DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Animasyon sektörü, dünya genelinde görsel ve işitsel endüstrinin %25'ini oluşturuyor. Günümüzde animasyon sektörü; TV, sinema, internet, ticari uygulamalar ve dijital platformlar ile sosyal medyanın vazgeçilmez aktörü haline geldi. Hatta animasyon; mimari, tıp, savunma, yüksek teknolojili sektörler ile medya, eğlence gibi çok geniş bir yelpazede kullanılıyor.
Dünyada animasyon endüstrisine bakıldığında, 2010 yılında 122 milyar dolar olan pazar hacminin, 2017 yılında 300 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Böylesine yüksek bir pazar hacmine ve getiriye sahip sektörün gelişimini sağlamak için ülkeler, yasal düzenlemeler ile yatırımları teşvik edecek çeşitli mekanizmaları geliştirmeye başlamış durumda.
Türkiye'de ise animasyon sektöründe faaliyet gösteren doğrudan ve dolaylı olmak üzere yüze yakın işletme var. Bu işletmelerin birçoğu reklam sektörüne de hizmet verirken tamamına yakını küçük ve orta büyüklükte işletme statüsünde. İşletmelerin %90'ı İstanbul merkezli ama İstanbul'u, Ankara ve Eskişehir takip ediyor.
Bu anlamda birçok alanda Türkiye'nin en gelişmiş illeri arasında yer alan Eskişehir, animasyon endüstrisinde de önemli bir potansiyele sahip. Bu nedenle, Eskişehir'de sektörü daha da geliştirmek için; sektör altyapısının güçlendirilmesi, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması için çeşitli projeler yürütülüyor. Bu projelerin yürütücüsü konumda olan ise hiç şüphesiz ki Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı yani BEBKA.
ESKİŞEHİR ANİMASYON ÜSSÜ OLMALI
BEBKA hazırladığı tüm raporlarda ve eylemlerinde animasyon sektörüne dair tüm bu çalışmalarının temel amacının Eskişehir'in Türkiye'de animasyon üssü olma hedefine katkı sağlamak ve küresel animasyon pazarından ülkemizin pay almasını sağlamak olduğunu açıklıyor.
Bu anlamda Eskişehir'de Animasyon Sektörü Danışma Kurulu oluşturulması hedefleniyor.
Bu Danışma Kurulu, Eskişehir'in animasyon konusundaki yetenekleri, potansiyeli ve geleceği konusunda yol haritası çıkaracak. Kamu ve özel sektör temsilcileri yer alacak. Sorunlar ve çözüm önerileri paylaşılacak ve animasyon alanında somut adımlar atılabilmesi için yılda en az 2 toplanacak.

Ancak tüm bunlara BEBKA önem veriyor. Yol gösteriyor, hedef veriyor. Bu konuda kamu da başta Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Tepebaşı Belediyesi olmak üzere destek veriyor. Ama Eskişehir'in animasyon üssü olup olmaması konusunda ana lokomotif olması gereken özel sektör sessizliğini koruyor.
Burada üzerinde durulması gereken ana nokta özel sektörün bu alanda yeteri kadar ilgi gösterip göstermemesi olur.
ETO ve ESO'nun bu konuda destekleyici olması, özel sektörün ilgisini bu alana kaydırabilecek çalışmalar içine girmeleri, hatta yönlendirmeleri gerekiyor.
Çünkü BEBKA ve kamu ne kadar destek verirse versin işin içine özel sektörü sokamazsak sektör ilerleyemez.