit yemek koyabiliyorsa bizim için mutluluk buydu. İki göz bir evde oturuyorduk. O bizim için anlamlıydı. Öyle büyük hayalim hiç olmadı. Küçük yaştan beri çok okudum. Bütün klasikleri okumuşumdur. Şu anda okumaya pek fırsat bulamıyorum. Ama sıkı donattık kendimizi diyebilirim.

SİYASİ GÜNDEMDEN UZAKLAŞMAK İÇİN NELER YAPIYOR?

Açıkçası uzaklaşamıyorum. Yaklaşık gece 3’te uyuyup sabahları 7 gibi kalkıyorum. 3’e kadar sizlerin hazırladığı gazeteleri okuyorum. Eskişehir ve ülke gündemini takip ediyorum.

EN SON OKUDUĞU KİTAP NEYDİ?

En son Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet kitabını okudum. O günden bugüne kitap okuyamıyorum. Ama raporlar üzerinden Türkiye tahlili, dış politikayla ilgili dünya tahlili yapmaya gayret ediyorum. İnanın kitap okuyacak zamanımız olmuyor.

SİYASETİ BIRAKTIĞINDA İLK NE YAPACAK?

Ben tekrar bir iş kurmayı planlıyorum. İl başkanı olmayacağımı açıkladım. Bundan sonraki süreçte yeni alanlarda aktör olmayı düşünüyorum. Deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Varsa birikimlerimizi aktarma anlamında bir şeyler yapmak isterim. Emeklilik maaşıyla geçinmek zor oluyor bir iş kurmak isterim. Ama büyük paralarda gözüm yok. Normal yaşayacak bir vatandaş kadar gelir elde etmem yeterli olacak. Siyaset artık benim için bir yaşam tarzı. Şartlar uygun olursa yerelde bir aktör olmak isterim.

HAYALİNİ KURUP DA GERÇEKLEŞTİREMEDİĞİ BİR ŞEY VAR MI?

Çok olmadı o büyük hayali kuracak enerjim ama işimde başarılı olmanın çok hayalini kurdum. Çok başarılı oldum, çok büyük işler yaptım. Ama Türkiye o başarıyı ödüllendirecek bir anlayışta değil. Muhalifseniz yapığınız iş ne kadar değerli olursa olsun karşılığı yok. O nedenle bir tek orada eksik bıraktığım bir şey var. Bana dön diyorlar ama küskünlüğüm var açık söyleyeyim. Dönmem. Sanayi tarafına kırgınım.