14 Mayıs 2023’de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süre içerisinde Eskişehir’in 6 milletvekilinin bir araya geldiklerini gören var mı?
Siyasi görüşler farklı olabilir. Ancak 'bırakın Eskişehir'in sorunlarını bir bardak çay içmek için” bari bir araya gelerek sohbet edin…

Belki bu çay faslı bahane olur aranızdaki buz dağlarının erimesine neden olabilir…

Zaman zaman bir arada görüntüler verseniz kuşkusuz topluma da olumlu yansır...

Hep yazıyorum…

Yazmaya da devam edeceğim…

Bu ayrışma geçmişte de vardı. Bugünde devam ediyor…

Sizler TBMM çatısı altında Eskişehir’i temsil ediyorsunuz…

Eskişehirliler şehrin hak ve menfaatlerini korumak, hizmet getirmeniz için sizleri seçti…

Zaman zaman internette sörf yaparken diğer illerde yayınlanan yerel gazetelere ve internet haber sitelerine göz atıyorum…

Bazı illerin AK Parti ve CHP, MHP milletvekillerinin gerektiğinde bir araya gelerek şehirlerinin sorunlarına ortak çözüm aradıklarını okuyunca şehrim adına üzülüyorum…

BIRBIRINIZE KIRICI DIL

KULLANMAYI TERK EDELİM
Şehrimizin haklarına sahip çıkalım, birbirimizin düşüncelerine saygı duyalım, insani ve toplumsal fayda yönlerimizi ön plana çıkaralım hep…

Ayrıştırıcı, taraflı, ötekileştirici, koparıcı, birbirimizi kırıcı dil kullanmayı terk edelim artık. Farklı ideolojik isimlerle ya da yakıştırmalarla aranıza sınırlar mesafeler koymayın…

Ortak kaderimizin olduğunun farkına varalım. Hepimizin bu şehrin sınırları içerisinde barışçıl şartlarda yaşamaya zorunlu olduğumuzu, bu şehirde yan yana kardeşçe yaşamamız gerektiğine canı gönülden inanalım…

Siyasiler asli görevlerini yerine getirsin, yöneticiler mevcut sorunları gidersin, halkımız yasalarımıza daha fazla saygı çerçevesinde hareket etsin, o halde geriye ne kalır? Hiç bir şey…

Ortak bir mutabakat, ortak bir idare biçimi, ortak iyimser sözcükler kâfi gelecektir her şeye…

SİZLER BİR ARAYA GELEMEYİNCE GÜÇLÜ LOBİ DE OLUŞTURULAMIYOR
Bu şehrin insanları tarafından seçilen 6 milletvekili bir araya gelmediği için Eskişehir'in Ankara'da lobisi olamıyor ve sorunlar da çözülemiyor...

Ankara bürokrasisi ve Ankara’da görev yapan Eskişehirli STK temsilcileri ‘Eskişehir’den seçilmiş 6 milletvekilinin derdi Eskişehir olmuyorsa biz mi çözeceğiz şehrin sorunlarını’ diyerek taşın altına onlarda ellerini koymuyor…

Ki koysalar ne olacak?

Şehrin milletvekilleri bir araya gelerek sorunlarımızın çözüme kavuşturulması için birlik olamıyorsa, onlar koysa ne yazar…

Bakanlara güçleri yeter mi?

Veya birlik olup bir bakana gitseler, “Şehrinizin milletvekilleri nerede? Onlarla birlikte gelin” dese haklı değil mi? …

Çünkü arkalarında şehrin sorunları çözecek güç yok…
Oysa Eskişehir'in yarısı kadar büyüklükte şehirlerin Ankara'da güçlü lobileri var. Bakanlardan istediklerini o güç sayesinde çok rahat alabiliyorlar…
Birlik olamadığımızdan komşu iller gelişiyor Eskişehir adeta yerinde sayıyor…
'BİRLİKTE BİR ÇAY BİLE İÇMİYORUZ'
İYİ Parti eski Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ile geçmişte sohbet ederken, milletvekilleri arasında birlik beraberlik olmadığını, bir araya gelemediklerinden yakınmış ve bu nedenle şehrimizin başka illere yapılan hizmetlerin çeyreğinden bile mahrum kaldığını söylemişti…
'Bir araya gelemeyen, oturamayan, konuşamayan, birlikte çay bile içemeyen milletvekilleri varsa hadi bir araya gelinde Eskişehir'in sorunlarını değerlendirin demek artık çok afaki oluyor' da demişti…
Haklılık payı da oldukça yüksek…

Birbirinize düşman mısınız?

Biriniz Rusya diğeriniz ABD milletvekili misiniz de bir araya gelmiyorsunuz?

Ki zaman zaman onların bile bir araya gelerek konuştuklarına şahit oluyoruz…

12 Eylül 1980 öncesi döneminde memleketleri Eskişehir olmamasına rağmen bu şehirden seçilmiş milletvekilleri şehrin menfaatleri söz konusu olduğunda bir araya gelebiliyorlardı…

Rahmetli Kemal Unakıtan Maliye Bakanlığı ve Eskişehir Milletvekilliği döneminde dönem dönem Eskişehir milletvekillerini hem Ankara hem de Eskişehir’de bir araya getirdi. Bu toplantıların bazılarına şehrin valisi, belediye başkanı, STK’lar ve bürokratlar da katıldılar…

Ama maalesef tabiri caizse, “senin tenceren kara, seninki benimkinden daha kara” tartışmaları ağır basınca o toplantılar üç-dört kez yapıldıktan sonra sona erdi...
* * *
Geçen iki yılda Eskişehir'in 6 milletvekili bir kez dahi bir araya geldiler mi?

