18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Müzeler Haftası kapsamında 19-23 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi Karikatürler ile Profesör Doktor Yılmaz Büyükerşen'e özel Hediyeler Galerisi, Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi, Eskişehir Hamam Müzesi İmren Erşen, Oya Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi'ni belirten Gün ve saatlerde ücretsiz olarak hizmet verecek.

*********

Salı günü büyükşehir meclis toplantısı vardı.

Her zaman olduğu gibi saat 16 da başlıyor.Nedenide dışarıdan gelen meclis üyelerinin evlerine dönüşte karanlığa kalmasın diye böyle karar alınmış.

Günlerin uzaması ve aydınlanma olmasına rağmen bu durum devam ediyor.

Ayşe Ünlüce şehir dışında olduğu için meclisi 1. Meclis başkanvekili Hasan Ünal yönetti.

Gündem oldukça yoğundu.

Meclisüyelerinebildirilen31 gündem maddesi vardı. Her zaman olduğu gibi Mecliste ilavelerle birlikte 42 gündem maddesi oldu.

Klasikleşmiş bir gelenek var. Başkan gurup başkan vekillerine bakar ve öneriler ile birlikte değerlendirme yapılır.

İlgili komisyonlarasevk edilsin önerisi ile“Oy birliği” ile kabul edilmiştir.

KESİN HESAPLARDA GÖRÜŞÜLECEK

Bakalım ne kadar borcumuz varmış. Kısa vade borçlarımız ne kadar… Bütün bunlar bütçe plan komisyonu toplanıp değerlendirecek. Ey! Gazeteciler, muhabirler. 

Cuma günü kulaklarınızı açıp dinleyin. Mihalgazi belediye başkanı  ve aynı zamanda mali müşavir olan Zeynep AKGÜN titizlikle inceleyecek.

BAŞKAN ÜNLÜCE BORÇLANMA YETKİSİ İSTİYOR...

Büyükşehir belediyesinin yatırım programına aldığı önemli sayılabilecek projelerden en önemlisi Mezbaha yapımı ile kurtuluş Pazar yerinin yapımı ilk sırada yer alırken yeni metrobüs ve otobüs alımlarında ihtiyaç olacak.

Şu anda proje devam etse de bisiklet yollarının yapımı projelerinin finansmanı için sıcak paraya ihtiyaç var. Yurt içi bankalarından borçlanma yapılması lazım.

Bu finansal piyasalardan kredi almak pek akıl iş değil. Kredi faiz oranları çok yüksek. Şirketlerin şu anda borçlanma faiz oranları % 60 lara dayanmış durumda. 

Böyle bir oran ile kredi kullanmak çok rasyonel değil. Yurt dışı veya hibe kredi araştırması yapılması daha doğru olur.

Çünkü bu işler AB fonlarından finanse edile bilinir..

Borçlanma yapılması ve bu kapsamda her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesi için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi görüşülecek.

KURTULUŞ PAZARI İÇİN 

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait Odunpazarı ilçesi Kurtuluş Mahallesi 181 1181 ada bir parsel sayılı arsavasıflı taşınmazın pazar yeri olmak üzere Büyükşehir Belediyemizde tahsisi ve kullanılmaya yönelik şartların sonhalinin yer aldığı protokolünün imzalanması için, Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili. Meclis bu yetkiyi oy birliği ile büyük bir ihtimalle verecek.

EBB Ayşe Ünlüce Meclisten borçlanma yetkisi, protokol yapma yetkisi isteyecek.

O zaman şu soru gündeme gelecek? Bu güne kadar yapılan görüşmelerde neden meclisten yetki alıp görüşülmemiş?

KüllobaBöyükKazısı için kazı başkanlığı arasında bilimsel çalışmalarına destekverilmesi ilişkin iş ve işlemler ile gerekli protokolün imzalanması için görüşülecek.

Odunpazarı ilçesi 71 Evler Mahallesindeki imar değişiklikleri imar komisyonunca değerlendirilerek plan değişiklikleri yapılacak ve meclis gündemine getirilecek.

Belki Kazım Kurt bu konularda açıklamalarda bulunacak.

Tepebaşında ilçesi Ertuğrul gazi, Zincirlikuyu mahallesindeki tescilsiz alanda yapılan imar değişiklikleri görüşülecek.

