Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta işçilerin faydasına ve yararına olacak şekilde hareket eden sendikalarla işverenler ya da onların sendikaları arasında toplu pazarlık sonunda tarafların karşılıklı hak ve menfaatlerini belirli bir süre için düzenleyen ve belirleyen görüşmeler bütünü olan top iş sözleşmelerinden bahsetmiştik.
Bu hafta ise fahri müfettişlerin yazdığı trafik cezalarını hukuki boyutta inceleyeceğiz. Fahri müfettişler, Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği Kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemeye yardımcı kişilerdir. Fahri Trafik Müfettişlerinin Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı Bazı maddeler üzerinden düzenleyebilmektedirler.
FAHRİ MÜFETTİŞİN YAZDIĞI CEZALAR İPTAL EDİLEBİLİR Mİ ?
Fahri müfettişlerin yazdığı cezalar %80 itibariyle itiraza konu olmaktadır.
Fahri Müfettil Yetki Alanı Dışında Ceza Kesemez
Yargtay 7. Ceza Dairesi Kararında;
“2918 sayılı Yasanın 114/1. maddesi ise “Bu Kanunda yazılı trafik suçlarını işleyenler hakkında yetki sınırları içinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli ile Ulaştırma Bakanlığının ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinin il ve ilçe kuruluşlarında görevli ve yetkili kılınmış personelince tutanak düzenlenir.
Bir ilçede işlendiği ileri sürülen kabahat ile ilgili olarak idari para cezası kararını verme yetkisinin de bu yer idaresine ait olduğu cihetle, cezanın kesildiği Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği tarafından yetki alanı dışında işlenen kabahat ile ilgili düzenlenen idari para cezası karar tutanağının yetki yönünden hukuka uygun olmadığı anlaşılmıştır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”
Karardan da anladığımız üzere Yargıtay Fahri Müfettişin yetki alanı dışında ceza kesemeyeceğine hükmetmiştir.
Fahri Müfettişin Kestiği Cezaya Delil Sunulmadığı İçin İptal
Beykoz Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan değerlendirme neticesinde ;
“Beykoz Sulh Ceza Hakimliği, her ne kadar Fahri Trafik Müfettişliğince eyleme konu araç hakkında 2918 Sayılı Kanunun 46/2-F maddesinde belirtilen fiilinden ihlal tespiti yapılmış ise de anılan aracın ne şekilde trafik işaretlerine uymadığının belirli olmadığı, idarece eylemi destekler mahiyette herhangi bir fotoğraflama, video vb. delil sunulmadığından ceza hukukunun temel prensiplerinden olan “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereği itirazın kabulüne karar vererek söz konusu idari cezasını kesin olmak üzere iptal etti.”
Karardan da anladığımız üzere ilgili ceza kesilirken fahri müfettişin cezayı ispatlayacak fotoğraf,video,delil vb. başkaca deliller sunulmaması sebebi ile şüpheden sanık yararlanır ilkesine dayanarak cezayı iptal etmiştir.
İlgili cezalara tebliğ edildiği günden itibaren itiraz süresi 15 gündür.