Ben görmedim…

Gören oldu mu?
Eskişehir'e geldiğiniz de hepiniz farklı mekanlarda geziyorsunuz. İlçeleri, STK'ları ziyaret ediyorsunuz. Bu nedenle Eskişehir'de buluşma fırsatınız olmuyor denilebilir...
Ama haftanın en az 4 günü Ankara'dasınız.
TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılıyorsunuz.
Bir gün; 'sabah buluşup birlikte kahvaltı yapalım veya akşam birlikte yemek yerken Eskişehir'in öncelikli sorunları konusunda fikir alışverişinde bulunalım' dediniz mi?
Bence bu daveti 5 yıla yakın süreyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez yapmalı…
Her konuda anlaşamayabilirsiniz…
Tek bir partinin milletvekilleri gibi olmanız beklenemez…
Ama en azından ortak nokta da buluşabilirsiniz...
* * *

Bunun için aslı olanı yapmak mecburiyetiniz var. Sevgi, saygı, birazcık anlayış. Hem zamanımız, hem bilgimiz hem de gücümüz var bunları gerçekleştirmeye…

Elinizi tutan mı var?

Neden olmasın?

* * *

ESKİŞEHİRLİLER CHP’DEN VAZGEÇMİYOR

ORC Araştırma; Bursa, Aydın, Denizli, Manisa, Kocaeli ve Eskişehir illerinde gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarını yayımladı…

Ankette 14 Mayıs seçimlerinde AKP’nin kazandığı Denizli ve Manisa el değiştirdi.

BURSA’DA CHP YAKLAŞTI

Bursa’da 2 bin 160 katılımcının yer aldığı ankette ise AK Parti diyenlerin oranı yüzde 32,5 olurken CHP diyenlerin oranı yüzde 29,1 oldu…

Kentte MHP diyenlerin oranı yüzde 7 iken Zafer Partisi diyenlerin oranı da yüzde 5,8 olarak ölçüldü…

Diğer partilerin oy oranı şu şekilde:

İYİ Parti : yüzde 5,6

YRP : yüzde 4,9

A Parti : yüzde 4,2

DEM : yüzde 3,7

BBP : yüzde 1,8

Gelecek P. : yüzde 1,6

YMP : yüzde 1,4

Diğer : yüzde 2,4

AYDIN

Aydın’da 9-14 Mayıs tarihleri arasında bin 710 katılımcının yer aldığı çalışmada CHP’ye oy veririm diyenlerin oranı yüzde 40,2 olurken, AKP diyenlerin oranı yüzde 26,1 olarak ölçüldü.

Diğer partilerin oy oranı şu şekilde:

MHP : yüzde 7

DEM : yüzde 6,3

İYİ Parti : yüzde 6

Zafer Parti : yüzde 4

YRP : yüzde 2,1

BBP : yüzde 1,8

A Parti : yüzde 1,8

YMP : yüzde 1,5

Memleket P: yüzde 1,2

Diğer : yüzde 2

DENİZLİ

Denizli’de bin 800 katılımcının yer aldığı ankette ise CHP yüzde 38,5 oy desteği alırken AK Parti’nin oy desteği yüzde 27,5 oldu.

14 Mayıs Genel Seçimlerinde AK Parti yüzde 33,99 oy alırken CHP’nin oy oranı yüzde 31,90 olmuştu.

Diğer partilerin oy oranı ise şu şekilde:

MHP : yüzde 7,2

İYİ Parti : yüzde 6,6

Zafer Parti : yüzde 4,3

DEM : yüzde 2,8

YRP : yüzde 2,2

BBP : yüzde 2

A Parti : yüzde 1,8

TİP : yüzde 1,6

YMP : yüzde 1,3

Diğer : yüzde 4,2

MANİSA

Manisa’da bin 760 katılımcıya sorulan ankette CHP’nin oy oranı yüzde 36,1 olurken AK Parti’nin oy oranı yüzde 26,9 oldu.

Diğer partilerin oy oranı ise şu şekilde:

MHP : yüzde 10,1

İYİ Parti : yüzde 5,8

DEM : yüzde 5,2

Zafer Parti : yüzde 4,5

YRP : yüzde 2,5

A Parti : yüzde 1,9

Gelecek P. : yüzde 1,6

BBP : yüzde 1,6

YMP : yüzde 1,2

Diğer : yüzde 2,6

KOCAELİ

Kocaeli’de bin 920 katılımcının yer aldığı ankette ise AK Parti diyenlerin oranı yüzde 34,8 olurken; CHP diyenlerin oranı yüzde 28,5 oldu.

Diğer partilerin oy oranı ise şu şekilde:

MHP : yüzde 6,6

İYİ Parti : yüzde 6,1

YRP : yüzde 5,5

DEM : yüzde 5,1

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de ise bin 620 katılımcının yer aldığı ankette ise CHP diyenlerin oranı yüzde 41,6 olurken, AK Parti diyenlerin oranı yüzde 27,8 oldu.

Diğer partilerin oy oranı ise şu şekilde:

MHP : yüzde 6,1

İYİ Parti : yüzde 5,8

Zafer Parti : yüzde 4,4

BBP : yüzde 2,9

DEM : yüzde 2,4

TİP : yüzde 1,8

YRP : yüzde 1,7

Anahtar P. : yüzde 1,4

YMP : yüzde 1,1

Diğer : yüzde 3,0

Son yıllarda yapılan seçimlerde tercihini CHP’den yana kullanan, milletvekili ve belediye seçimlerinde birinci parti çıkaran Eskişehirli seçmen, “bu pazar seçim olsa” anketinde yine tercihlerini değiştirmedi…

* * *

+