 Odunpazarı Belediyesi etap 11/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı genel plan notlarının 20 maddesi ile Çamlıca Mahallesi Cenab

Şahabettin Caddesi üzerine yol boyu ticaret teşekkül etmediğine ilişkin konu görüşülecek.

Yıllardan beri bitmeyen parça başı  imar tadilatları..

 Devamı yarın…

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

Sokak hayvanları sorunları. Ciddi bir konu. Sıkıntıların temelinde ciddi problemler var..

Sarıcakaya belediye başkanı Ahmet Dönmez. 5199 sayılı yasanın uygulamalarından bahsederek kırsal alandaki bu hayvanların çözümüne ilişkin olarak belediyelere yüklemiş oldukları barınaklarla ilgili sorumlulukları dile getirerek; Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri dışında bu kapsamda olan bir belediyemizyok. Toplama dışında da bir yetkimiz yok dedi.

Genel sekreter Recai ERDİR açıklama yapıyor. Şu anda bizim hayvan barınağımız normal şartlarda 2025yılının Ocak ayında teslim edilmesi gerekiyor. Fakat müteahhittin söylediği bunu Eylül, Ekim ayı kadar gibi teslim edeceğini belirtti. Biz bu aradadoğal yaşam alanı için de çalışma yapıyoruz. 6, 7 dönümlük bir yer Milli Emlak’tan aldıydık. Şimdi o alanın dışında dabir tahsis için orman müdürümüzle görüştük. O da bize bir yer tahsis ederse daha büyük bir alanıda çevirip hayvan barınağını doğalyaşam alanına çevirmeyi düşünüyoruz. Tabii ki ormandan gelecek haberi bekliyoruz Çünkü bizim oradaki şu anda yaptığımız alan sınırlı bir alan. O da şöyle söyleyeyim.

Çünkü bu 6 dönümden sonra alanımızıgenişletmemiz gerekiyor. Biz Orman Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Sağ olsun orman müdürümüz de yardımcı olmayaçalışıyor. Sayın valimiz de bu konuda talimat verdi. Bir an önce halledin diye.

Kısmetse yapacağız.

KAZIM KURT;  5199 sayılı yasa hükümetin yapmak zorunda olduğu işlerintamamını belediyelere yükleyip işin içinden sıyrılmasıylasonuçlanmıştır. Şu anda Odunpazarı Belediyesi'nin barınağı ruhsatı iptaledilmiş dava açmak suretiyle geri almış ve barınağın hukuki statüsünüdüzenlemeye çalışıyoruz Barınağımızın kapasitesi 300. Şu anda barınakta 700 köpek var. Yasa yönetmelik köpek başına en az 10 m² lik bir alan istiyor Bizim barınağımızın bu işikaldırabilmesi mümkün değil. Nüfusumuzun %10'u kadar köpek olacağını varsayıyoryönetmelik. Demek ki Odun pazarında 45.000 sokak hayvanı var. 45 bin hayvana 10 m²bir barınak ayırmak durumunda olduğumuzu düşünürsek 450.000m²elik bir alan lazım.

 Odunpazarı Belediyesi olarak ısrarlaistememize rağmen bitişiğimizde bizim mevcut barınağın bitişiğindeki 20dönümlük yani 20.000 met²elik yeri alamadık.Gerek tarım il müdürlüğü gerek çevreşehircilik müdürlüğü mera vasfı kaybolmadı diye asla mera olmayanmera olarak kullanılmayan bu alanın bize verilmesini iki yıldır engelliyor.

Dolayısıyla bizim bu aşamada barınağımıza köpek kabul etme şansımız

Yok. Çünkü yasa çok açık Bu yasayı yönetmeliği uygulamak durumunda olanveterinerler de diyor ki biz ancak bu kadar kısırlaştırırız. Sayıbelli Bir günde işte 10 tane 20 tane kısırlaştırmayla ilgili maliyet

Odunpazarı Belediyesi'ne en düşük 3.000 TL Bakanlığın bize ödediği 150 lira.

Bu ekonomik sorunu çözmeden bu sokak hayvanı işiniçözemeyiz Sarıcakaya o da düşünsün. Yani bizim nüfusumuz bu kadar. Alın bunu gelipgetirin Alın toplayın Bu şansımız yok. Dolayısıyla bu kamuoyu bu bilgiyi bilsin.

Ona göre bizden beklentisi olsun. Bize barınak için yer verilmelidir Barınak için yardım destek edilmelidir. Barınak için verilecek bu hayvan

Sayısına göre kısırlaştırma bedeli ödenmelidir. Devlet bu sorumluluğunuüstlenmelidir. Ondan sonra da bu işler belki düzelir.

AHMET ATAÇ; 

ÇÖZÜM KIRSALDADIR.

Şehrin her yerine barınak yapsan dahi yetmez. Şehre nereden köpek geliyor? Kırsaldan köpek geliyor. Kırsalıçözmezseniz şehirdeki köpek yok olmaz. Yani denetlenemez Devlet bakanlıkları bu

işin içine alıp kırsal çözümüne gidecek. İşte Orman Bakanlığı'ına veya diğerbakanlıklara koyacak. Çünkü biliyorsunuz 25. Bin altındaki belediyelere barınak yapma şartı da yok. Öyle olunca iki tane tane belediyeye kalıyor. Bunu gerçekten her yeri barınak yapsanyetiştiremezsiniz. Kırsalda iş çözülecek. O zaman ancak çözülür.

KÖPEKLER KIRSAL ALANLARDAN GELİYOR...

Orada da tabii birtakım engeller var. İşte çoban köpeklerinin popülasyonu var veyabuna benzer şeyler var. Ama kırsaldaki bütün hayvanlar şehre hücum ediyor. Uç noktalarda şehre giriyorlar ve hayvanlar tabii ki karnınıdoyuracak. Bu gelen köpekler kısırlaştırılmış olmadığı için sert ve vahşi hayvanlar. O açıdan bueksik yasanın kırsalı kataraktan tamamlanması en doğru iş olacak..

CAN DOSTLARIMIZ BİZLERE EMANET DİYORDUNUZ?

Zeynep başkanın eleştirilerinden diğer başkanlarda nasibini aldı. Söylediklerinde haklılık payı yok değil. Ancak hükümetinde görevleri var..

MUAZZEZ MECLİS

Mihalgazi belediye başkanı Zeynep Güneş Muazzez meclis diyerek başladı sözlerine. 

Çok şaşırıyorum. Dinledikçe hakikaten şoke oluyoruz. Seçim öncesi billboardlarda“can dostlarımız bizlere emanet” diye donatanların, şimdikonuştukları cümlelere bakın. O zaman Eskişehir'deki can dostlarımızın sayılarını bilmiyor muydunuz?

 Seçimigirerken bu yasanın böyle olduğunu bilmiyor muydunuz?                  Şimdi ben buna bakamam. Ben bunu şöyle yapamam diyorsunuz. Kazım

Bey'i zaten biliyoruz. 11 seneden beri aynı üslup kopyala yapıştır Maşallah!

Microsoft'tan daha hızlı kendisi. Her zaman bahanesi vardır. Senin sorumluluğunnedir?  Benim sorumlumum yok. Devletin sorunu.                               O yapsın bu yapsın şu yapsın. Benimle ne alakası var. Kısırlaştıracağız

ama seçim öncesi,  hepsi bize emanet. Bunlar bizim can dostumuz diyordunuz? Şimdi ne oldu?

BEN İNHİSARLIYIM...

MECLİS 1. BAŞKAN vekili HasanÜnal; Ben biliyorsunuz Sakarya Vadisi'nde inhisarlayım. Benim belediyemin şu andabu konuda hiçbir çalışma yaptığı yok. Üstelik şahit olduğum bir noktayı anlatayım size Sakarya Deresi'nin bütünköpekleri ve kedileri araçlara doldurularak bizim kenardaki Şirintepe, Şaryük ve Fevzi Çakmak mahallelerine bizzat  salınıyor..


 

Biliyorum yani. Kimse Ahmet başkanımın söylediklerini yabana atmasın.

Şahit olduğum çok şey var yani.Bu konuyla ilgili Onun için bir şey yapacaksak kırsaldan başlamamız doğrudur.

Yani siz de haklı olabilirsiniz ama bunu şehir merkezine getirip buraya salmakla değil. 

Zeynep Güneş; ilçemiz hayvancılıkla geçimini sağlayan bir ilçe değil. Hayvancılık yapanlar var ama, nedense bu hayvanlargenelde hayvancılık yapan ailelerde bulunur. Bizim ilçemiz ve Sarıcık ilçesi bir bütün zaten, biz böyle bitişikyaşayan ilçeleriz. Bu hayvancıklar da bize başka yerlerden geliyor. Ama seçimegirmeden önce siz bu yasanın böyle olduğunu biliyordunuz ve siz bu hayvancıklara sarıldınız. Bize emanetdediniz. Şimdi de kıvırmanın bir anlamı yok.Bu Oradan gelmiş buradan gelmiş önemlideğil. 

TÖREN YAPIP PROTOKOL İMZALIYORDUNUZ.

AHMET DÖNMEZ; şimdi halk tabirini kullanacağım. Bir dokundum

1000 ah işittim. Benim söylemlerimde kayıtları bir daha izleyebiliriz. İ

 Siyasi hiçbir söylem yoktu. Sadece bir hatırlatma ve vatandaşın bize sorduğu, soruları burada televizyonları başında biz de gittiğimizde biz sizin bize ilettiğiniz soruyu sorduk. Cevabı da buşekilde aldık demek içindi. Kazım başkanımız hemen hükümete, efendimöyle değil de böyledir. 

SİYASET YAPMA YERİ TBMM SİDİR.

Ya arkadaş yasayı eleştirecek CHP'li milletvekilleri oradaydı zaten. Anayasa Mahkemesinegötürselerdi. Götürseler ne olacak Şimdi bakın hemen bir şeyi siyasete çekmeninâlemi yok. Burada gazeteciler huzurunda tören yapıp protokolleri imzalayan üç tane CHP'li belediye başkanı BiriBüyükşehir ikisi de Tepebaşı Odunpazarı. O protokoller çok güzel imzalanıyordu. Gereğini yapın. Siyasete eleştiri varsaonun yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi. Burada görev yapılır, hizmet yapılır, Lütfen bunları siyasi malzeme halinedönüştürmeyelim.

ARKADAŞLAR EN BÜYÜK SİYASETİ YAPIYORLAR..

KAZIM KURT;Arkadaşlarımızın yaptıkları en büyük siyaset. Şimdi ben bir gerçeği ortaya koyuyorum. Bize bir görev yüklemiş Hükümetin hiçbir sorumluluğu yok vehesap soruyor. Şimdi hesap soruyorsanız o zaman bedeliniödeyeceksiniz. Arsa istiyoruz vermiyorsunuz. Para istiyoruz vermiyorsunuz. Gelin beraberkısırlaştıralım. Yapmıyorsunuz o zaman şimdi böyle bir işi siyaset bizsiyasetçiyiz. Her fırsatta siyaset yaparız, siyaset yapmak da zorundayız. Buiş en büyük siyasettir. Bu siyaset sizin üstünüze çöker altında kalırsınız.

SORUMLULUK DEVLETİNDİR.

 Bunuyapmayın yanlış yapmayın. Halkın sorununu çözeceksek hep birlikte çözelim. Birincisorumluluk devletindir. İkinci sorumluluk yerel yönetimlerindir. Ama senin yasa yapmagücün var. Ben yapamıyorum. Buyur sen yap diyerek Belediyelerin üstüne atarak, bu iştenkurtulamazsınız. O nedenle biz bu gerçeği ortaya koyuyoruz. Gerçeğin siyasetiacıdır. Sıkıntı veriyor arkadaşlara. O nedenle itiraz ediyorlar 3.000 TL maliyeti olan bir kısırlaştırma için, OdunpazarıBelediyesi'ne 150 lira ödemek Türkiye'nin geldiği noktadır.

YASADA SIKINTI VAR.

MECLİS 1.BŞK VK Hasan Ünal; köpeklerle yıllardır ben dâhil hep barış içinde yaşadık. Ufak tefek olaylar oldu. Ne zamanki Sayın Başkanların sizlerin de ifade ettiği gibi kanun çıktı ortalıkbirbirine girdi. Eskiden hiçbir problem yoktu Herkes her belediye kendince biryöntem bulup bunlarla gayet güzel geçinmesini biliyordu. Ama şimdi dediğigibi işte yasa ne zaman yasalaştı sıkıntı başladı.